Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

JA chciałem takiego adoptować i nawet wstępnie się zgodził Ale jak zaczełem wnikać w szczegóły to okazało się, że on ma dopiero 67 lat a tylko wyglądał jak by do setki dobijał 

Ale bym był umoczył jak na wczorajszym byku za 3250zł co nawet 500 kg nie waży!

przy adopcji rolników należy zachować szczególną uwagę bo można się przejechać!

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

Nie wymawiaj imienia cielaka Jarkowego na daremno 😎

co to za imie?

Opublikowano
tomaszmab napisał:

Opłaca się .. mieć własny materiał hodowlany tj. Mamki .. Nie robić zbyt dużo maszynami itp .. Zadbać o żyzność gleby , bale grazzing itp . Ale jak ktoś nie ma dużej ilości pastwiska w jednym kawałku to też guzik z tego , chyba że ktoś będzie ganial je z miejsca na miejsce co przy dużym stadzie może być kłopotliwe.. 

Niedawno było na forum że mamki też się nie opłaca. A teraz taka zmiana hmmm...

Opublikowano

Z paliwem to już nie te czasy, teraz to strach koło baku przechodzić😀 Tak na poważnie to zabawe z bydłem zaczolem 3.5 roku temu (jak z ojcem przejechalismy sie na swiniach które choduje juz ok30 lat) kompletnie od zera i póki co dzięki bogu nic nie dołożyłem a malutkimi kroczkami sie rozwijam. Także szału z tegojakiego nie ma ale wyżyć idzie(to moja opinia nie linczować mnie od razu😀)😉

Opublikowano
13 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Tylko krowa nie zmienia zdania

Opublikowano

Cytat z Gowork.pl

"teraz szukają ludzi do pracy w mipolu pod inna nazwą Nowa Firma MK REVIVAL SP.ZO.O a szefostwo to samo nie ma na nich prawa jezeli MIPOL był sp.j to gdzie ich majątek trzeba do prokuratury oraz wezwac telewizję niech każdy zobaczy tacy św ludzie co dzień w kościele a zwykłych chłopków okradli"

Dopisac do czarnej listy

https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,1038968?review=7a3e1e9f-344e-4cef-8623-4542b06e80bc&utm_source=gowork&utm_medium=mailing&utm_campaign=opinie&utm_term=nowa-opinia

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

jest good 👌 nadal jałówek brakuje

Od telefonów po odsada nie idzie się opedzic. A we wrześniu ci sami dzwonili z gadka że na dzisiaj cena 7to max :)

Opublikowano

Mysle tylko młodego nie moge przekonać A sam nie wyrobie Na razie to jednoosobowy PGR jest

Sanepid upierdliwy  był Jak rozmawiałem z wetem z powiatowego to mówił że patrzą na temat przez palce 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Ja mam narazie 25 mamek i w tym widzę zysk i jakiś rozwój .. Od początku kupowałem jałówki a nie byczki aby zostawić sobie na mamki .. Ostatnio dokupilem czystorasowych 11 cielnych LM i myślę że coś z tego będzie .. Ale i tak nie pojme ludzi co opasaja HFy.. chyba że to swój cielak darmowy po mlecznych.   

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Najlepiej niech szybciej rezygnują Ci co nie widzą w tym opłacalności ,na rynku zrobi się luźniej to i ceny podskoczą

No niby tak ale moim zdaniem jedyny kierunek to hodowla bydła czystorasowego .. A kupowanie cielakow z gospodarstw mlecznych które są mieszancami mija sie z celem.. Fajnie by bylo jakby były dopłaty tylko do krów i bylyby to wyższe dopłaty niż doplata do jakichś cielakow .. To czyni patologie na rynku i robi z ludzi niewolników a potem każdy się rzuca na cielaki jak szczerbaty na suchary a potem płacze bo po dwóch latach dostał 6zł brutto bo ktoś sobie kryzys wymyślił .. 

Opublikowano
tomaszmab napisał:

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Ja mam narazie 25 mamek i w tym widzę zysk i jakiś rozwój .. Od początku kupowałem jałówki a nie byczki aby zostawić sobie na mamki .. Ostatnio dokupilem czystorasowych 11 cielnych LM i myślę że coś z tego będzie .. Ale i tak nie pojme ludzi co opasaja HFy.. chyba że to swój cielak darmowy po mlecznych.   

Zysk z mamek jest jak zejdziesz z kosztami do bardzo niskiego poziomu. Czyli podstawa bydło ponad pół roku musi siedzieć prawie za darmo na pastwisku. Zacznij je karmić na oborze cały rok to cały misterny plan zarobku pójdzie w pizdu.

Opublikowano
3 minuty temu, Yoda napisał:

Zysk z mamek jest jak zejdziesz z kosztami do bardzo niskiego poziomu. Czyli podstawa bydło ponad pół roku musi siedzieć prawie za darmo na pastwisku. Zacznij je karmić na oborze cały rok to cały misterny plan zarobku pójdzie w pizdu.

Oczywiście że tak .. 

4 minuty temu, ab23 napisał:

Co k**wa dopłaty do krów to ja hodowca byka to gówno dopłat wogóle powinno nie byc

Wtedy kupilbys HFa mieszanca dużo taniej albo za pół darmo i na to samo by wyszlo .. Jakby nie było takiej patologii to by ubojnie i handlarze nie lawirowali by z ceną przed i po doplatach .. A tak nakupia wszyscy tych cielakow a potem cena bydła po doplatach jebut do dołu bo każdy wypycha z obory to co ma .. 

Opublikowano
12 minut temu, tomaszmab napisał:

No niby tak ale moim zdaniem jedyny kierunek to hodowla bydła czystorasowego .. A kupowanie cielakow z gospodarstw mlecznych które są mieszancami mija sie z celem.. Fajnie by bylo jakby były dopłaty tylko do krów i bylyby to wyższe dopłaty niż doplata do jakichś cielakow .. To czyni patologie na rynku i robi z ludzi niewolników a potem każdy się rzuca na cielaki jak szczerbaty na suchary a potem płacze bo po dwóch latach dostał 6zł brutto bo ktoś sobie kryzys wymyślił .. 

Do krów też zabrać ,za co masz mieć lepiej od tego co hoduje byki😏

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Do krów też zabrać ,za co masz mieć lepiej od tego co hoduje byki😏

Czytaj post wyżej .. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v