Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Berthold na zgłoszenie zwykłego budynku  na budynek inwentarski chyba śnisz

Opublikowano
13 minut temu, Berthold napisał:

Optymista bajerant z ciebie, a zamiast pozwolenia na budowę domu wóz Drzymały, co dzień koniami przestawiasz?  Zgłoszenie jest proste jak pierdo...., nic nie kosztuje zawsze się można doradzić w urzędzie. Kanalia mam pytanie, czy ty świnek w piwnicy bez kolczyków i tatuaży nie trzymasz??? Bo wiesz to biurokracja i wogóle, tak legalnie hodować... 

Raczej po tym jak nabrał MR i innego rodzaju pomocy już mu się odechciało wizyt Państwa co sprawdzają  szerokość drzwi. Od sąsiadów jak najdalej...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał:

Raczej po tym jak nabrał MR i innego rodzaju pomocy już mu się odechciało wizyt Państwa co sprawdzają  szerokość drzwi. Od sąsiadów jak najdalej...

dokładnie. Jak najmniej wizyt, co idzie na zgłoszenie to tak ale  decyzje to szkoda moich nerwów

Opublikowano
5 minut temu, kanalia36 napisał:

Ech. No dobra nie zrobisz... Ty!!! Ja u siebie zrobię 😁😁😁. Pogadajmy może jak bardzo się bydło nie opłaca i czemu świnie są fajne... 🤣🤣🤣

Opublikowano
50 minut temu, Pawelko19 napisał:

Panowie jakieś opinie na temat eco beef wegrzynowo może ktoś ma?

Niech Twoje bydlo trzyma sie jak najdalej tego obiektu i osob w nim pracujących 😉

Opublikowano
Berthold napisał:

5 minut temu, kanalia36 napisał:

Ech. No dobra nie zrobisz... Ty!!! Ja u siebie zrobię 😁😁😁. Pogadajmy może jak bardzo się bydło nie opłaca i czemu świnie są fajne... 🤣🤣🤣

Ooo dawno już na ten temat nic nie czytałem 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Berthold napisał:

Robisz zgłoszenie na utwardzenie części działki, podajesz rodzaj materiału (beton), załanczasz rysunek, i tytuł prawny do władania gruntem. Zgłoszenie składasz na właściwym druku do Starostwa Powiatowego do wydziału budownictwa. Czekasz 21 dni, jeśli po tym czasie nie dostaniesz odmowy, wykonujesz inwestycje. Proponuję odczekać dłużej, albo potwierdzić bo mogą, wysłać pocztą... Ponadto bezwzględnie zachowaj potwierdzone w biurze podawczym zgłoszenie ( ksero) z pieczęcią, i numerem dziennika. Nie chcę cię martwić ale przy przerabiania stodoły na wiate obowiązuje ta sama procedura. Ponadto ważny jest rodzaj budynku, stodoła przeważnie jest budynkiem gospodarczym, wypadałoby zmienić rodzaj użytkowania ( również w starostwie). Jeśli hodowla do 40 djp, nie powinno być wielu problemów (raczej) jeśli powyżej to mogą być schody... Najlepiej mieć dobrych sąsiadów, bo bez życzliwego donosu nic ci nie grozi... Ale takiej pewności nie możesz mieć nigdy. Mam nadzieję że trochę pomogłem, niestety ja przerabiałem już wiele... 😉😉😉

59 minut temu, kanalia36 napisał:

kolega Tomku jak najmniej zgłaszania czego kolwiek w urzędach  zmiana użytkowania ???? no super tylko zeby papierki cię nie kosztowały drożej jak przeróbka.  a leki na nerwy drugie tyle

Dobra rada w razie kontroli  - co rzadko się zdarza chyba ze Cie podpi...... sąsiedzi  to tam nigdy nie było stodoły tam zawsze stały zwierzęta od czasów Twego ojca. 10 lat masz przedawnienie wiec niech PINB Ci udowodni ze przerobiłeś to niedawno to nie wykonalne. Zero tłumaczeń zero dawania dokumentów To on niech udowadnia a w urzędach dokumenty tak szczegółowo są przechowywane dopiero od lat 90 .

A nawet jeśli to kontrole masz zapowiedzianą 7 dni  wiec dzień wcześniej rogacizne wyganiasz wywalasz gnój wkładasz 10 balotów słomy i po problemie. inspektor  robi zdjęcie pustego budynku magazynowego ze słomą i odjeżdza rogacizna spowrotem do środka  i tak się ,możesz bujać do emerytury.

Zaczni coś zgłaszać to to dopiero obódzisz gniazdo szerszeni.

