Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

bez takich proszę, nie tak dawno o tym pisałem

Pamiętam co pisałeś 😏 i co to za skur... W takim razie przepraszam ,ale słowo ulubiony miało być w cudzysłowiu . moje przeoczenie

52 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

A no nie ma nie ma ;) na udój jakieś 6-7l

Żartujesz ? To ja podobnie żywie i dużo więcej dają ,do tego moje nie są hf-ki

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

tzn. podobnie ?

Sianokiszonka ,kiszonka z kukurydzy i śrut ze zboża 

I słoma do woli😏

Opublikowano

Pewnie tak bo wsztko razem z kończyną . a Ty na sianie jedziesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Gratuluje. Bycie ekscentrykiem to luksus i przywilej w dzisiejszych czasach.

Mam pytanie. Ile może być wart 16 letni HF ok. 550 kg za kg?

16 letni?

Nie chcialbym za darmo, za duze ryzyko, ze w ubojni kazali by mi go zabrac i kazali samemu zjesc. 😁

Opublikowano

Myślę , że nie będzie to miało wpływu na cene . Ludzie spodziewali się rzeźników z tasakami goniących byka bez głowy po placu.  A oni pokazali zwykłe rozładunki i to przyzwoicie wykonywane. TVN nie będzie zadowolony , nie będzie oglądalności . Kto siedzi w tym temacie wie jak jest i nie ma co się martwić  hamulcem eksportu.  

Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

A no nie ma nie ma ;) na udój jakieś 6-7l

Mieliśmy kiedyś krowy, nie ma jakieś 15 lat ale pamietam ze 6-7 litrow (pewnie w praktyce mniej) to ojciec sprzedawał bo jak mówił ona juz skończyła karierę. Toz to sie nie opłaca doić takiej i dostosowywać życia pod takie krowy.

Opublikowano
5 godzin temu, Kentar napisał:

16 letni?

Nie chcialbym za darmo, za duze ryzyko, ze w ubojni kazali by mi go zabrac i kazali samemu zjesc. 😁

Była sprzedana 14 letnią i osi wzięli bez żadnego "ale" bo mają na to zbyt 

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Mieliśmy kiedyś krowy, nie ma jakieś 15 lat ale pamietam ze 6-7 litrow (pewnie w praktyce mniej) to ojciec sprzedawał bo jak mówił ona juz skończyła karierę. Toz to sie nie opłaca doić takiej i dostosowywać życia pod takie krowy.

Jak by zmienił dawki objetościówek i dołożył białka do treściwej to pewnie 2x tyle by dawały 

Opublikowano

Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! poinformowała o złożeniu doniesienia do prokuratury m.in. w sprawie niedozwolonych praktyk przy rozładunku bydła w ubojni McKeen Beef w miejscowości Dobra w województwie wielkopolskim

Opublikowano

To po co je trzymac? Rozumiem ze mleko odstawiasz do mleczarni? My szkoda byłoby zabawy, albo porządnie i sporo mleka albo wogole.

Przed chwilą, leszek1000 napisał:

Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! poinformowała o złożeniu doniesienia do prokuratury m.in. w sprawie niedozwolonych praktyk przy rozładunku bydła w ubojni McKeen Beef w miejscowości Dobra w województwie wielkopolskim

To ten koleś mogl wyjsć z tego ukrycia i je rozładować, pokazac jak to sie robi według nich.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Na miejscu tych z ubojni sam bym złożył zawiadomienie np że chodzi o wrogie przejęcie 

Przez ten materiał chcą obniżyć wartość firmy i tyle

Nie sądze. Dobrostan to dobrostan , zasady są jasne, reguluje je ustawa. Możemy myśleć inaczej ale dura lex sed lex.

Opublikowano

Te k**wa ubojnie też ch*ja warte jak ten cały związek producentów bydła mięsnego,polskie mięso itp.i ta spasiona świnie ardanowski na czele.nic się nie zmieni dopóki chłopy nie za***rdolą z jednego dla przykładu

Opublikowano

Sram na to.można tu pisać o żywieniu,leczeniu,opłacalności.gdzie cielaki KUPIĆ i ch*j z tego wychodzi jak byk po 6😄.ten cały temat jest już bez sensu😆

Rolnik vs TVN Viva ubojnie

Niestety jest odwrotnie

Opublikowano

Ludzie wy naprawde naiwni jak cholera , po takim materiale  oczywiście ze eksport nie spadnie bo niema tam nic złego, ale nasze ubojnie to k**wy i złodzieje i obniżą cene za bydło o 1-2 zł twierdząc ze sie rynek załamał. Ja pisałem wiele miesięcy temu ze dla ubojni i handlarzy niema granic przyzwoitości i taki Biernacki cennik i 1 zł za kg żywca ustawi jeżeli tylko będzie mógł. Ten materiał to manna z nieba dla ubojni i handlarzy zeby przez kolejny rok dymać rolników. 

ale jak widze idiotów którzy nie będą likwidować i za 3 zł  będą trzymać albo zbija koszty jeszcze bardziej i będą i tak zarabiać to ubojnie o wyginiecie frajerów się martwić nie muszą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v