Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cybulek17 dawno, dawno temu rozmawiałem z pewnym doświadczonym żywieniowcem o opasie. Było to długo przed afera, inne lata. Mówił że opasy to minimum 100 sztuk. Tak samo zapieralem się nie dociaralo do mnie. Ale on mówił ile potrzeba do życia, utrzymania. Teraz już to widzę, zysk ze sztuki jest ale jaki. A jako hobby to zbyt pracochłonne. Teraz po za pracą zawodową będziemy mieli docelowo ok. 20-25 matek angus albo hereford. Trochę trwa przechodzenie z reniferów bo kończy mi się młody rolnik. Ale hodowla ekstensywna, pastwisko jak najmniej pracy. Ojcicu zostanie więcej jak teraz a pracy mniej. Na hf zarabia każdy! na prawdę. Zarabia ten rolnik co kupujemy cielaki po 500-600 zł...fakt że nigdy nie chorują, zarabia pośrednik za pasza, mlekopany, jakiś granulat, koncentrat dla byków, zarabia pośrednik że skupu wszyscy, jeszcze firma co kosi kukurydzę, sprzedaje nawozy a na końcu na. guzik zostaje i obornik

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Te co gorzej rosną też zrobią wagę tylko trochę później , nie upadki a uszkodzenia się zdarzają 

Ojej nie pisz o uszkodzeniach bo zaraz panika będzie że tvny i do ciebie przyjadą .nie pisze się o tym.tu jest Polska nawet jak handlarz wali 100 kg to się nigdzie nie zgłasza i jak zakład nie wypłacić po 3 miesiącach to też cicho sza

Opublikowano

Widze ludziska ze sie kłócicie ale   nie którzy z was to banda tumanów i tyle ( hejt mnie teraz zaleje)  liczycie cielaka po cenie nasienia bo swój, cene liczy się rynkową zeby liczyć opłacalność. Takich durniów co liczą ze mu się opłaca bo byk bzyknoł krowe i cielak jest za darmo to handlarze kochają.

Punktem wyjscia  opłacalności jak dla mnie jest liczenie kalego . On daje 1 kg treściwej na sztukę średnio na opas i wychodzi mu koszt jednego kg żywca w granicach 5,6 zł netto a wy ludziska dajecie po 3-4 kg tresciwej wiec  wy macie koszty w granicach 8 zł ale krzyczycie " opłaca mi się bo cielaka mam darmowego"  - debilizm  nie samowity.

Kali ma po pierwsze wiedze po drugie  TMR i miesza wszystkie składniki   i mu opłacalność wychodzi. Ale gdyby nie miał TMR to byki by same z siebie zjadły  po 500 kg słomy, sianokiszonki i 300 kg kukurydzy i treściwej - NIE zjadły  by lepsze rzeczy a słome wypierdoliły pod koryto . Wystarczy ze kali dawał by nie 1 kg treściwej a 2 kg  i już by zysku nie miał taka prawda. 

Są tacy co im się teraz nawet opłaca ale 90 % krzykaczy forumowych to im się tylko tak wydaje  bo cielak za darmo, siano koło rowu za darmo urosło, ziarno swoje i inne pierdoły a to ze w Niemczech cena WBC ponad 16 zł a u nas 12 to niebardzo kogo interesuje ze ubojnie i handlarze nasz okradają.

Opublikowano
2 minuty temu, kanalia36 napisał:

Widze ludziska ze sie kłócicie ale   nie którzy z was to banda tumanów i tyle ( hejt mnie teraz zaleje)  liczycie cielaka po cenie nasienia bo swój, cene liczy się rynkową zeby liczyć opłacalność. Takich durniów co liczą ze mu się opłaca bo byk bzyknoł krowe i cielak jest za darmo to handlarze kochają.

Punktem wyjscia  opłacalności jak dla mnie jest liczenie kalego . On daje 1 kg treściwej na sztukę średnio na opas i wychodzi mu koszt jednego kg żywca w granicach 5,6 zł netto a wy ludziska dajecie po 3-4 kg tresciwej wiec  wy macie koszty w granicach 8 zł ale krzyczycie " opłaca mi się bo cielaka mam darmowego"  - debilizm  nie samowity.

