Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, damianos95 napisał:

Panowie wiem ze nie ten temat ale zapytam

Co dac byczkowi około 100kg 3 miesiace na biegunke ma ostra biegunke juz pare dni dokładnie od soboty wieczór dostał enroxil przez 2 dni nie przechodziło pojechałem do weta dał proszki we wtorek dalej ostra biegunka zawołałem innego weta najlepszego od bydła dał mu 2 zastrzyki i 2 zostawił jedn dałem wczoraj drugi dzis i dostaje cj z owsem do picia wode z siemieniem przonym nic mu nie przechodzi co robic ?? poprawy nie widac

wczesniej dostawał kawe i make ziemniaczana i jajka i tez nie podziałało siana jesc nie chce

stało sie to z dnia na dzien nie zmieniałem paszy ani nic

biegunka ma teraz kolor jasno brazowy

To wirusowka trzeba go potrzymać z 3 dni na elektrolicie i nawodnić.ja daje np rechywet odcinam od mleka i 3 lub 4 razy dziennie po 2,5 litra

Opublikowano
5 minut temu, damianos95 napisał:

Co dac byczkowi około 100kg 3 miesiace na biegunke ma ostra biegunke juz pare dni dokładnie od soboty wieczór dostał enroxil przez 2 dni nie przechodziło pojechałem do weta dał proszki we wtorek dalej ostra biegunka zawołałem innego weta najlepszego od bydła dał mu 2 zastrzyki i 2 zostawił jedn dałem wczoraj drugi dzis i dostaje cj z owsem do picia wode z siemieniem przonym nic mu nie przechodzi co robic ?? poprawy nie widac

wczesniej dostawał kawe i make ziemniaczana i jajka i tez nie podziałało siana jesc nie chce

Jaką ma temperaturę. Możesz podać konkretne nazwy leków. Enroxil dałeś podskórnie, czy domięśniowo? 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Jaką ma temperaturę. Możesz podać konkretne nazwy leków. Enroxil dałeś podskórnie, czy domięśniowo? 

temperature 38.8 i wet tez mowił ze nie ma goraczki

enroxil podskórnie zawsze tak podobno sie powinno dawac ?

jak dobrze pamietam nazwy to dał mu loxicon ( 1 raz od weta) i dał mu synergal (jesli dobra nazwa bo mogłem litery pokrecic) i ten synergal był przez 3 dni (on dał we wtorek wet i ja w srode i dzis )

wirusówka ale od soboty ? do dzis ? siana nie chce pic pije cj z owsem tez juz niechetnie chce zjadac

co radzicie zrobic ?

pytałem sasiada to tez mowił ze 1 chyba miał biegunke ale nie zauwazył tylko widzi osrana sciane ale ze juz mu lepiej i nic nie robił

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
33 minuty temu, damianos95 napisał:

Węgiel przede wszystkim, w żelu, w pascie czy też ludzki całe opakowanie podać do pyska. Do picia elektrolity albo coś z pektynami jak Pectolit czy Pectospeed.  

Odstaw to zboże, bo już pewnie Ci się zakwasił, ma jeść dobre siano albo sianokiszonkę, nic drażniącego przewód pokarmowy.

27 minut temu, zetorki12 napisał:

@Paulina1985 . Paniusiu , kolega potrzebuje Twojej pomocy .

a z liścia chcesz? 😁  mów mi dr Quinn 🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)

Kazdy mowi co innego 1 wet zboza nic nie dawac tylko woda i siano oki ten niby najlepszy od bydła kto mi takich głupot nagadał zeby mu nie dawac owsa i cj dokładnie to dostaje kubeczek miarke od mleka proszkowego cj i kubeczek owsa mieszanki zbozowej wiec mało i to 2 razy dziennie wegla nie mam jak cos to jutro kupie ale po lekach nic nie ma poprawy to mnie martwi własnie zawsze po zastrzykach przechodziło na 2 dzien

siana niechce jesc wcale

Opublikowano
12 minut temu, Paulina1985 napisał:

Węgiel przede wszystkim, w żelu, w pascie czy też ludzki całe opakowanie podać do pyska. Do picia elektrolity albo coś z pektynami jak Pectolit czy Pectospeed.  

