Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

sołtys jaka bańka raczej pazerność.

zakłady p[łaciły duże ceny a potem nagle bydło za pół darmo było i im to bardzo się podobało i teraz znowu mieli duzo płacić???? obnizyli ceny i patrzą jak ludzie będą sprzedawać niskie ceny już zostaną jak bedzie brak bydła cena pójdzie do góry.

Dokładnie tak jak na rynku świń. Zmowa zakładów a nie rynek

Opublikowano

na etacie pięknie nie ma, bez żadnych kwalifikacji (no bo wykształcenie rolnicze to co to za zawód w innej branży) to w większości rejonów kraju 3 na rękę nie będzie (po pracą na 3 zmiany - która jest naprawdę ciężka), a dojazd zapłacić trzeba, przy pracy na etacie trudno coś załatwić w urzędach, no i nie robi się na siebie, myślę że lepiej zostać  na gospodarstwie..

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

a taki przyklad podam wstaje 2 rano jadę koniczyne na kiszonke grabic żeby liscie nie oblecialy wracam do domu dojenie obrzadek zejdzie do 9 zjem śniadanie i lecę prasowac skończę prasowac zaczynam zwozic i owijac i raptem zastaje mnie wieczór o obrzadek dojenie i koncze czesto o 22 w żniwa jest podobnie tylko rano prasuje slome a później kosze

I koniczynę grabisz i żniwa masz 365 dni w roku :) Nie przesadzajmy kiedy jest nawał prac to jest ale nie do przesady. 

Opublikowano

To ile wy tego macie że do obory o 1 w nocy . U nas obora zawsze o tej samej porze a robota no czasem dłużej jak trzeba ale  można to sobie rozplanować by włąśnie nie jebać jak dzik po nocach a co to jutrzejszego dnia nie bedzie ? Wiec cena jaka teraz na żywo za byka hf w wadze 700? Ale krowa bez zmian raczej 

Opublikowano
12 godzin temu, tobi866 napisał:

Mam wagę, byki wazylem w sobotę. Ciężko z kasą u niego? 

Z kasą ok. Ale na wadze to napewno by Cię przekręcił jak byś nie miał swojej. Nie chwal się tylko od razu że masz wagę, najpierw niech zobaczy towar i wyceni. A potem.... Obstawiam że dostanie ważny telefon i będzie musiał natychmiast jechać. 

Daj znać jak tam się zakończą targi 😉

Opublikowano
9 godzin temu, Wicher821 napisał:

Z kasą ok. Ale na wadze to napewno by Cię przekręcił jak byś nie miał swojej. Nie chwal się tylko od razu że masz wagę, najpierw niech zobaczy towar i wyceni. A potem.... Obstawiam że dostanie ważny telefon i będzie musiał natychmiast jechać. 

Daj znać jak tam się zakończą targi 😉

Ok. Znać dam napewno. 

Tym od Kebaj owej w nie dałem się ostatnio wyruch.... ć to teraz niby telefon odebrał, niby gadał tak jak zwykle a od tygodnia przekłada na jutro..... 

Opublikowano

Z tym przekładaniem to oni tak mają choć u Ciebie powód może być inny czytaj waga. Sprzedawałeś im na żywo?

Ja trochę sztuk im sprzedałem na WBC  to w sumie zwykle wychodziło lepiej ( oprócz tej historii poniżej) jak bym sprzedał do innych okolicznych handlarzy ale to wybicie u nich to porażka. przykład czarny Angus 23 m-c  waga na podwórku 908 kg ładny klocek w przodzie ok 110-120 cm z tyłu też nieźle i on daje 465 kg mięsa. A obok niego stał taki przeciętny  hfxrf z tego samego wieku 750 kg i on wybija się 2 procent lepiej. Na dodatek później zapłacili 20 gr/kg mniej jak się umawialiśmy. I to był ostatni handel z nimi, więcej mojego bydła nie zobaczą. Notabene te byki były kupione wcześniej jako cielaczki od Kulczyńca 😉

Opublikowano
Dnia 27.03.2019 o 20:41, Rolnik7343 napisał:

a czasem to sie nawet prawie całe noce jezdzi a nie tylko do 22 :) najpóźniej szedłem oprzątać o 1 w nocy 

o to widze że mamy podobnie Ja karmiłem bydło o wszystkich porach dnia i nocy !Czasem jak praca się przeciągneła  to dopiero o godz. 1-2  A czasem już 2-3 bo miałem w dzień dużo pracy Ale tak wygląda praca na wsi jak sie nie ma nikogo do pomocy Tylko nie wiem co zrobie jak zachoruję lub nawet złamę nogę 

wczoraj przewoziłem Litewskie krowy w cenie 4500 za szt .Według mnie mleka z nich nie będzie !

• Like 1
Opublikowano

wczoraj przywiozłem 24 bale dzisiaj tez plan żeby jechać i byki mogą stać nawet do czerwca bo kuku i słomy jest zapas... ciekawy jestem jak się będzie przechowywać sianokiszonka jak była ruszona chwytakiem? w kilku zrobiłem dziury to zakleiłem i poszły na bok pierwsze do skarmienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v