Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Przycichło na wschodzie od ASF to od nowa dawaj panu jest ASF  , że by nikt i dla siebie nie trzymał tak jest bo jak znajda to 500 zł kary i ludzie mogą zlinczować .

Opublikowano (edytowane)

Dobrze że nie rozstrzeliwują jeszcze   :P k**wa dalej udają że coś robią, jakoś w chlewniach choroby nie ma, a cały kraj zaraz zalany będzie chorobą, wektor roznoszący chorobę ma się dobrze przez nikogo nie niepokojony, lepiej zwalać na bioasekurację, która tak naprawdę na d*pę się zda i zbierać padłe dziki. To nie jest tylko problem hodowców, jeżeli ASF zaleje Polskę, nikt od nas nie kupi niczego ze strachu że sobie to świństwo przywlecze. Ale to trzeba obudzić się z łapą w nocniku z wielkim gównem, by to dopiero zrozumieć. 

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Rolnik 1973 nie obraź się ale niedość ze jesteś leniwy to jeszcze na życiu się nie znasz.

Po pierwsze w sklepie i tak Ci nie obniżą cen za kiełbase nawet jak w skupie kg zywca po 2 zł będzie. W sklepie tylko podnoszą ceny nigdy nie obniżają nawet jak tucznik tani. Gdzie kolego byłeś ostatnie 20 lat skoro tego nie widzisz.

Po drugie nie życz drugiemu co tobie nie miłe.

Po trzecie ja bede dla siebie trzymał kabana nawet jak bym musiał zapłacić kare  500 zł mandatu to raptem 20 kg kiełbasy jaką kupie w sklepie. To opłaca mi się i tak uchować kabana i nawet kare zapłacić i tak wyjdzie mnie taniej. Nie mówiąć ze mandatu wtedy i tak nie przyjmę  sprawa trafi do sądu a tam na 2 lata ugrzęźnie. A drugiego mandatu nie możesz dostać za to samo jak pierwsza sprawa nie jest zakończona. 

Reasumując kara 500 zł raz na 2 lata za chowanie dla siebie to żadna kara.

Nie mówic ze nawet jak byś nie chował swini to mozna hodować  kaczki, gęsi indyki dla siebie a ty wolisz polować na promocje w Lidlu na porcje rosołowe z kg syfu w środku  jak raz dziennie posypać troszkę ziarna jakiemuś ptakowi

Opublikowano
2 godziny temu, Sean napisał:

Dobrze że nie rozstrzeliwują jeszcze   :P k**wa dalej udają że coś robią, jakoś w chlewniach choroby nie ma, a cały kraj zaraz zalany będzie chorobą, wektor roznoszący chorobę ma się dobrze przez nikogo nie niepokojony, lepiej zwalać na bioasekurację, która tak naprawdę na d*pę się zda i zbierać padłe dziki. To nie jest tylko problem hodowców, jeżeli ASF zaleje Polskę, nikt od nas nie kupi niczego ze strachu że sobie to świństwo przywlecze. Ale to trzeba obudzić się z łapą w nocniku z wielkim gównem, by to dopiero zrozumieć. 

Jak dobrze pamiętam , to twierdziłeś kiedyś że to nie przez dziki , tylko przez chore prosięta ze wschodu choroba się roznosi . No i zawzięcie o to się kłóciłeś . 🤔

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, bizon1 napisał:

Kara 500 zł mandatu świnia do utylizacji płaci rolnik i 3 % dopłat  jeśli się komuś opłaci to nie ma przeciwskazań 

Kolego    umowa dzierżawy budynku z  ... bezdomnym, bezrobotnym 90 letnia babcią niepełnoletnim bratem kuzynem, etc, etc...... etc.  Niech teraz weterynarz ustali własciciela zwierzaka????? 

Przy chodowli na sprzedaż musisz mieć tip top bo z tego żyjesz ale  pojedyńcze sztuki??? chłopie polskie prawo jest takie dziurawe ze takie strachy na lachy.  

pewnie jak ktoś pierdoła i się przyznaje  to ma kare, wystarczy to nie moja świnia tylko brata , brat ze nie jego tylko siostry weterynarz uj***ny w stosie papierów.

