Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ciekawe czy w nowym 2020 roku poprawi sie opłacalnosc hodowli bydła na mieso, jak myslicie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Litewski dużych? 

Tak juz sporo takich transportow widzialem.na scianie wschodniej to nie nowosc

Opublikowano

Poczytajcie, ubaw na cały wieczór... Niektórzy uważają, że z 10 opasów można wyżyć, ba, twierdzą nawet, że Ci, co uważają odwrotnie, mają zbyt wysokie wymagania od życia. Może i śmieszne, ale dla mnie, 50-latka to raczej smutne, że młode chłopaki, a godzą się na takie życie. Autor zdjęcia zaczyna przygodę, ok, chce po pracy zająć się hobby. Ale nie wie, że wystarczyłoby wziąć dziennie 120 minut nadgodzin, by miesięcznie wziąć lepszą kasę, aniżeli chodzić przy tych zwierzakach. Ludzie piszą, że za 1000 miesięcznie idzie wyżyć. Może kawalerowi u mamy, ale nie głowie rodziny, gdzie tysiąc złotych idzie na 2-3 zakupy. Jestem w szoku, że ludzie piszą takie głupoty. Aż strach pomyśleć, jak to życie wyglądałoby w przypadku padnięcia sztuki, dwóch czy trzech...Chyba tylko linka, bo ile zostanie miesięcznie, 500? Ludzie, mając dochód z pola, gdzie masz z czego dołożyć, można się bawić w drogie hobby, a nie żyć z 10 opasów. Zresztą pozakładacie rodziny, to zejdziecie na ziemię... Żona, dzieci i sami pouciekacie na etat...

Opublikowano

W usa koniokradow wieszali.a w pl ciesza sie ze 50 kg ukradl a somsiadowi za miedzy 100.

Opublikowano
11 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Poczytajcie, ubaw na cały wieczór... Niektórzy uważają, że z 10 opasów można wyżyć, ba, twierdzą nawet, że Ci, co uważają odwrotnie, mają zbyt wysokie wymagania od życia. Może i śmieszne, ale dla mnie, 50-latka to raczej smutne, że młode chłopaki, a godzą się na takie życie. Autor zdjęcia zaczyna przygodę, ok, chce po pracy zająć się hobby. Ale nie wie, że wystarczyłoby wziąć dziennie 120 minut nadgodzin, by miesięcznie wziąć lepszą kasę, aniżeli chodzić przy tych zwierzakach. Ludzie piszą, że za 1000 miesięcznie idzie wyżyć. Może kawalerowi u mamy, ale nie głowie rodziny, gdzie tysiąc złotych idzie na 2-3 zakupy. Jestem w szoku, że ludzie piszą takie głupoty. Aż strach pomyśleć, jak to życie wyglądałoby w przypadku padnięcia sztuki, dwóch czy trzech...Chyba tylko linka, bo ile zostanie miesięcznie, 500? Ludzie, mając dochód z pola, gdzie masz z czego dołożyć, można się bawić w drogie hobby, a nie żyć z 10 opasów. Zresztą pozakładacie rodziny, to zejdziecie na ziemię... Żona, dzieci i sami pouciekacie na etat...

To nowa @Kanalia , czy ta sama ? 🤔

Opublikowano
14 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

czyli jednak konteno miał racje ... baba to tylko koszty generuje 😎

• Haha 1
Opublikowano

Nowa czy nie ale z 10 cielaków to na tacę masz a nie na życie

Opublikowano

kolo mnie to slaby lata co dzien praktycznie a czasami i po 2 albo 3 razy.

Co do litewskich to Biernacki kilka lat temu juz z tamtad ciagnał, nawet na estonie sie zapuszczal jak byla bieda ale stamtąd to sama skora i gnaty. 

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

To nowa @Kanalia , czy ta sama ? 🤔

Kanalii nie dorastam do pięt :) Ja z Kujaw, CIN

Opublikowano
1 minutę temu, bobienko napisał:

Nowa czy nie ale z 10 cielaków to na tacę masz a nie na życie

Czy to musi być jedyny dochód ?

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

no jakby tak dawać jak @Agrest

No jeszcze tu mnie nie było😁

Ostatnia krowa w 2010r do rzeźni pojechała

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Czy to musi być jedyny dochód ?

Z 10 to nie dochód.próg opłacalności to teraz sprzedaż,około 60-70 rocznie 

Chyba że ma jakieś odpady ważywne to oki

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Aż nie wierze że ty z moich okolic ... :ph34r:

Ja mistrz Jedi a Tomi AgroKujawy to mój uczeń))))) walczymy z wołowym  imperium zła i szturmowcami skupnikami ))))

Facet zauważa to co ja i tyle

Opublikowano

A z dziesięciu cielaków da się wyżyć jak rodzice hodują a dzieci sprzedają

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v