Kali ma po pierwsze wiedze po drugie  TMR i miesza wszystkie składniki   i mu opłacalność wychodzi. Ale gdyby nie miał TMR to byki by same z siebie zjadły  po 500 kg słomy, sianokiszonki i 300 kg kukurydzy i treściwej - NIE zjadły  by lepsze rzeczy a słome wypierdoliły pod koryto . Wystarczy ze kali dawał by nie 1 kg treściwej a 2 kg  i już by zysku nie miał taka prawda. 

Są tacy co im się teraz nawet opłaca ale 90 % krzykaczy forumowych to im się tylko tak wydaje  bo cielak za darmo, siano koło rowu za darmo urosło, ziarno swoje i inne pierdoły a to ze w Niemczech cena WBC ponad 16 zł a u nas 12 to niebardzo kogo interesuje ze ubojnie i handlarze nasz okradają.

Już Ci pisałem jak Ci w Polsce nie pasuje sprzedaj gospodarke i kup w Niemczech zobaczysz jak tam jest słodko. Nie porównuj Niemiec do Polski bo po pierwsze tam jest inna waluta. I może ktoś sie wypowie jakie sa ceny bo patrze że chyba z 10 stron jest to samo nie trzeba czytać...

Opublikowano
4 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Spokojnie. Moim paliwem sie nie przejmuj. Pożyczę od dziadka ma 4tys emerytury. A na żaden pw z toba nie ide. Pisałem na ogólnym to sie ukrywać nie bede na pw leszczu.

A poza tym zara, nima, reku co to za słownictwo? Musiałbyś wstawić legendę do swojego bełkotu bo nie wiem kiedy mnie obrażasz.

Dokładnie. Nie trzeba mieć mieć wyższego wykształcenia żeby robic dobra kasę. Mam znajomego co zarabia milion rocznie, a ledwie udało mu sie skończyć zawodówkę ale ma łeb do interesów i prowadzi duża firmę swoją budowlana.

Obrażaj się kiedy chcesz i za co chcesz mi tam wsio ryba... 😁😁😁Jakoś mnie nie ruszają te dziecinne fantazje.... 😁

Opublikowano
6 minut temu, ogarek napisał:

Obrażaj się kiedy chcesz i za co chcesz mi tam wsio ryba... 😁😁😁Jakoś mnie nie ruszają te dziecinne fantazje.... 😁

Tobie to prędzej szprotka albo kijanka 

40 minut temu, kanalia36 napisał:

Jak nie dostaną to i nawet gnój zeźrą ty mówisz że słomy nie ruszą 👍

Opublikowano
3 godziny temu, nikolas29 napisał:

Za nasienie

Tak

1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Ursus, a Ty co milioner z Kleszczowa jesteś?

No co Ty ,wtedy to tym pierdzielił te gospodarzenie 😊

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Więcej ha, więcej sztuk nie znaczy zawsze więcej zysku. Ja wole kupić ziemie niż płacić komuś 2tys/ha, bo przy takich cenach dzierżaw cieżko o rozwój.

A inwestycja w ziemie to najlepsza inwestycja jaka moze byc. Ale zakup, nie dzierżawa.

Dobra, szkoda pisania. Byk hf na dzisiaj propozycja 6.60 netto.

A ja się wkurwialem że kupił ziemię 5 klasy po ponad 50tys/ha a toć to za***isty interes ...

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
45 minut temu, kanalia36 napisał:

Dla mnie cielak tego samego dnia co się urodził jest wart tyle co zbieg inseminacji ,to widomo że z każdym dniem jego wartość rośnie . tumanie jeden dla twojej wiadomość ,latem sprzedałem kilku dniowe cieliczki po 200 zł ,nie żadne zdychy ,i to rolnikom bo handlarz nawet niechciał słyszeć bo komu sprzeda jak popytu brak .a ty pier**lisz jedno w koło

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Dla mnie cielak tego samego dnia co się urodził jest wart tyle co zbieg inseminacji ,to widomo że z każdym dniem jego wartość rośnie . tumanie jeden dla twojej wiadomość ,latem sprzedałem kilku dniowe cieliczki po 200 zł ,nie żadne zdychy ,i to rolnikom bo handlarz nawet niechciał słyszeć bo komu sprzeda jak popytu brak .a ty pier**lisz jedno w koło

A kogo obchodzi co jest wart dla ciebie??? dla ciebie wart 200 zł a dla twojej babci  2000 zł  wartość szacuje się zgodnie z prawami ekonomii. a to ze jest krach i sprzedałes po 200 zł to co to ma zaznaczenie skoro ludzie sprzedają byki za które płacili po 800 zł -1000 zł. W k**wa macie każdy swoje liczenie byle tylko  oszukać samego siebie ze zarobiłem   

Opublikowano

To ile według twojej mądrej pecyny wart jest taki mokry cielak?