Odstaw to zboże, bo już pewnie Ci się zakwasił, ma jeść dobre siano albo sianokiszonkę, nic drażniącego przewód pokarmowy.

a z liścia chcesz? 😁  mów mi dr Quinn 🤣🤣🤣🤣🤣

albo Draqveen 😂

Opublikowano
7 minut temu, damianos95 napisał:

Kazdy mowi co innego 1 wet zboza nic nie dawac tylko woda i siano oki ten niby najlepszy od bydła kto mi takich głupot nagadał zeby mu nie dawac owsa i cj dokładnie to dostaje kubeczek miarke od mleka proszkowego cj i kubeczek owsa mieszanki zbozowej wiec mało i to 2 razy dziennie wegla nie mam jak cos to jutro kupie ale po lekach nic nie ma poprawy to mnie martwi własnie zawsze po zastrzykach przechodziło na 2 dzien

siana niechce jesc wcale

No niestety najlepiej miec jednego lekarza, ktoremu się ufa. A najlepszy lekarz powinien w pierwszej kolejności brac krew czy kał do zbadania 🤷‍♀️ ale robią zwykle taśmowo jeden antybiotyk, jedno postępowanie. 

Jakby to było moje cielę to właśnie leciałabym do sklepu po węgiel :) 

Opublikowano
27 minut temu, damianos95 napisał:

temperature 38.8 i wet tez mowił ze nie ma goraczki

enroxil podskórnie zawsze tak podobno sie powinno dawac ?

jak dobrze pamietam nazwy to dał mu loxicon ( 1 raz od weta) i dał mu synergal (jesli dobra nazwa bo mogłem litery pokrecic) i ten synergal był przez 3 dni (on dał we wtorek wet i ja w srode i dzis )

wirusówka ale od soboty ? do dzis ? siana nie chce pic pije cj z owsem tez juz niechetnie chce zjadac

co radzicie zrobic ?

pytałem sasiada to tez mowił ze 1 chyba miał biegunke ale nie zauwazył tylko widzi osrana sciane ale ze juz mu lepiej i nic nie robił

Enroxil daje się podskórnie tylko niektórzy o tym zapominają. Odstaw zboże. Tak jak Paulina radzi węgiel, jak dasz radę zdobyć to Pectopro Over, elektrolit.

3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

najlepszy lekarz powinien w pierwszej kolejności brac krew czy kał do zbadania

To kosztuje, a u ludzi z kasą coraz gorzej.

Opublikowano

Jedyny lekarz któremu ufalismy niestety od kilku lat nie zyje on niby nie robił badan ale przyjechał to myslał dumał co moze byc i zawsze trafiał i pomagał był niedrogi miał duzo zgłoszen pracował mimo wieku i jak sam sie smiał kazdy weterynarz dobry jak pomoze a jak nie to psy ludzie wieszaja

dzis dostał jeszcze ten antybiotyk wet mowił ze powinien sie wyregulowac za około 5 dni czyli do niedzieli a ja juz nie moge patrzec na ta biegunke

Opublikowano

Dziwie się ludzią z tego artykułu po cholere przyjoł cielaki jak nie miał umowy. Odmówić odbioru i cześć  a ten dał sobie zładować 26 sztuk bydła bez zadnego, papiera. 

Opublikowano
4 minuty temu, damianos95 napisał:

Jedyny lekarz któremu ufalismy niestety od kilku lat nie zyje on niby nie robił badan ale przyjechał to myslał dumał co moze byc i zawsze trafiał i pomagał był niedrogi miał duzo zgłoszen pracował mimo wieku i jak sam sie smiał kazdy weterynarz dobry jak pomoze a jak nie to psy ludzie wieszaja

dzis dostał jeszcze ten antybiotyk wet mowił ze powinien sie wyregulowac za około 5 dni czyli do niedzieli a ja juz nie moge patrzec na ta biegunke

Za 5 dni to ci się odwodni i nie będzie cielaka. Masz dostęp do apteki, lub lecznicy?  Lekarz nie robił badań bo musiał umieć żyć bez testów.

