Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kurde wchodzę tu po kilku godzinach a tu taka akcja "Pan pancio" szaleje , od'początku nie podobał mi się ten nick ,tak jakby się chciał wywyższyć nazwając się panem

4 minuty temu, debrzyna napisał:

W 23 sk tego filmiku zakłada gość gumę na roga Jak myślicie po co Odleci sam czy go obetnie ?

https://www.youtube.com/watch?v=GVwOdP81js8

Ja pierdziu gorsze te na jajach:ph34r:aż mnie zabolało

Opublikowano
36 minut temu, mickas092 napisał:

Miałem jakieś półtora roku byki na uwięzi na początku hodowli, potem tylko luzem. I jak dla mnie tylko jeden minus jest jak trzeba takie 500kg łapać jak sie akurat trafi badanie na gruźlice. Na samochód wgonić bez większego problemu idą, czasem się trafi uparta sztuka. Mniej poideł do urwania jak przy uwięzi, nie plączą się ani nie urywają. U mnie wygrodzenia z rury fi61/3mm ścianka i nie nie połamały jeszcze.

To ja miałem chyba jakieś siłacze bo rury 70tki wyginały i śruby 12tki zrywało 🤔 teraz juz tylko jałówki żadnych byków ... byki tylko na łańcuch a właściwie 2 łańcuchy, jałówką to przeciągnę sznurek i żadna nie wyjdzie

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik7343 napisał:

To ja miałem chyba jakieś siłacze bo rury 70tki wyginały i śruby 12tki zrywało 🤔 teraz juz tylko jałówki żadnych byków ... byki tylko na łańcuch a właściwie 2 łańcuchy, jałówką to przeciągnę sznurek i żadna nie wyjdzie

Ja wiąże na linkach bo łańcuch da zgrzewie strzela jak guma od majtek

Opublikowano
24 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Do byków rura do żarcia 100 min i ścianka 4mm bo inaczej to materiał pracuje jak resory przy przyczepach. Ewentualnie ogrodzenie na okulniku z 50 można zrobić ale gęsto poprzeczki 

Opublikowano
7 minut temu, nikolas29 napisał:

Stalowych??

Nie 😊 zwykłe jutowe czy jakieś takie

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Kurde wchodzę tu po kilku godzinach a tu taka akcja "Pan pancio" szaleje , od'początku nie podobał mi się ten nick ,tak jakby się chciał wywyższyć nazwając się panem

Ewidętnie się temu PAAANU z rodu PAAANICZÓW wielmożnie PAAANUJACEMU wśród dziadów z widłami... 

...wrotki odpieły i szaleje jak łańcuch po zdechłym psie... 

Opublikowano
9 minut temu, damian007 napisał:

Ewidętnie się temu PAAANU z rodu PAAANICZÓW wielmożnie PAAANUJACEMU wśród dziadów z widłami... 

...wrotki odpieły i szaleje jak łańcuch po zdechłym psie... 

Do uśpienia tego pana panicza, vetaxyl pomoże 

Opublikowano
22 minuty temu, debrzyna napisał:

Czyli śmiało moge eksperyment przeprowadzić Tylko nie wiem czy na dorosłej krowie tez to wyjdzie 

To meczarnia 

14 minut temu, michalcium napisał:

@soltys48 to co robisz żeby krew zatamować przy obcinaniu?

Albo wypalarka do rogów przypalam albo wykałaczką 

Opublikowano
15 minut temu, debrzyna napisał:

Czyli śmiało moge eksperyment przeprowadzić Tylko nie wiem czy na dorosłej krowie tez to wyjdzie

Może Ci się przyda. 

"U zwierząt posiadających rogi o średnicy większej niż 5 cm  metoda ta jest nie wskazana. Dalszą wadą tej metody jest ból, występujący krótko po założeniu pierścieni gumowych. Zwierzęta wówczas opuszczają głowę ub trzymają ją skośnie. Często usiłują zrzucić pierścienie ocierając głowę o koryto. Ból po upływie kilku godzin ustępuje. Tak długo jak trwa rozdzielenie nieczułej kości, bólu się nie obserwuje. Gdy jednak pierścienie zaczynają uciskać okostną wewnętrzną i błonę śIuzową zatoki czołowej, a zwłaszcza gdy przecinają tkankę ziarninową, która się w międzyczasie wytworzyła, ból występuje ponownie. Obserwuje się wówczas jak zwierzęta ostrożnie poruszają głową i unikają jakiegokolwiek potrącania rogami. Niejednokrotnie wykazują brak apetytu nie przybiera,nie na wadze i obniżoną mleczność. (Dlatego też stosowanie tej metody zaleca się w okresie zasuszenia). Drugi okres bólów rozpoczyna się zazwyczaj u młodszych zwierząt po upływie 1 do 2 tygodni, a u ,starszych 3 do 6 tygodni o,d złałożenia pierścieni. Jeżeli rogi wcześniej odpadają wskutek gwałtownych odruchów, w czasie trwającego zaciągania pierścieni, może dojść do krwawień, które przeważnie same ustają. Wyjątkowo jest konieczne zastosowanie kauteryzacji lub podwiązania."

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mickas092 napisał:

Miałem jakieś półtora roku byki na uwięzi na początku hodowli, potem tylko luzem. I jak dla mnie tylko jeden minus jest jak trzeba takie 500kg łapać jak sie akurat trafi badanie na gruźlice. Na samochód wgonić bez większego problemu idą, czasem się trafi uparta sztuka. Mniej poideł do urwania jak przy uwięzi, nie plączą się ani nie urywają. U mnie wygrodzenia z rury fi61/3mm ścianka i nie nie połamały jeszcze.

No a jak jest z tym badaniem na gruźlicę? My musimy łapać czy musimy udostępnić zwierzęta do badania?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v