Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A policz teraz wedle swojej  ostatniej teorii, czyli kwota za byka podzielona przez wagę brutto na gospodarstwie  bo przecież  tu mamy wagę z ubojni  która  jest wagą netto  . No i napisz na  ile został okradziony bo przecież nie warzył i nie zna wagi na gospodarstwie . 

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o teorie tylko prostą matematykę handlarz proponuje np. 7 zł i 7% skity  to realnie płaci za całego byka nie 7 zł ale 6,5 zł. czyli na skicie okrada 50 gr( 7x 1%-7 gr) z ceny.

A potem cudaki forumowe  na fakturze mają z wbc po przeliczeniu na zywą 7 zł za kg i za tyle mają zapłacone na koncie ale piszą ze dostali po przeliczeniu 7,50 bo nie dali się okraść handlarzowi na skicie i zaden cymbał pojąc nie może ze jakby sprzedał handlarzowi i dał by siebie okraść na skicie to cena by go wyszła 6,5zł.

p.s przy załorzeniu ze byki tak samo najedzone dla handlarza i dla uboju na wbc.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

Tu nie chodzi o teorie tylko prostą matematykę handlarz proponuje np. 7 zł i 7% skity  to realnie płaci za całego byka nie 7 zł ale 6,5 zł. czyli na skicie okrada 50 gr( 7x 1%-7 gr) z ceny.

A potem cudaki forumowe  na fakturze mają z wbc po przeliczeniu na zywą 7 zł za kg i za tyle mają zapłacone na koncie ale piszą ze dostali po przeliczeniu 7,50 bo nie dali się okraść handlarzowi na skicie i zaden cymbał pojąc nie może ze jakby sprzedał handlarzowi i dał by siebie okraść na skicie to cena by go wyszła 6,5zł.

p.s przy załorzeniu ze byki tak samo najedzone dla handlarza i dla uboju na wbc.

odnosnie okradania ze ,,skitki '' podejrzewam  ze jestes na tyle uczciwy ze nie nakarmiałeś nigdy przed sprzedażą sztuki zbywanej , a ja tobie napisze ze niektórzy  za pomocą specjalnego urządzenia wlewają litry w bydlaka , takich coraz miej ale zaczyna sie błędne koło skoro bierzesz 8 % opszlagu to ja musze nakarmić , mam doswiadczenia z kupnem swinek i nieraz jak był ubijany po przywiezieniu to sam zółądek potrafił miec 12 kg .

Opublikowano (edytowane)

dobra sprzedawałem ostatnio 5 sztuk bydła były ważone na wadze ogólnej były normalnie okarmione po śniadaniu są na luzie mocniej ich nie nakarmisz choć byś chciał. razem ważyły 4250kg policzcie mi teraz ile bym dostał na żywą wagę jeśli bym sprzedawał do handlarza na żywo miałem propozycje 7,1zł netto i 6% skitki

później napisze ile dostałem na WBC

Edytowane przez mat22889
Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał:

odnosnie okradania ze ,,skitki '' podejrzewam  ze jestes na tyle uczciwy ze nie nakarmiałeś nigdy przed sprzedażą sztuki zbywanej , a ja tobie napisze ze niektórzy  za pomocą specjalnego urządzenia wlewają litry w bydlaka , takich coraz miej ale zaczyna sie błędne koło skoro bierzesz 8 % opszlagu to ja musze nakarmić , mam doswiadczenia z kupnem swinek i nieraz jak był ubijany po przywiezieniu to sam zółądek potrafił miec 12 kg .