Opublikowano

do apteki mam dostep powiedz co mu moge kupic ?? lecznicy to tak srednio bo prawie nic nie kupisz tylko ze przyjedzie lekarz i cos poradzi

U sasiada byłem dał mi Antilaxan proszek do wody mleka mowi ze pomaga u niego daje mu około 3 l picia 2 razy dziennie z siemieniem siemienia jest ponad 1 litr

2 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Za 5 dni to ci się odwodni i nie będzie cielaka. Masz dostęp do apteki, lub lecznicy?  Lekarz nie robił badań bo musiał umieć żyć bez testów.

do apteki mam dostep powiedz co mu moge kupic ?? lecznicy to tak srednio bo prawie nic nie kupisz tylko ze przyjedzie lekarz i cos poradzi

U sasiada byłem dał mi Antilaxan proszek do wody mleka mowi ze pomaga u niego daje mu około 3 l picia 2 razy dziennie z siemieniem siemienia jest ponad 1 litr

Opublikowano
11 minut temu, damianos95 napisał:

Spróbuj jeszcze mu dać ze cztery stoperany takie od ludzi, 

Opublikowano
3 minuty temu, damianos95 napisał:

do apteki mam dostep powiedz co mu moge kupic

10 paczek węgla, jak nie masz innego wyjścia to elektrolit dla niemowląt lub dzieci. Postaraj się o Pectopro  Over prepiotyk dla cieląt na biegunki i elektrolit. 

3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Spróbuj jeszcze mu dać ze cztery stoperany takie od ludzi, 

Sprawdzony sposób?

Opublikowano
21 minut temu, kanalia36 napisał:

Dziwie się ludzią z tego artykułu po cholere przyjoł cielaki jak nie miał umowy. Odmówić odbioru i cześć  a ten dał sobie zładować 26 sztuk bydła bez zadnego, papiera. 

Bo Ty myślisz racjonalnie, a ten to byznesmen😂😂 Nowa łobora, trzeba za wszelką cenę zasiedlić, bo kredyty gonio 😂😂 Chłop głupi jest i basta.

Opublikowano
27 minut temu, hobbysta82 napisał:

Enroxil daje się podskórnie tylko niektórzy o tym zapominają. Odstaw zboże. Tak jak Paulina radzi węgiel, jak dasz radę zdobyć to Pectopro Over, elektrolit.

To kosztuje, a u ludzi z kasą coraz gorzej.

Dlatego piszę o węglu. Ja kupowałam węgiel i to nie w aptece tylko w kazdym spozywczaku teraz maja na polce z lekami. Na 100kg to powinno być po 10-15 ampułek lub tabletek wieczorem, potem jeszcze rano i w poludnie.

Opublikowano

To teraz straci gospodarkę, zamiast postawić jakąś wiatkę za pare groszy za swoje   miałby lepiej niż teraz

Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Dlatego piszę o węglu. Ja kupowałam węgiel i to nie w aptece tylko w kazdym spozywczaku teraz maja na polce z lekami. Na 100kg to powinno być po 10-15 ampułek lub tabletek wieczorem, potem jeszcze rano i w poludnie

miejmy nadzieję, że kolega poszedł na zakupy i zacznie działać.

Opublikowano

Dzwoniłem do lekarzylecznic tego Pectopro  Over nie maja i raczej nie dostane tego na miejscu wiec odpada

ten stoperan to mu wysypac z kapsułek do puska czy w wodzie rozpuscic ??

ten wegiel to tabletki mu pokruszyc ? czy rozpuscic i dodac np do tego co pije ?

co jeszcze innego mu dac ile on powinien wypic bo daje mu na dobe ponad 6l ?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ursus932 napisał:

@damianos95 całe kapsułki wkładam do pyska ręką ,jak najdalej żeby połknoł

4 sztuki mu dac ? ma tak mysle 80 do 100kg jak dam mu teraz to kiedy kolejne ? Nie pojdzie mu na płuca ta kapsułka ?

Coś innego moge mu jeszcze podać ? Miałes taki przypadek jak ja ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v