Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pojechały!! pięć byków wypchałem ten stary i dorzyciłem 4 młode (mają byc rozliczone w tej samej cenie ) łączna waga 3930 kg Cena wyjsciowa 13 zł netto za O klasę według mnie bedzie dwa O klasa ,dwa  R klasa i Jeden U klasa  Zobaczymy jak wyjdą Pojechały do ubojni z której pochodziła kupiona wczoraj  pieczeń wołowa :D Ogólnie widać ze potrzebują bydła bo zadzwoniłem o 10 godz a o 12 ładowaliśmy >

• Like 1
Opublikowano

6 szt i 3890 kg ? słabiutko .. 4890 kg to tak

Opublikowano

jak sie kupuje dziadostwo za pare groszy to potem problem 600 kg osiagnąc

Opublikowano

Od naszych  krów miały w okolicach 700kg jeden wicej drugi odrobinę mniej ... Muszę trochę skład paszy zmienić i częściej gnój wywozić 

1 minutę temu, ozzborn napisał:

jak sie kupuje dziadostwo za pare groszy to potem problem 600 kg osiagnąc

Wiedziałem co kupuję także daruj sobie takie teksty ;)

Opublikowano

Częste scielenie nie będzie powodowało walk? U siebie widzę że czy byki czy jałówki to wszystko korby dostaje po scieleniu. A propo wagi u mnie rekord 900kg "szarolez" w  19 miesiecy mleko chyba do 9 miesiaca pił...

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Od naszych  krów miały w okolicach 700kg jeden wicej drugi odrobinę mniej ... Muszę trochę skład paszy zmienić i częściej gnój wywozić 

Wiedziałem co kupuję także daruj sobie takie teksty ;)

wiesz ze mnie sie smieja ze daje po 2300 za 150 kg cielaka ale ja robie srednio 750 kg w 20 miesiecy bez grama zboża, sama objetosciówka

Opublikowano

u mnie najczęściej łaziły w gnoju jak to sąsiad powiedział "po rame" :P i może to być powodem bo za dużo może spalały przy samych chodzeniu ... u simentalek częściej wywożę żeby nie łaziły w takim gnoju może to też to że czyste simentale ale przyrosty dużo lepsze

3 minuty temu, ozzborn napisał:

wiesz ze mnie sie smieja ze daje po 2300 za 150 kg cielaka ale ja robie srednio 750 kg w 20 miesiecy bez grama zboża, sama objetosciówka

śmieje sie bo w oborze mam dużo lepsze przyrosty ;) belgi to minimum 800 a angusy 750kg tu po prostu popełniłem kilka błędów i tyle ;)

Opublikowano
39 minut temu, wojak1986 napisał:

Częste scielenie nie będzie powodowało walk? U siebie widzę że czy byki czy jałówki to wszystko korby dostaje po scieleniu. A propo wagi u mnie rekord 900kg "szarolez" w  19 miesiecy mleko chyba do 9 miesiaca pił...

Powoduje, ja nawet jak gnoj wywalam to tylko połowę kojca od żłobu, potem i tak to rozniosa po całym.Ale za to słomy mniej idzie bo jak wybierała wszystko to przez tydzień trzeba napierdalać słomę oporowo bo wiecznie mokro zanim uboju naprodukują

Opublikowano
8 minut temu, bobienko napisał:

Powoduje, ja nawet jak gnoj wywalam to tylko połowę kojca od żłobu, potem i tak to rozniosa po całym.Ale za to słomy mniej idzie bo jak wybierała wszystko to przez tydzień trzeba napierdalać słomę oporowo bo wiecznie mokro zanim uboju naprodukują

U mnie było to bunkry kopały 😛 jak za słabo poscieliłem to za pół godziny już była metrowa dziura wykopana 

Opublikowano

dziś sprzedane 2x MM razem 1600 kg, 8.10 zł waga i cena brutto, ale widać że szukał bydła jak ktoś dzwonił to od razu jechał. tak  ze jak ktoś może to niech wstrzymuje bo cena pójdzie wyżej.

Opublikowano
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

Dziś dzwonił sokołów do mnie za bydłem ale grzecznie odmówilem sprzedaży :)

Nie chandlujesz z nimi?? Zastanawiam się czy do nich nie przejść ze sprzedażą więc może przekazesz swoje doświadczenie żebym się nie wpakowal:-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v