Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kanalia36 napisał:

No niestety u nas tak sprawa wygląda niby ubojnia ale ceny słabe i jeszcze potrafi 70 kg objebać na 700 kg byku i nie można im nic sprzedawać. Pozostaje Biernacki który miesiącami nie płaci  albo wszelkiej masci handlarze a  Ci albo nie płacą albo na wadze kroią albo płacą tylko trochę lepiej od lokalnej ubojni.

Podaje ceny obecnie najpopularniejszego handlarza wszystkie ceny powyżej ich to szemrane typy dają

http://wiescirolnicze.pl/ceny-rolnicze/firmy/mir-mar-sc-skup-sprzedaz-zywca-bydla-betowski-m-kamieniarz-m

Dlatego też daje sobie spokój z hodowla bo już mnie telepie jak nieraz miesiącami trzeba szukać normalnego kupujacego.

A teraz to już jeden przez drugiego licytowali sie kto da mniej. 

Kup swoją wagę i będzie najlepiej . Będziesz wiedział ile ważą i przed tym jak przyjadą mówisz że chcesz ważyć na swojej i potem ich .. wtedy się pozbywasz oszustów bo kto wie że kroi na wadze to ten nie przyjedzie .. Proste . Co do kupujących to zależy jaki towar się ma . Jak masz towar dobry to i skupujacy będzie dbał abys mu oddawał . Nie wiem co Ty tam hodujesz ale jak ktoś np ma padlinę z mlecznych obór czyli byk hf , ho i inne wynalazki to nie pozostaje nic innego jak zawijać interes przy takich cenach . Teraz liczy się specjalizacja . Ja powtarzam sobie tak : jak coś robić to konkretnie i padliny nie kupować . Dla tego poszedłem w mamki czyste LM z rodowodami i zobaczymy jak to będzie .. Z bydłem codziennie się witam , podchodzę , czochram to bydło itp ( bydło ma być oswojone z człowiekiem). Jabłka im daje aby się nie marnowaly z sadku.  Hodowla to coś więcej niż tylko pieniądze . To też rodzaj pasji .. Dlatego jak Cię krew zalewa to poprostu odpuść i zacznij robić to co lubisz albo przerzuc się na bydło czystorasowe to może jakiś grosz z tego będzie . Pozdrawiam . 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Zastanawiam się nad twoimi krowami.

6 minut temu, mario29 napisał:

własną. ogólna odpada bo będzie jeszcze jałówka i jeden słaby byk to w innej cenie pójda.

piotrków tryb. czemu pytasz ?

Kto brał od Ciebie wcześniej ?

Opublikowano
4 minuty temu, AdamRo napisał:

Zastanawiam się nad twoimi krowami.

Ja też bo jeszcze troche mleka dają A paszy jest i mogą stać

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Jak im oddawałem to fv pokrywała się z pz 

Sołtys moze nie musi. PZ, WZ to nie są dokumenty księgowe a jedynie magazynowe. Polskie prawo jest tak pojebane ze nawet nie wyobrażasz sobie co w sądzie mozesz usłyszeć. Tu akurat pisze o branży budowlanej.

Opublikowano (edytowane)

O krowach pisałem do kolegi ursusa932.

22 godziny temu, mario29 napisał:

sugerujesz ze Kowalczyka waga moze gubić kg ?

Handlował ktoś z tym Kowalczykiem ?

Kolega nikolas sprzedawał 

Edytowane przez AdamRo
Opublikowano
15 minut temu, mario29 napisał:

sugerujesz ze Kowalczyka waga moze gubić kg ?

Handlował ktoś z tym Kowalczykiem ?

@Gringo1 handluje i bardzo chwali 

Opublikowano
6 minut temu, AdamRo napisał:

Kolega nikolas sprzedawał do nich.

Jak chciał jechać na dużą wagę to namówili go na wbc, o resztę nawet nie pytaj.

Aha...widzę wszędzie to samo...

Opublikowano (edytowane)

Panie AdamieRo  Mam takie pytanie jako zawodowego krwiopijcy))))))) czy ubojnie  często na WBC wpisują wage żywą na tzw. czapę?????

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak niektóre robią,żeby sprzedający miał satysfakcje z wybicia Znam przypadek że szef ubojni zadzwonił do sprzedającego i pogratulował mu super wybicia po czym nie zapłacił i ogłosił upadłość

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Ale tu było odwrotnie 8 byków wszystkie równo 700 kg. a na podwórku zaden nie miał tyle. Największy  hart miał na żywą u rolnika 615 kg( nakarmiony)  a w ubojni przytył do 700 kg dał 305 kg i wybicie 42% normalnie rolnik zgupiał

wpisali od czapy 700 kg zaważyli półtusze  a potem obliczyli wybicie również od czapy

Tak wyglądają rozliczenia WBC w tym kraju ???

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Rolnik ale mnie  nie zrozumiałes rolnik sobie spisał wage u siebie brutto  a w ubojni jeden byk przytył prawie 100 kg, hehehe, waga rolnika

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

i wszystkie 8 równo w uibojni 700 kg, hehehehe

Dlatego pytam się adama handlarza czy takie rozliczenia to norma???

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jakby sobie byków u siebie nie zważył to nie wiedział by czy go przekręcili czy nie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v