Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, AdamRo napisał:

Duński jest tańszy i dlatego biorą. Proste, też chcesz kupić taniej czy jednak wolisz drożej ?

No widzisz   i  dlatego  też   masarnie  wolą   zachodnie  półtusze  bo  są  tańsze  więc  rolnicy  w Polsce  nie  powinni  się temu  dziwić i protestować  że  zakłady  nie chcą  ich  tuczników   bo  przecież    chcą  kupić  taniej  a nie drożej  

Opublikowano

Coś tam będzie. A oto żeby nie było polskiej produkcji ,jakiejkolwiek , "elyty" i paru cwaniaków walczą już 30 lat. 

Tak. I dlatego w Polsce trzeba produkować taniej. Tylko czy się da ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomekzetor napisał:

No widzisz   i  dlatego  też   masarnie  wolą   zachodnie  półtusze  bo  są  tańsze  więc  rolnicy  w Polsce  nie  powinni  się temu  dziwić i protestować  że  zakłady  nie chcą  ich  tuczników   bo  przecież    chcą  kupić  taniej  a nie drożej  

Dobra ale to niech na etykiecie piszą tanie mieso z Danii a w sklepie masz gówno z zachodu z reklamą polska zdrowa zywność

Opublikowano

Dobra tyran nie pitol,idziesz do Biedronki i kupujesz jak byk na opakowaniu masz napisane,Polska,Belgia,Niemcy,Dania

może jak byście sami zakupy robili a nie wasze kobity to byście bzdetów nie pisali że pod marką POLSKA ZDROWA ŻYWNOSC jest zachodnie gówno sprzedawane

• Like 1
Opublikowano

kopin ale pisze to małym druczkiem na opakowaniu a to powinien być szyld nad ladą takiej samej wielkości jak Biedronka na neonie na sklepie

Opublikowano

ja noszę okulary,skoro widzę to i bez to nie jest takim małym druczkiem,sam jestem hodowcą więc i mnie dotyczy ta chu....wo tragiczna sytuacja,ale trzeba pisać jak jest naprawdę i pomysły realne rozwiązania tego ,bo do mnie pomysły typu wykastrować wszystkich facetów w Danii żeby następne pokolenie nas nie wykonczyło całkowicie  nie przemawiają ,i uważam je za populistyczne

Opublikowano

tylko to raczej chodzi o faktyczne oznakowanie polskiego miesa  teraz jest tak zakład kupuje mięso w belgi przerabia w Polsce i już jest to produkt Pl albo tuczniki z duńskich warchlaków czy one mozna nazwac PL raczej nie  ale przecież dojna zmiana wprowadziła dodatkowe oznakowanie i każdy zagraniczny warchlak staje się Polskim tucznikiem 

Opublikowano

tak zgadza sie ale tylko te produkty które zostały do sklepów przywiezione spakowane z za granicy 

Opublikowano

Kopin Ty to jesteś taki wk***iający  smerf maruda:D gargamel ( ubojnie) i naganiacz klakier( handlarze) są złe  ale wszystkie pomysły na ich pozbycie są złe.

Na forum masa była sensownych pomysłów jak to zmienić również z mojej strony. Dokładnie wszystkie skrytykowałeś podając za argument jakieś wyjątkowe przypadki. I cały czas jak ten  wk***iający smerf krzyczysz """ jak ja niecierpie....."  - Ty cały czas domagasz się sensownych pomysłów na zmiane( które i tak zapewne będą złe dla ciebie)  dlatego podaj swoje propozycje na pozbycie się klakierów i nawrócenie gargameli.

Opublikowano

nie wiem o czym pitolisz bo ja smerfów już trochę lat nie oglądam-pomysł  mój to wsparcie i dopłata do np 100 macior w cyklu zamkniętym tak jak to mają krowiarze

nie rozumiem natomiast pomysłów by obcinać palce wędliniarzom którzy przerabiają zachodnie mięso  😉

Opublikowano

Ja tez jestem za doplata do kazdwj maciory w cyklu zamknietym i jakas doplata do kazdego sprzedanego tucznika z cyklu zamknietego a stawka proponuję 1400zl do maciory na rok dlaczego tyle bo tyle kosztuje utrzymanie maciory na rok i np 50- 100 zl do sprzedanej sztuki tucznika i mysle ze wiele osob by wrocilo do utrzymywania w cyklu zamknietym 

Opublikowano

Teraz ja będe smerfem marudą a jak zamierzasz  to wyegzekwować??? Krowa ma dany numer. a świnia to liczy się sztuka.  zamierzasz maciory cipować????

