Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, bobienko napisał:

Ja tam.czekam do kukurydzy.Jak za O kl nie będzie powyżej 13 netto to qq na ziarno i koniec hodowli 

bobienko ale marudzisz)))) Nie czytałeś jak mnie tu zjachano???? nikt tu nie potrzebuje naczelnych marudów. Handlarze na tym forum  nie lubią takich postów psujesz im interes))))) 

Powinieneś pisać ze ceny zaraz wystrzelą jak z procy ze ty już kupujesz cielaki po 1500 zł za HF i zwiekszasz hodowle.:D:D

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.07.2019 o 19:59, kanalia36 napisał:

oczywiście ale wtedy kupujący musi miec plan nawozowy i spełniać normy. A z tym planem  nawet odr maja problem.

Ja kupiłem kurzaka bez faktury , umowy  po prostu go zaorze  i ja osobiście z zadnym bycarzem zadnej umowy bym nie podpisał no chyba ze sypnie groszem)))) w końcu ma z czego)))

Ja już jestem pół roku po kontroli azotanowej, nasz ODR nie wiedział co i jak jeszcze wypełniać, ARiMR wydrukowali mi wykaz sztuk bydła, poczytałam instrukcje, miłe panie z kontroli przed przyjazdem do gospodarstwa wytłumaczyły jakie dokumenty potrzebują i u mnie bez uchybień, fakt zajęło mi to sporo czasu i nerwów, jedyny plus, że było to wczesną wiosną więc pracy było mniej. Zaznaczę, że stan średnio roczny to u mnie  coś ok 49 DJP.  Nasze gospodarstwo było jako pierwsze wytypowane w powiecie do kontroli gdzie jest hodowla bydła, a te panie mówiły, że do tej pory nikt dobrze nie zrobił planu nawożenia azotem, ale nie taki wilk straszny jak go malują, spokojnie. Niestety narzucili nam, hodowcom, kolejny wymóg do spełnienia, piętrzy się góra dokumentów, a ja zamiast mieć niedzielne popołudnie wolne to siedzę z nosem w kolejnych papierach. Powiedziałam tym babkom, że ja jestem rolniczką, a nie panią w tipsach z biura, a ciągle muszę uczyć się spraw, które nie są związane z pracą w gospodarstwie . Jak powiedziały podczas kontroli, że gdyby nie ASF to jeździliby po chlewniach, a nie oborach, ot i masz jak nie jednych to drugich męczyć 😤

Smuci mnie podejście niektórych ludzi, takich jak zacytowany kolega, nie obrażajmy się na wzajem, wszyscy siedzimy na wsi i wiemy jaka to ciężka praca, trochę wyrozumiałości i szacunku względem innych, pozdrawiam wszystkich ciężko pracujących. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano (edytowane)

@kanalia36 ty to już pier**liłeś jak pojebany jakby ktoś nie miał własnego rozumu i musiał się wzorować ma takim mędrcu i proroku. U nas jest takie powiedzenie "Ci prorocy co chleb jedzą gówno wiedzą".

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Kanalia! Kolega bobienko napisał to konkretnie i wyraźnie co oczekuje bez zbędnego dobijania innych , nie pier**li w koło tych samych farmazonów

2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Ty to po której stronie jestes? My mamy sprzedać po kosztach albo dołożyć a j**ane ch*je bedą mercedesami sie wozic?