1 minutę temu, kanalia36 napisał:

A kogo obchodzi co jest wart dla ciebie??? dla ciebie wart 200 zł a dla twojej babci  2000 zł  wartość szacuje się zgodnie z prawami ekonomii. a to ze jest krach i sprzedałes po 200 zł to co to ma zaznaczenie skoro ludzie sprzedają byki za które płacili po 800 zł -1000 zł. W k**wa macie każdy swoje liczenie byle tylko  oszukać samego siebie ze zarobiłem   

Opublikowano

Mi się wydaje że Ty Kanalia nie powinieneś trzymać już żadnych zwierzat bo jesteś zagrożeniem dla nich... 😁😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

@kanalia36To pisz tę wartość cielaka  według ekonomii ,byle szybko 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

To ile według twojej mądrej pecyny wart jest taki mokry cielak?

Kolego ale cena cielaka a opłacalność to 2 rózne sprawy. Jak kupowałeś cielaka za 800 zł to   opłacalnośc miałeś powiedzmy 7 zł a jak kupisz za 200 zł to bedzie przy 6 zł  ale to dla byków sprzedanych za 2 lata.

Opublikowano
1 minutę temu, ogarek napisał:

Mi się wydaje że Ty Kanalia nie powinieneś trzymać już żadnych zwierzat bo jesteś zagrożeniem dla nich... 😁😁😁😁😁

pewnie codziennie chodzi do nich i mówi " życie mi zmarnowaliście ! same straty przez was!"

• Haha 1
Opublikowano

Piszą ciągle te same osoby ciagle te same durne hasła a tylko jakoś Yoda, i kali podparli swoje twierdzenia liczbami.  Urssus cwaniaku wypisz swoje koszty tylko z cenami rynkowymi a nie z twoim widzimisie za cielaka. 

Paru osoba zapewne opas sie istotnie opłaci  ale wiekszości z was  nie  i taka prawda. a p[iosać możecie co chcecie 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kanalia36 napisał:

Piszą ciągle te same osoby ciagle te same durne hasła a tylko jakoś Yoda, i kali podparli swoje twierdzenia liczbami.  Urssus cwaniaku wypisz swoje koszty tylko z cenami rynkowymi a nie z twoim widzimisie za cielaka. 

Paru osoba zapewne opas sie istotnie opłaci  ale wiekszości z was  nie  i taka prawda. a p[iosać możecie co chcecie 

Chłopie o kant d*py te wyliczenia bo stan na koncie ma się zgadzać a nie jakieś założenia mniej czy bardziej realne bo tu zbyt wiele czynników i każdy będzie to liczył inaczej i zawsze to tylko przybliżone koszty ....jak jest zysk to jest to widoczne na koncie... czyli więcej zarabiasz niż wydajesz i jesteś na plusie i tyle... Jeden rok zarabiasz w drugim tracisz ale musisz wytrzymać i wyzyc z zysku który zrobiłeś wcześniej 

Jak jest inaczej to trza się brać za co innego i tyle... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

wystarczy nie inwestować milionów w budynki i zawsze bedzie zysk ... i przede wszystkim nie słuchać pierdolenia że przyjdzie mróz to bydło pozdycha .... bo ludzie się nasłuchają a później nawet obory styropianem ocieplają ....

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

Napewno lepiej wykorzystać to co jest niż robić na kredyty..... Zresztą dla opasa to niema sensu robić salonów żeby poobsrywal.... 😁😁😁😁

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

pewnie codziennie chodzi do nich i mówi " życie mi zmarnowaliście ! same straty przez was!"

Żeby nie było że się przejęzyczyłeś jak ceny sie poprawią

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v