A myślisz że z cielakami jak jest ? Jak ktoś wie co przyjedziesz oglądać to przed twoim przyjazdem cielaków i wiadro mleka i od razu okrągły i napakowany się robi .... Zabierasz go do domu a na drugi dzień osrany i chudy jak trzonek od wideł 

Opublikowano

Brzuch okrągły będzie ale zad jaki był taki będzie ,mięsnego nie zrobi chyba że te wode w dupe pod skóre pompuje😊

Opublikowano
1 godzinę temu, mat22889 napisał:

dobra sprzedawałem ostatnio 5 sztuk bydła były ważone na wadze ogólnej były normalnie okarmione po śniadaniu są na luzie mocniej ich nie nakarmisz choć byś chciał. razem ważyły 4250kg policzcie mi teraz ile bym dostał na żywą wagę jeśli bym sprzedawał do handlarza na żywo miałem propozycje 7,1zł netto i 6% skitki

później napisze ile dostałem na WBC

28364 zł netto

Opublikowano

TE pare groszy już na koncie .... cena za mieszańcez dziś  hf piemonte hf lm waga ponad 700 8 brutto, za jałówkę piemonte hf  7.7 brutto   propozycja 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

A myślisz że z cielakami jak jest ? Jak ktoś wie co przyjedziesz oglądać to przed twoim przyjazdem cielaków i wiadro mleka i od razu okrągły i napakowany się robi .... Zabierasz go do domu a na drugi dzień osrany i chudy jak trzonek od wideł 

Ja przed sprzedażą karmie mniej wtedy widać że są zdrowe bo biegają i szukają cycka i kupujący widzi że kupuje zdrowe. Niektórzy dzwonią i proszą żeby nie karmić wcale żeby nie sraly po bagażniku 😁

Opublikowano
12 minut temu, dawcio2218 napisał:

U mnie licząc po 7 % skitki hf wyszedł po 6,95 a lm 8,60 netto

353x12,77+vat=4823

675-7%=627x6,75+vat=4662

Opublikowano
bobienko napisał:

12 minut temu, dawcio2218 napisał: U mnie licząc po 7 % skitki hf wyszedł po 6,95 a lm 8,60 netto 353x12,77+vat=4823 675-7%=627x6,75+vat=4662

O co teraz chodzi?

Opublikowano

koledzy ale ja pisze o tych co mówia ze mają z luzu i czy jedzie na wbc czy do handlarza tak samo okarmiony. I pisze ze dostał na wbc po przeliczeniu na zywą 7 zł  to zamiast odjąc od  ceny skite to dodaje i wychodzą kwiatki ze na fakturze 7 zł a na forum podaje formułkę " po przeliczeniu 7,5"

a okarmienie  to inna kwestia 

Opublikowano
57 minut temu, kr9292 napisał:

Ja przed sprzedażą karmie mniej wtedy widać że są zdrowe bo biegają i szukają cycka i kupujący widzi że kupuje zdrowe. Niektórzy dzwonią i proszą żeby nie karmić wcale żeby nie sraly po bagażniku 😁

To jeszcze sa tak odwazni ze woza cielaki w bagazniku.

Opublikowano
13 minut temu, dawcio2218 napisał:

O co teraz chodzi?

No chyba wyszedł więcej niż po 6,95 netto 

Opublikowano
bobienko napisał:

L 13 minut temu, dawcio2218 napisał: O co teraz chodzi? No chyba wyszedł więcej niż po 6,95 netto 

A przepraszam pośrednik brał po 150 zł od sztuki tu jest ta różnica

Opublikowano
54 minuty temu, dawcio2218 napisał:

i jak zadowolony jesteś z tego pośrednika? bo z tego co piszesz to sprzedałeś do Sokołowa przez tego samego pośrednia co ja

Opublikowano
mid7 napisał:

54 minuty temu, dawcio2218 napisał:

i jak zadowolony jesteś z tego pośrednika? bo z tego co piszesz to sprzedałeś do Sokołowa przez tego samego pośrednia co ja

Na żywa nikt mi takiej ceny nie dawał. Jedynie dziwi mnie jedno lm u mnie 800 na rzeźni 720. I tak wyszedł po 9,2 brutto także nie chciałem już dociekać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v