Ja na na Twoim miejscu bym wylał posadzkę i wegnał rogacizne żadnego zgłaszania

Panowie nie chodzi mi o zgłaszanie wylewania posadzki czy coś narazie tylko o to czy agencja się do mnie nie przypieprzy że bydlo stoi na ziemi wyścielonej sloma albo na ziemi błocie ... Chodzi mi o te nasze kochane azotany i cała ta ustawę ? Jak to wygląda z wybiegiem nieutwardzonym ? Czy jakas dopuszczalna obsada na jakiś obszar aby dawki azotu nie przekroczyć .. Szukałem coś w necie i nic nie mogę znaleźć na ten temat . Widzę że wielu tak trzyma bydło i nawet na Youtubach to pokazują i widac na ogłoszeniach z olx .. A jak to wygląda względem przepisow ?

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Niech Twoje bydlo trzyma sie jak najdalej tego obiektu i osob w nim pracujących 😉

Czemu taka opinia nie wypłacają czy co bo cenę poubojowa mają dobrą a mogą też wziąć na żywą.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawelko19 napisał:

Panowie jakieś opinie na temat eco beef wegrzynowo może ktoś ma?

Pierwsze sztuki wybija Ci sie dobrze i bedizesz zadowolony, ze super sprzedales.

Na kolejnej partii tak Cie wy***ia ze juz nigdy nie musisz im bydla oddawac bo zarobili na Tobie tyle co uczciwie by zeszlo pare lat.

Bardzo latwo o utylizacje, bardzo czesto wpisywane duze ropie po 30-60kg za malego guza na sztuce. Takze jak Ci odejma 30-60kg MIESA ze sztuki to zaraz jestes ladnei w plecy. Dodatkowo przy ropniach jak masz byka normalna cene od 280kg i byk da 310kg i ropien 31kg to wtedy masz placone za przedzial wagowy 260-279- jakos chyba zaraz zlotoweczka na miesie w dol.

Slabszej krowy nawet sie nie zastanawiaj zeby ladowac, handlarzom oddajacym duze ilosci utylizuja takie bez slowa a rolnikowi to juz w ogole.

Normą jest, ze bydlo gubi 60-120kg zanim dojedzie do zakladu i dopiero po takiej zgubie wagi zywej wychodzi W MIARE wybicie.

W skrocie jak przyjedize handlarz, da Ci srednia cene to po brudzie kaz mu jeszcze odpisac po 50kg wagi od sztuki a i tak wyjdzie lepiej niz u nich.

• Haha 3
Opublikowano

Pewnie jak wszędzie lepiej nie oddawać. Eco beef 14.10 za U ale opinie nie bardzo. Towaru chyba nie mają bo dzisiaj dzwoniłem jutro już chce podjechać obejrzeć. I też tam nie skupuje jeden tylko nie wiem ilu bo z dwoma dzisiaj rozmawiałem każdy na swoje konto kupuje.

Opublikowano

Aaaa, zapomnialem. Jak bedziesz mial byka na E to dostaniesz dopiero U. :) Jak bedzie PEWNE U to najwyzej R+.  Jedyne co fajne u nich to przeskok cen przy wyzszych klasach.

Opublikowano (edytowane)

Tyle w temacie.

Wujek krowiarz od zawsze mnie uczył, by ogólnie omijać bydło opasowe z daleka  i broń boże w to nie wchodzić przedstawiając podobne szybkie wyliczenia, ciesząc się że dobrze iż są tacy ludzie, bo ma co zrobić z cielakami.  

Co prawka mam kolegę, który ma mamki LM i jakoś to w miarę skromnie ciągnie.

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
Unexpected napisał:

Tyle w temacie.

Wujek krowiarz od zawsze mnie uczył, by ogólnie omijać bydło opasowe z daleka  i broń boże w to nie wchodzić przedstawiając podobne szybkie wyliczenia, ciesząc się że dobrze iż są tacy ludzie, bo ma co zrobić z cielakami.  

Co prawka mam kolegę, który ma mamki LM i jakoś to w miarę skromnie ciągnie.

Tam jest ciekawe wyliczenie paszy tresciwej 1300zl tona paszy?;) Nie opłaca się a sprzedaje bo kolejna partia jałówek czeka;) Ciekawe...

Opublikowano

Wyliczenie całkiem  całkiem, ( koszt paszy treściwej jak zboża były drogie, koncentraty to też ponad tys wyjdzie jak się dokładnie policzy),   choć masa jałówek trochę mała jak  na wiek.

Jaka cena byków Hf i jałówek mieszańców w powiecie Kolskim?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v