Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

za głupi jestes zeby to zrozumiec, moze za 30 lat pojmiesz ..

Opublikowano

sensacji szukasz ? znowu chcesz dostac becki i płakac w kącie ?

Opublikowano

Koledzy ja widze ze temat zszedł na psy. Ja już nawet nie reguje  na docinki do mnie. ale reasumując

Na tym forum ludzie sie kłócą jak w sejmie, kazdy jest gupi , druga strona to debile itd. wasze potyczki słowne z jarkiembazylo to juz ludzkie pojecie przechodzi.

zero treści, zero faktów ani o cenie ani o sytuacji na rynku

Opublikowano (edytowane)

bo swinia powinna kosztowac 6-7zł przy tych cenach wedlin i o to chodzi w mojej wypowiedzi ....  albo ja nie pisze po Polsku albo ktos ma problemy ze sobą ....

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

Koledzy ja widze ze temat zszedł na psy. Ja już nawet nie reguje  na docinki do mnie. ale reasumując

Na tym forum ludzie sie kłócą jak w sejmie, kazdy jest gupi , druga strona to debile itd. wasze potyczki słowne z jarkiembazylo to juz ludzkie pojecie przechodzi.

zero treści, zero faktów ani o cenie ani o sytuacji na rynku

cena leci w dół a fakty są takie że to głównie mleczarze swoimi leżakami narobili nam tego syfu a my producenci bydła mięsnego najbardziej odczujemy to po kieszeni 

• Like 1
Opublikowano

To jeszcze daj przepis jak to zrobić żeby kosztowała 6-7 zł

Opublikowano
43 minuty temu, soltys48 napisał:

a ja Wam powiem ,ze jestem za tym żeby świniarze przechodzili na opasy jak i inni , bardzo lubię później kupować bydlaki od takich NOWYCH hodowców

Oj kolego nie znasz zaciętosci ludzi po wschodniej stronie Łobżonki,goście którzy wcześniej zlikwidowali ok 2014r ,mają obecnie po kilkadziesiąt szt opasów i cały czas zwiększają,jak na razie nikt nie zbańczył i lepiej żyja jak przedtem i to jest zarazliwe a roboty dużo mniej, jeżeli ktoś do tej pory radził sobie na swinskim rynku to nie widze żadnego problemu w hodowli opasow , ja akurat odwrotnie  z opasów  wszedłem w świnie i to jest dużo większe wyzwanie , świniak dużo szybciej zdycha niż cielak,chociaż ostatnimi czasy cielaki nie odstają od trzody i też zaczeły padać w ciągu paru godzin

Opublikowano

Koledzy fakty sa takie ze w Polsce są nie uregulowane rynki i to jest całe zło i u swiń i u bydła. u swiń zamiast produkować samemu prosiaki kup[ujemy duńczyki za 200% kosztów ich produkcji a potem jak sprzedajemy to ubojnie wola kupować od posrednika, kontraktowca zamiast od rolnika. co do bydła  wiekszośc hodowców kupuje cielaka od handlarza za 200% jego wartości a potem dorosłego byka sprzedajemy tez handlarzowi za cene  nizsza o 1 zł na kg jaka powinniśmy dostać.  jak długo tak bedzie ani swinie ani bydło opłacalne nie bedzie

Opublikowano

O to , to . I tu właśnie jest rola państwa , żeby wykazać się w tworzeniu odpowiednich przepisów .

Opublikowano
26 minut temu, ws71 napisał:

Oj kolego nie znasz zaciętosci ludzi po wschodniej stronie Łobżonki,goście którzy wcześniej zlikwidowali ok 2014r ,mają obecnie po kilkadziesiąt szt opasów i cały czas zwiększają,jak na razie nikt nie zbańczył i lepiej żyja jak przedtem i to jest zarazliwe a roboty dużo mniej, jeżeli ktoś do tej pory radził sobie na swinskim rynku to nie widze żadnego problemu w hodowli opasow , ja akurat odwrotnie  z opasów  wszedłem w świnie i to jest dużo większe wyzwanie , świniak dużo szybciej zdycha niż cielak,chociaż ostatnimi czasy cielaki nie odstają od trzody i też zaczeły padać w ciągu paru godzin

Roboty przy bydle mniej. Może jak miałeś 10 szt a świni 100 to może i mniej. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj tak 50 loch cykl zamknięty a 100 opasów,zamieniam się od ręki,dodam jeszcze park krajobrazowy zakaz utrzymania na rusztach,

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Każdy narzeka na świnie a w zeszłym roku gościu co ma tartak przywoził mi drzewo na dach i mówił że jego siostra robi w gminie i zajmuje sie tymi zgłoszeniami i mówiła że właśnie w gminie grabica ma powstać około 50 nowych chlewni takich ponad 1000 sztuk 

Opublikowano (edytowane)

tucz kontraktowy, gwózdz do trumny tej branży ....

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Ludzie obojętnie co będzie się utrzymywać w gospodarstwie to trzeba dopilnować i to konkretnie bo inaczej to lipa... Wiadomo że przy opasach to najważniejszy jest od how cie lat i tu trzeba dogadać je non stop ale producenci trzody  przy prosiakach też nie mają łatwo.... Wszyscy jedziemy na tym samym wózku i nie ma co się licytować kto ma więcej roboty... Chcąc osiągnąć jakiś efekt to masa roboty jest w każdej gałęzi produkcji

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kazik80 napisał:

Czyli już po bydle mięsnym. Jeszcze tylko krowiarze do kolekcji i rolnictwo na łopatkach...

To właśnie te padalce to od krowiarzy, ( mleczarzy ) czy ktoś widział z Was na tych filmikach z TVN.żeby leżało coś z typu miesnego?k**wa same krowy typu mlecznego hf.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, krzysztof1987 napisał:

przygotuj jedzenie dla świń a dla bydła wykoś trawy zasiej i wykoś kukurydze zakiś i wracaj do świnek 

nakład finansowy i praca ludzka w bydle jest większa 

To proszę wytłumacz mi dlaczego prawie kazdego świniarza stac na przejście na opasy skoro to taki drogi sport a w odwrotną strone nie ma chętnych jeszcze w cykl zamknięty skoro to taka prosta łatwa i przyjemna praca i jeszcze można dostać do 3mln dotacji

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v