No po tej drugiej stronie 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Koledzy macie podwójne standardy, wkurzam was ja bo dołuje, a mnie wnerwia pisanie  ciągle głupoty ze ubojnie/handlarze szukają bydła ze cena musi iść do góry ze musi być lepiej i inne pobożne życzenia to jest dopiero wkurzające.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bo nadzieja umiera ostatnia

Jeśli ktoś ma biznes plany pisane na hodowle bydła mięsnego to co'się dziwić że nie rezygnuje po 3 miesiącach niskich cen

Opublikowano

Starałem się wykonywać swoją pracę sumiennie.opiekowałem się bydłem w dzień i w nocy😧.wołowina jest najwyższej jakości,nawet w tej chwili wszystko chodzi po wybiegach od małych po duże,z dostępem do kawałka lasu dla każdej grupki,cień,świerze powietrze,czochradeł do oporu.Dlatego za swoja pracę oczekuję uczciwych pieniędzy .nie pasuje to won.i chyba ostatnie byki bije w ubojni i zabieram mięso

Opublikowano

Czytaliśmy do tego  mamy umowę mercosul  , dlatego pisze ze hodowla byków w Polsce jest skończona i godnych cen już nie będzie to mnie na tym forum chcą żywcem utopić i od najgorszych wyzywać

Opublikowano
Dnia 31.07.2019 o 19:52, kanalia36 napisał:

A informacja dla jarków i sołtysów  i innych wariatów co do dalszej hodowli byków. 

Kto tu kogo wyzywa 🤔

Opublikowano (edytowane)

Każdy obecnie hodujący byki jest wariatem. Ja,Ty, bobienko, sołtys , jarek....... i całe forum  więc się nie czepiaj pojedyńczych słów.  Jak byki trzeba sprzedać za 5-6 zł po 2 latach pracy to znaczy ze się jest wariatem.

Leczenie jest 2 etapowe

nie kupować cielaków

sprzedać rogate dziadostwo jak urośnie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Dobrze że siebie też uwzględniłeś bo do tej pory było tylko "Wy hodujecie"

7 minut temu, kanalia36 napisał:

Każdy obecnie hodujący byki jest wariatem. Ja,Ty, bobienko, sołtys , jarek....... i całe forum  więc się nie czepiaj pojedyńczych słów.  Jak byki trzeba sprzedać za 5-6 zł po 2 latach pracy to znaczy ze się jest wariatem.

Leczenie jest 2 etapowe

nie kupować cielaków

sprzedać rogate dziadostwo jak urośnie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak tylko że dużo gospodarzy nie ma wyjścia, nie jest w stanie się przebranżowić bo to kosztuje a i na co jak u nas czy by sie niw zajął ro zaraz dołek i też się nie opłaca. Ja pracuje na etacie, i jak narazie dokładam do gospodarstwa bo chce sie lżej to i jakąś maszyne sie kupi (używaną) to coś zmodernizuje i kasa leci. Chciałem mieć jakąś alternatywę gdybym nie mógł wykonywać tego zawodu co teraz (mój kolega w wieku 33l musi znaleźć inne zajęcie (chwilą i wpadasz z zawodu) i ja chciałem mieć wlasnie takie zabezpieczenie, taką alternatywę w radzie wu, ale nasz kraj i ta cała UE wykańcza nas. Tak jak kros wyżej napisał z byka HF 300kg mięsa to 9-12tys zł dostaje ubojnia a placi nam połowę z tych 9 tys (ktoś pisał że oni mają wydatki) a my to nie? Kup cielaka, koszty jego odchowu, straty takiego jak upadki, koszty wyprodukowania paszy, nasza praca 24/24 to prosze pomyśleć i nie stawać za prztwórcami bo to oni nas je..ą. Jeszcze jedno, liczycie z byka HF 300kg mięsa a co drugie 300 idzie gdzie? Karmy dla zwierząt która niestety jest reż tania a wypełnienie wnętrzności to już nam odciągają przy kupnie jako skiska, z byka nic sow nie marnuje panowie. Pomyślcie i nie szczekajcie jeden na drugiego bo to sprzyja tylko im nie nam.

