Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie nie są zachłanni tylko wszystko idzie do góry, jeśli mieć kilkadziesiąt ha i mieć z tego na czysto 3 tys miesięcznie to uważam bez sensu, lepiej etat a tu sama produkcja roślinna jako dodatek. Nikt nie odlicza papieru czy jedzenia, ale odjazdy odlicza. Zauważyłem z moich obserwacji, że w trzodzie łatwiej starszym liczyć zysk, bo tucznik tyle zje powiedzmy te 3 kg na kg przyrostu, tyle kosztuje zboże, tyle pasza etc. a opas to kupię cielaka mlekopan, koncentrat i...pasze moje. Ja licząc liczę całość kosztów gospodarstwa, wszystko z zakupu, nawozy, ubezpieczenia, wszystko i to jest wtedy dopiero zysk. I ostatnio to prawie zysk z tych opasow był równy temu z produkcji roślinnej..mówię prawie bo ceny zbóż sprzedawałem po 800 zł za jęczmień a dwa jednak przy byczkach mamy budynki, remonty, dodatkowe maszyny

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

ludzie to chcieliby od razu zarobić 15tys. Jakbyście nie byli tak zachłanni to zaczęlibyście zauważać, że i na bydle jest zysk. Ciekawe czy będąc na etacie tak skrupulatnie liczycie koszty i to co wam zostaje. Odliczacie paliwo na dojazdy, ewentualne naprawy auta, zjedzone chleby, albo zużyty papier toaletowy...

Bananek  hodowcy bydła sa obecnie gorzej traktowani niż ojszczany, zarzygany i zasrany  slepowy moczymorda degenerat. Kali zrobił wyliczenia  ze zarabia na sztuce ok 900 zł i pracuje przy tym 500 dni czyli  zarabia dziennie 1,9 zł. To nawet nie równowartość 4 pustych butelek po piwie jakie znajdzie jakiś wioskowy sklepowy menel. Jeszcze taki menel to ma szacunek Pani sklepowa się usmiechnie i gotóweczką zapłaci. A hodowce jeszcze z jego krwawicy na wadze objebią i każą czekać za jego pieniędzmi  miesiącami.  Jeszcze się wmawia ze tak musi być ze to jest norma.

Na dziś lepiej żyje bezdomy zbierający puste butelki pod Ubojnią Biernackiego niz hodowca który mu bydło oddaje

Opublikowano

🤦💣😐🔫🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂

27 minut temu, kanalia36 napisał:

Na dziś lepiej żyje bezdomy zbierający puste butelki pod Ubojnią Biernackiego niz hodowca który mu bydło oddaje

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Tak tylko on nie robi przy jednej sztuce a przy ponad 300 ;)

Ja to wiem , brutalnie porownuje 

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik7343 napisał:

10 szt miesięcznie i już masz 9 tys ;)

Kuwa jak tak liczę to 100 na miesiąc a potem 1000 ojejku ile cyferek.bylby ja milioner w pozłacanych gumiakach. 

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Faktycznie,  heheh  to 18 tys butelek piwa dla degenerata. ciekawe kto dłużej bedzie pracował kali przy 300 sztukach przez miesiąc czy degenerat zbierał butelki po jakimś festiwalu????

Opublikowano

Zkonczcie z tymi surowcami wtórnymi.jak złapałem bakcyla na miedź tak nawet chłodnica z papaja poszła.narazie ok bela wywiozę ale zaczynam obawiać się wiosny

Opublikowano

W moim rejonie 3000 na rękę zarabia już prawie każdy, przy 168-184 rodzinach w miesiącu. Pełen ZUS do tego. To wolałbym obrobić pole i pracować, niż łazić przy 250 sztukach. A przy takiej ilości muszą zawsze być problemy, nikt mi bajek nie będzie opowiadać, szczególnie na początku, gdy odpajamy cielaki. 

Opublikowano (edytowane)

ja nie pisze o tym ze sie wogole nie opłacają bo kasa zostaje, bardziej mi chodzi o to ze kiedyś roznica miedzy opasem a sprzedażą płodów rolnych była duża, teraz sie trochę zaciera, a jak policzymy ilośc roboczogodzin to wcale koloro nie jest.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Ja juz  nie bede pisał. Daje wam piosenkę która odzwierciedla mój stan umysłu i mój stosunek do hodowli opasów.