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

Mylisz się a świnię i tak zutylizują a jak byś fikał śledztwo prokurator sąd i kara dużo wyższa a może ido kicia by wsadzili , zresztą budynek do kogoś przecięż należy 

• Like 1
Opublikowano

bizon  prosta umowa urzyczenia budynku spisana na kartce z np. bratem nie rolnikiem. 

Wrazie czego to nie moja świnia tylko brata, brat natomiast twierdzi ze to twoja i tak do ustranej śmierci. Efekt weterynarz co najwyżej zutylizuje świnie na koszt weterynarii  i latami będzie miał papierkową robotę a Tobie i bratu na pędzel bedzie mógł skoczyć to samo Sąd i prokurator. 

Opublikowano

Podziwiam Twoją fantazję . Szkoda że żyjesz w świecie bajek i baśni .

Opublikowano
20 minut temu, zetorki12 napisał:

Jak dobrze pamiętam , to twierdziłeś kiedyś że to nie przez dziki , tylko przez chore prosięta ze wschodu choroba się roznosi . No i zawzięcie o to się kłóciłeś . 🤔

Bardzo dobrze pamiętasz, ale ja o ile dobrze pamiętam to choroba wtedy była w chlewniach z prosiętami niewiadomego pochodzenia.  :)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, zetorki12 napisał:

nie żyje w świecie bajek wiem jak działa w Polsce system i nie raz stosowałem takie wybiegi ( w innych sprawach)

Zetor oświecę cie przestepstwo jest wtedy gdy jest czyn zabroniony  i zawiniony. Niema sprawcy niema przestepstwa

p,s za takie rady jakie dostałes za darmo adwokat wezmie ci 5 tys zł wiec nie kpij tylko grzecznie podziękuj

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Takiś madry to obyś przeszedł sam przez te swoje rady.

12 minut temu, zetorki12 napisał:

Po prostu kanalia obserwuje mistrzów omijania prawa, a za Wami pojawia się mokry kleks na samą myśl o takiej akcji. W powiecie mamy takiego agenta, który nastawiał nielegalnych budynków do chowu świń na 6500 sztuk, a teraz w świetle prawa sobie to legalizuje. Zaoszczędził górę pieniędzy i śmieje się z jeleni, którzy starali się o wszystkie pozwolenia.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano

dokładnie piegus gość musiałby dostac pozwolenia, opinie środowiskową protesty sasiadów a tak dostanie kare a i tak wyniesie go to połowe taniej niz by to robił legalnie

Opublikowano

Jasne . Normalnie każdy będzie teraz tak robił .

Jaja sobie robicie chyba .

Opublikowano

Zetor przy normalnej hodowli to nie przejdzie ale dla 2-3 sztuk jak najbardziej. świnia nie zarejestrowana czyli nie istnieje własciciela nie da się ustalić  wiec pozostaniesz bezkarny.

Opublikowano
14 minut temu, zetorki12 napisał:

Taaaa . I to od świń dziki się zaraziły . :D

Tego nie twierdziłem, ale jak prosięta ktoś przywozi ze wschodu niewiadomego pochodzenia, to nie ma żadnej gwarancji że razem z małymi dzikami tam nie chodziły do przedszkola.   :P

Opublikowano
3 minuty temu, Sean napisał:

Tego nie twierdziłem, ale jak prosięta ktoś przywozi ze wschodu niewiadomego pochodzenia, to nie ma żadnej gwarancji że razem z małymi dzikami tam nie chodziły do przedszkola.   :P

Ale to było w 2016 roku potem już GIW nie stwierdził przeniesienia wirusa tą drogą

Opublikowano

Zetorek, za miękki jesteś na takie interesy, no i na dobrego prawnika Cię nie stać. Ale generalnie na takich lewiznach, w świetle demo(n)kratycznego państwa i prawa, bogaci ludzie dorabiają się jeszcze większych pieniędzy. Tak samo niektórzy  się bogacą niespłacając kredytów i pożyczek, i nic od takiego nie ściągniesz itd. itd. Temat rzeka, bez morza wódki nie do rozwikłania. ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v