Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Krowa która ma 600-700kg która się nie zaciela to po co ja trzymać jeśli ma odpowiednią wagę do sprzedaży ? Żeby na darmo jadła i nie rosła już?Chociaż byś chciał jej dupe miodem smarowac to z jednej krowy dwóch nie zrobisz. I krowa nie urośnie tak tanio i szybko jak byk do 800-900 kg.

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano
2 godziny temu, rolnik115 napisał:

Krowa która ma 600-700kg która się nie zaciela to po co ja trzymać jeśli ma odpowiednią wagę do sprzedaży ? Żeby na darmo jadła i nie rosła już?Chociaż byś chciał jej dupe miodem smarowac to z jednej krowy dwóch nie zrobisz. I krowa nie urośnie tak tanio i szybko jak byk do 800-900 kg.

No jak to po co masz mleko a cielaka to i tak za darmo masz? Tak samo jak wysłodki buraczane do plantatorów stanowią całościowy dochód z uprawy buraka a nie są za free. Ja bym musiał powiedzieć sieję 10 ha buraka to mam 6 aut wysłodków gratis i tu już mam pewny dochód to jest twoje rozumowanie. Zawsze jest lepiej mieć swoje bo kupując przepłace te 200 zł na aucie. Zapamiętaj na dochód z krów mlecznych wchodzą 2 składowe ( mleko i cielak). Nie rozumiem co tam piszesz stara krowa już nie urośnie tak samo jak stara baba jedynie się upasie. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, szaman1 napisał:

No jak to po co masz mleko a cielaka to i tak za darmo masz? Tak samo jak wysłodki buraczane do plantatorów stanowią całościowy dochód z uprawy buraka a nie są za free. Ja bym musiał powiedzieć sieję 10 ha buraka to mam 6 aut wysłodków gratis i tu już mam pewny dochód to jest twoje rozumowanie. Zawsze jest lepiej mieć swoje bo kupując przepłace te 200 zł na aucie. Zapamiętaj na dochód z krów mlecznych wchodzą 2 składowe ( mleko i cielak). Nie rozumiem co tam piszesz stara krowa już nie urośnie tak samo jak stara baba jedynie się upasie. 

Bardzo mądrze powiedziane... Zawsze powtarzam że Cielak to dochód z krowy a nie darmowy materiał do opasu... Dlatego like- uje tą wypowiedź... 😁😉😎🐄🐮🐂🐄🐮🐂🐄🐮🐂🐄🐮🐂🐄🐮🐂🐄

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

H*j d*pa nie obejrzę jeszcze byki futruje😃

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, soltys48 napisał:

Załadowane przed chwilą 8 szt salersa o lacznej wadze 4650kg po 7.5 cena i waga netto 

Byki wiekowe ,kondycja pastwiskowa

Kupiłeś,sprzedałes czy je faktycznie osobiście zaladowales? 😂 więcej szczegółów 

Opublikowano (edytowane)

wczoraj odstawione trzy sztuki byk mm niespełna 22 miesiące  890 kilo na wadze, jałowka 712 hfxbbb i druga 698 mo te miały juz po 24 miechy, poszły na wbc pytałem jak by na żywo szły to za byka 8,5-8,6 a za jałowki 7,60-7,70

Edytowane przez pawelek1226
Opublikowano
7 godzin temu, bobienko napisał:

Żebra całe?😆

Ja ja

Nawet tragicznie nie było

37 minut temu, wiko napisał:

Kupiłeś,sprzedałes czy je faktycznie osobiście zaladowales? 😂 więcej szczegółów 

Sprzedałem

kiedyś je kupiłem:D

Opublikowano

Dobrze że się za to ktoś bierze bo rolnikowi dadzą 1 zł za kilo do ręki albo nic jak da na przelew bo powiedzą że zdechło w drodze a sami wszystko przerobiom  i się śmieją z parobków 

Opublikowano

Dobrze? To teraz jak wcale nie będą chcieli brać leżaków to lepiej jo? Lepszy tysiąc czy 500 i problem z głowy niż nic i bakutyl. 

To chodzi o tą ubojnie w Kalinowie?

Ostatnio jak ode mnie brali bydło to o tym mówili, dzieki aferze mają kolejny pretekst do obniżki za leżaki. Zamiast dać tysiąc powie ci że nie weźmie bo jest afera i kontrolują, co chłop zrobi? W kiełbasę jej nie wsadzi Odda za 500.

Opublikowano

Nom . Się dobrze wezmą , to teraz takie nawet w drogę nie wyruszy ...:ph34r:

Opublikowano (edytowane)

Afera afera i będzie po aferze.Chlop i tak nic nie zyska wręcz przeciwnie może stracic.Co się oszukiwac nie mają porządnego odbiorcy,i nie trzymają standardów.A wszyscy chcą zarobic,szkoda tylko ze naszym kosztem...

Edytowane przez Baks00
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v