Opublikowano

Dawno dawno temu jak pierwsze opasy sprzedawalem było po 5 zł za żywca a minimalna krajową na rękę ok 780 zł.dzis Mietek na miotle ma więcej jak kg wbc.podnoszac stawki ktoś o rolnikach zapomniał

Opublikowano
31 minut temu, kanalia36 napisał:

Faktycznie,  heheh  to 18 tys butelek piwa dla degenerata. ciekawe kto dłużej bedzie pracował kali przy 300 sztukach przez miesiąc czy degenerat zbierał butelki po jakimś festiwalu????

raczej kali bo ten degenerat tyle butelek nie znajdzie

Opublikowano

Odnośnie surowców wtórnych - nadal chętnie przyjmę lub kupię w okazyjnej cenie spawarkę transformatorową. Pocztowego czempiona też chętnie przygarnę :D

Opublikowano

Kanalia, też już nie udzielam się tutaj. Wkur..a mnie, że nikt nie szanuje swojej ciężkiej pracy, więcej, na siłę udowadnia się, że sprzedając mleko po 1.20 (nie mieszkam na Podlasiu) czy byki po 6.50-7.00, robi się mega biznes. Żenujące. Ludzie sami się dymają, na etacie odpier**lisz 8h i wyjeb...e po całości. Niektórzy nie wiedzą, jak teraz szanuje się pracownika, naprawdę wszystko się zmieniło na plus, tylko My hodowcy jesteśmy jeb..ni...😡

Opublikowano
4 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kanalia, też już nie udzielam się tutaj. Wkur..a mnie, że nikt nie szanuje swojej ciężkiej pracy, więcej, na siłę udowadnia się, że sprzedając mleko po 1.20 (nie mieszkam na Podlasiu) czy byki po 6.50-7.00, robi się mega biznes. Żenujące. Ludzie sami się dymają, na etacie odpier**lisz 8h i wyjeb...e po całości. Niektórzy nie wiedzą, jak teraz szanuje się pracownika, naprawdę wszystko się zmieniło na plus, tylko My hodowcy jesteśmy jeb..ni...😡

mleko było 2 lata temu nawet po 80 groszy i też się jakoś jechało

Opublikowano
57 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

W moim rejonie 3000 na rękę zarabia już prawie każdy, przy 168-184 rodzinach w miesiącu. Pełen ZUS do tego. To wolałbym obrobić pole i pracować, niż łazić przy 250 sztukach. A przy takiej ilości muszą zawsze być problemy, nikt mi bajek nie będzie opowiadać, szczególnie na początku, gdy odpajamy cielaki. 

Gdzie tyle się zarabia? W mojej okolicy pogranicze mazowsza i mazur (Wielbark,  Myszyniec,  Chorzele,  Przasnysz,  Szczytno) jak ktoś dostanie 3 do ręki to jest Pan.  80% osób pracujących zarabia w granicach 2 tys.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

To żeby się opłacało to musi mieć z 240szt..? Żeby płynność była. Nie oszukujmy się kanalia dobrze gada jest za mały zysk kosztem nakładanej pracy.. Nie długo będziemy pisać że jak Ci malo kasy i to bydła dostaw i wtedy zamiast 240 trzeba 480 wstawić 

Opublikowano

czy mało to już zależy czy ktoś na śniadanie je kawior czy chleb z masłem

tak jak już pisałem wcześniej, wielu trzyma krowy i opasy jak opasy będą szły w dół to w każdej chwili można krowy wstawić i powiększyć stado

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik7343 napisał:

czy mało to już zależy czy ktoś na śniadanie je kawior czy chleb z masłem

tak jak już pisałem wcześniej, wielu trzyma krowy i opasy jak opasy będą szły w dół to w każdej chwili można krowy wstawić i powiększyć stado

Kraj idzie na rekord produkcji mleka w tym roku co zakłady zrobia z tym faktem odpowiedz sobie sam.

Edytowane przez damian007
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, mk9422 napisał:

Gdzie tyle się zarabia? W mojej okolicy pogranicze mazowsza i mazur (Wielbark,  Myszyniec,  Chorzele,  Przasnysz,  Szczytno) jak ktoś dostanie 3 do ręki to jest Pan.  80% osób pracujących zarabia w granicach 2 tys.  

https://www.google.pl/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Biedronka-podnosi-pensje-7792041

Nawet w biedronce zarobisz więcej niż 2 tys. Znajoma w Leroy Merlin jako ,,zielona” dostała podstawy 2.5 tys do ręki plus premie za obecności i sprzedażowa oraz cały socjal. 

Moze u cioci Jadzi w pizdziejowie małym sie nie zarabia ale cała Polska płace dźwignęły w gore bo nie było kim robic.

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v