Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@staszek131415 taki duży a w bajki wierzy 😪

Jest rok przedwyborczy to obiecują złote góry a po wyborach "MOŻECIE NAS CMOKNĄĆ "

Opublikowano

Jasne jak dali 500 +  też mogli cmoknąć bo dali po wyborach pisze wyraznie że dla małych gospodarstw czyli pewnie takich do 10 ha nie myśl że kto będzie 10 świń trzymać by 1000 zł dopłaty dostać PiS jako jedyny wywiązał się z obietnic wyborczych

Ci co umieli chodować przetrwali teraz jest cena na świnie

Opublikowano
Dnia 4.04.2019 o 13:52, turtojs napisał:

Teraz ceny krążą wokół 6 zł netto, Ci to tu piszą o 4,5 to niech się w czoło popukają albo niech wyjadą poza granice swojego gospodarstwa zobaczyć jakie są realia

Gdzie te 6 netto? za 1 tucznika? bo nie wiem czy sie puknąć  czy szukać kogoś co przyjedzie 100km i da mi ta cenę ?

• Like 2
Opublikowano

Nasi kochani rządzący przetłumaczyli wczorajszą wypowiedz Prezesa ,dotyczący 100zł do świni na język polski ,czyli 100zł owszem  ale od 2021 roku i tak jak pisałem  pomoc z II filaru WPR i musi to klepnąc Bruksela , przypomina to wariant niemiecki dla gosp. produkujących do 500szt rocznie, no to panowie byle do 2021 roku i to bedzie dopiero dochodowa produkcja😂

• Haha 1
Opublikowano

a jeśli chodzi o te 150 tys od państwa to je dostanie ten co już dostał z unii czy nie? Czy trzeba mieć wykształcenie rolnicze?

Opublikowano

pyta o premie dla młodego rolnika tylko sam nie wie o co, hehehe

Opublikowano

chodzi mi o pomoc rzadu pisu przeciez zapowiadaja ze dostanie rolnik do 40 roku zyćia od państwa a nie od unii?

Opublikowano
1 godzinę temu, sabuliga napisał:

chodzi mi o pomoc rzadu pisu przeciez zapowiadaja ze dostanie rolnik do 40 roku zyćia od państwa a nie od unii?

nie wiem ,u nas w kościele jak już jestem to nic o tym nie mówili 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, sabuliga napisał:

sabuliga niema takie czegość. 150 tys to nowa premia młody rolnik   to wymóg do 40 lat , wykształcenie rolnicze oraz ze wsześniej nie prowadziłes działalnosci rolnej( brak zwierzaków w systemie ARIMR oraz nigdy o dopłaty wniosku nie było) i wiele innych wymagań jeszcze nieznanych. 

A pieniadze masz z unii lub pomoc krajowa ale na wszystko Komisja Europejska musi wyrazić  zgodę nawet na pomoc szuszową. PIS dał kasę z budżetu ale UE dała na to zgodę

Opublikowano

U nas cena ~5,4 zł netto. ;) I bez pisowskiej stówy zaczęło się opłacać. :P 

Opublikowano

nie na każdą a tylko dla wybranych więć sądzę że dużo mniej jak na 500 + kasy będzie

10 godzin temu, Kazik80 napisał:

U nas cena ~5,4 zł netto. ;) I bez pisowskiej stówy zaczęło się opłacać. :P 

2 tygodnie jak podrożało i już się opłaca ?

Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

2 tygodnie jak podrożało i już się opłaca ?

Chwilowo owszem. Swoją drogą staszek, to hodowcy w moim rejonie narzekają na brak paszy, sprzedasz im po 600, skoro kupujesz po pińcet?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kazik80 napisał:

Chwilowo owszem. Swoją drogą staszek, to hodowcy w moim rejonie narzekają na brak paszy, sprzedasz im po 600, skoro kupujesz po pińcet?

A co zjedli tę paszę że narzekają czy im ukradli?

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

A co zjedli tę paszę że narzekają czy im ukradli?

Zbiory były niższe niż zwykle, a resztę zawsze dokupowali, przy czym w tym roku jest u nas wielki problem z jęczmieniem. Zresztą ci co jeszcze mają zapasy czekają na wzrosty,, no i większość dostępnego zboża jest pszenicą, a duńczykowcy woleliby pszenżyto ze względu na cenę. Ci co mają gotówkę, to starają się teraz okupić aż do zniw, nie czekają za obniżkami jak największy hodowca na AF. Jeżeli ceny tucznika się utrzymają, a duńczyk nie będzie kosztował 400 zł za sztukę, to na przednówku będzie wesoło, wbrew tutejszej propagandzie. Jak dojdzie do tego susza, to nienawiść na linii hodowcy-zbożowcy będzie duża..  Niektórzy są jednak sami sobie winni, bo sieją pszenicę nn młyn, rzepak i kukurydzę, a zboże skupowali od małorolnych, bo tak się bąrdziej kalkulowało. Robili tak samo jak staszek, a później chwalili się jaki to interes zrobili. Teraz jednak karta się odwróciła i  zapłacą więcej tak samo jak zakłady importujace do niedawna tuczniki z zagranicy.

1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Kazik a jaki to rejon?

PGN.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v