Opublikowano

ale tam do paru sztuk dopłacają i to mikroskopijna ilość a teraz tysiace gospodarstw dostaje dopłate  do kazdej sztuk kto to skontroluje jakie  wałki będą.  a niemówiąc ze ze to pomoc publiczna i k**wa UE się doczepi.

Opublikowano

No ci co maja do ras rodzimych to niech beda wykluczeni z tego albo zrobc zeby nie musialy byc tylko te rasy co teraz rodzimy tylko ogolnie dla wszystkich macior polskich w cyklu zamkmietym 

Mozna stworzyc osobne druczki do rejestracji macior i np inne kolczyki na ktorych będzie numer nadany przez agencje i numer gospodarstwa 

Jak sie chce to mozna pomyslac i sie wymysli a jak wiadomo idealnych rozwiazan nigdy nie znajdziesz zawsze ktos bedzie mial cos 

Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

ale tam do paru sztuk dopłacają i to mikroskopijna ilość a teraz tysiace gospodarstw dostaje dopłate  do kazdej sztuk kto to skontroluje jakie  wałki będą.  a niemówiąc ze ze to pomoc publiczna i k**wa UE się doczepi.

do krów jest to i do macior da się zrobić

Opublikowano
11 minut temu, damianos95 napisał:

Ja tez jestem za doplata do kazdwj maciory w cyklu zamknietym i jakas doplata do kazdego sprzedanego tucznika z cyklu zamknietego a stawka proponuję 1400zl do maciory na rok dlaczego tyle bo tyle kosztuje utrzymanie maciory na rok i np 50- 100 zl do sprzedanej sztuki tucznika i mysle ze wiele osob by wrocilo do utrzymywania w cyklu zamknietym 

To pożartowaliśmy a teraz wracamy na ziemię.

6 minut temu, tyran3 napisał:

Puławiak 70 loch, Złotnicka 100 loch więc nie takie parę sztuk. 

Opublikowano

Panowie o dopłatach to zapomnijcie bo UE nigdy się nie zgodzi. Nie po to kraje przewodniczące w UE od lat skrupulatnie niszczą naszą produkcję żeby wydać zgody na dopłaty. Swoją drogą taka mała anegdotka ( mało śmieszna). Kiedyś Hitler musiał wojnę toczyć żeby podporządkować sobie Europę. Na przestrzeni ostatnich około 20 lat państwa europejskie w tym Polska starały się o to aby dostać się pod but Niemiec i teraz mamy tego efekty. Zamiast marzyć o wyśnionych dopłatach do świń proponuję pomodlić się o rozpad tego tworu zwanego unią europejską.

Opublikowano
22 minuty temu, krzychrol napisał:

To pożartowaliśmy a teraz wracamy na ziemię.

Puławiak 70 loch, Złotnicka 100 loch więc nie takie parę sztuk. 

ale ja mówie o skali kraju ze to mikroskopijna  ilość  a teraz przemnóż to przez  każdą maciore w polsce np. przez 100 zł to zaczyna o miliard zachaczać. wiec to pomysł utopijny. Pozatym spytaj się dunczykowców czy powrócą do macior  jak do kazdej 100 dostaną???  

Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

ale ja mówie o skali kraju ze to mikroskopijna  ilość  a teraz przemnóż to przez  każdą maciore w polsce np. przez 100 zł to zaczyna o miliard zachaczać. wiec to pomysł utopijny. Pozatym spytaj się dunczykowców czy powrócą do macior  jak do kazdej 100 dostaną???  

Tam kolegę poniosło i napisał że do maciory 1400 zł/rok i 50-100 do tucznika od niej. Tak w marzeniach myślę że przy takich stawkach to by maciory kupowali na gwałt. Przykład 100 loch x 1400zł i do tego +- 2000 tuczników x powiedzmy te 50 zł wychodzi 240 tys samych dopłat xD Ale odkładamy żarty na bok xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v