• Like 1
Opublikowano

W karmmie dla psa więcej wołowiny niż w kiełbasek dla ludzi

Opublikowano

A sprzedany byk HF (ładny) 10.07.19 701kg netto cena 6zl +VAT czyli wyszedł 4500zł z czego chyba za cielaka dałem 700zł i 2 lata chodzenia przy nim plus pasza itp. I to nie jest tak że ktoś powie nie jęcz, zmień branżę ale nikt nie powie ze dzięki tym małym gospodarstwom tym rodzinnym kreci się gospodarka, bo oni kupują części, paliwo ma stacji nie hurtowo, itd. Wszyscy jak rzucą to to ole branż padnie i to jest taki łańcuszek (domino) jedno padnie to za tym następne i wtedy końcu będzie tak że nie będzie gdzie iść do roboty chodź teraz roboty wszędzie opór.

Bobienko żebyś wiedział, my w sklepach mamy wołowine z krów starych i to drogie a wszystko lepsze idzie na eksport.

Opublikowano

Kris i teraz twój byk leko licząć da 350 kg mięska po 30-45zł za kg. więc taki Pan Biernacki dostanie za jego mięso 10500-15750 zł!!!!!. Ja rozumiem ze on ma koszty. ale nikt mi nie powie ze aż 10 tys zł!!!!!! na byku. Wiec p[owiec sam nie czujesz się wariatem ze po 2 latach dostałeś 30% wartości byka.?????

Opublikowano

Wariatem może nie ale frajerem tak jak my wszyscy. Rok temu w czerwcu sprzedawałem byki dużo gorsze niż ten i dostałem netto 7,20 i mi się wydawało mało, teraz to porażka. Kroją nas. Ale wszystko od części, koncentraty, lekarstwa, usługi weterynarza, woda, prąd, poszło w górę to tak naprawdę to nie dostałem 6zl w porównaniu z tamtym rokiem a 5-5,50.

Opublikowano

Sam widzę jak ci więksi się męczą w mojej okolicy, ledwo koniec z końcem wiążą (nie tylko opasają bydło). Tylko ze oni niech mają z czego dołożyć. Bo ja mały 23ha wloze w gospodarkę na miesiąc za roboty powiedzmy 2 tyś a ten duży proporcjonalnie musi włożyć 5 razy tyle i skąd? Wykończą małych i dużych bo kredyty pobrane itp a z czego to trzeba spłacić

Opublikowano
24 minuty temu, kanalia36 napisał:

Kris i teraz twój byk leko licząć da 350 kg mięska po 30-45zł za kg. więc taki Pan Biernacki dostanie za jego mięso 10500-15750 zł!!!!!. Ja rozumiem ze on ma koszty. ale nikt mi nie powie ze aż 10 tys zł!!!!!! na byku. Wiec p[owiec sam nie czujesz się wariatem ze po 2 latach dostałeś 30% wartości byka.?????

czy ty jesteś normalny 

Opublikowano
24 minuty temu, kanalia36 napisał:

Dobra że kroją nas to zawsze tak było i każdy o tym wie . Ale jak Ty żeś k**wa to policzył🤔?? ,  półtusze w cenie wykrojonego mięsa na sklepowej półce

Normalnie orzeł

Opublikowano

Rolnik a może to jeszcze nie jest dołek, umową ze stanami podpisana to znów będzie pretekst by zejść z ceny i za pół czy rok cena moze być nie 5-6 a 4-5zl za kg. Tylko zastanawiam się nad jednym że ubojnie tersz się bogacą ale co będzie jak wykończą nas? Będą z Niemiec sprowadzać bydło na ubój czy też ogloszą upadłość szefostwo swoje ma odłożone to będzie żyć i to na wysokiej stopie ale zwykli ludzie pójdą na bruk.

Ursus tak to obliczył bo z byka nic się nie marnuje, a odpad masz odciągnięty przy wadze od 6do 8 %. Co innego jak byś ubił takiego byka w gospodarstwie to masz ponad połowę do utylizacji bo od ciebie nikt na karmę nie weźmie.

Ursus on tak to policzył bo z byka nic się nie marnuje a to co się marnuje masz już przy wadze odciągnięte od 6do 8%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v