Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tego nie powiedziałem że zysku tyle samo, mówiłem o kosztach. Wiadomo, że jak zostaje 500 zł z ha to naleci więcej. Pisałem głównie amortyzacji i większych nakładach

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, XTRO napisał:

tego nie powiedziałem że zysku tyle samo, mówiłem o kosztach. Wiadomo, że jak zostaje 500 zł z ha to naleci więcej. Pisałem głównie amortyzacji i większych nakładach

Screenshot_20190521-114155.jpg

IMG_20190521_114347.jpg

Opublikowano

I od 1998 roku nie potrafiłeś się ustawić tak gospodarstwa żeby teraz mieć chociaż 50 ha? 😳 Już by nie musiało być na własność wszystko ale chociaż połowa? Jakbyś teraz tyle miał to chociaż nie musiałbyś na jedzeniu oszczędzac bo by Cię było stać na nie, a i świń by Ci nie było żal, bo mieć świnie i pole to więcej roboty niż mieć same pole a bywały lata że z świń bardzo mało zostawalo. No i na wczasy byś się mógł teraz pozwolić bo zero zwierząt na stanie a tak z 12 ha co najwyzej na najbliższe jezioro se możesz po południu pojechać w jakiś dzień. Jak twoja nazwa użytkownika to twoj rok urodzenia, to mając 46 lat masz podejście do życia jak 76 latek.

Opublikowano

Nie ma pgr ani państwowej ziemi żeby wziąć w dzierżawę i każdy ile miał tyle ma, jedynie po rodzinie można kupić lub wziąć w dzierżawę.

3 lata temu wziąłem w dzierżawę 2ha co dziadek w posagu dał córce to teraz obrabiam.

A tak nie ma skąd.

Opublikowano
18 minut temu, turtojs napisał:

I od 1998 roku nie potrafiłeś się ustawić tak gospodarstwa żeby teraz mieć chociaż 50 ha? 😳 Już by nie musiało być na własność wszystko ale chociaż połowa? Jakbyś teraz tyle miał to chociaż nie musiałbyś na jedzeniu oszczędzac bo by Cię było stać na nie, a i świń by Ci nie było żal, bo mieć świnie i pole to więcej roboty niż mieć same pole a bywały lata że z świń bardzo mało zostawalo. No i na wczasy byś się mógł teraz pozwolić bo zero zwierząt na stanie a tak z 12 ha co najwyzej na najbliższe jezioro se możesz po południu pojechać w jakiś dzień. Jak twoja nazwa użytkownika to twoj rok urodzenia, to mając 46 lat masz podejście do życia jak 76 latek.

A po co komu robić na 50 ha jak na 10 żyje na bogato? Jak dla jednych bogactwem jest obrabianie 50 ha latając w niedzielę po polu to ja dziękuję za takie bogactwo

Opublikowano

Staszek masz rację ale on nie żyje bogato właśnie, 50 ha to wcale nie jest dużo do obrobienia nawet nie mając sprzętu jakiegoś nowego, wystarczy 100 konny ciągnik z agragetem uprawowosiewnym, do tego plug jakies 4 skiby, opryskiwacz z 1200 litrów, rozsiewacz 1 tonowy do nawozu i tyle. Rolnik1973 no nie gadaj że od sąsiadów nie szło pobrać pola w dzierżawy, u nas kilkanaście lat temu aż do dziś każdy kto miał parę hektarów to polikwidowal gospodarki, pole oddali w dzierżawy i sobie na etat poszli i żyją na naprawde dobrym poziomie, mają dobre auta, jeżdżą na wczasy, nie ubierają się w lumpeksach itd, ładnie zrobione domy, obejścia itd

• Like 1
Opublikowano

U nas mniejsi moga zapomniec o rozwoju, dzierzawy od 1 500 sie zaczynaja oczywiscie bez doplat a za ziemie z kowr 3,5 tony pszenicy daja. Popierdoleni ludzie... 

• Like 3
Opublikowano

o cenach trzody ale fajnie czasem poczytac o plusach i minusach pracy na gospodarstwie

ja tez mam male gospodarstwo i o kupnie ziemi moge zapomniec bo nie mam startu do wiekszych gospodarzy jeśli chodzi o ceny zakupu, ratuja mnie dzierżawy. Na szczescie u mnie za nie nie place tylko biora sobie doplaty.

• Like 2
Opublikowano
35 minut temu, RafaKdziela napisał:

To jest temat o cenach trzody ,czy ploty z całej wioski ???

Nikt o cenach nie pisze,widocznie nie ma świń.Wklej Rafał chociaż czasem jakiegoś swojego dzika bo potem jak się tematu szuka to trzeba 2 stron przekopać

Opublikowano
2 godziny temu, RafaKdziela napisał:

To jest temat o cenach trzody ,czy ploty z całej wioski ???

Co można pisać o cenach trzody jak praktycznie cena od 17.04 kręci się wokół 5,6 netto i jak na razie nie ma widoków na podwyżki rzędu 15-20 groszy przynajmniej na naszym terenie CSE

Opublikowano
4 godziny temu, sumek666 napisał:

Bogactwo jest wtedy kiedy idziesz z dzieckiem w sklepie i prosi Cię o zabawkę i możesz mu ja kupić. 

Dla każdego bogactwo ma inny wymiar dla jednych będzie to majątek dla innych zdrowie czy wolny czas -ps zabawki dziś nie są drogie i stać na nie każdego to że dziecko ma drogie zabawki czy telefon to nie oznaka bogactwa

4 godziny temu, turtojs napisał:

Staszek masz rację ale on nie żyje bogato właśnie, 50 ha to wcale nie jest dużo do obrobienia nawet nie mając sprzętu jakiegoś nowego, wystarczy 100 konny ciągnik z agragetem uprawowosiewnym, do tego plug jakies 4 skiby, opryskiwacz z 1200 litrów, rozsiewacz 1 tonowy do nawozu i tyle. Rolnik1973 no nie gadaj że od sąsiadów nie szło pobrać pola w dzierżawy, u nas kilkanaście lat temu aż do dziś każdy kto miał parę hektarów to polikwidowal gospodarki, pole oddali w dzierżawy i sobie na etat poszli i żyją na naprawde dobrym poziomie, mają dobre auta, jeżdżą na wczasy, nie ubierają się w lumpeksach itd, ładnie zrobione domy, obejścia itd

U mnie jeden trzodziaż 15 ha ma 2 Fendy nowe a przyszedł by mu usługę zrobić bo jemu opon szkoda ale kto bogatemu zabroni zaraz mi się przypomiał film Zróbmy sobie wnuka 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

Nikt o cenach nie pisze,widocznie nie ma świń.Wklej Rafał chociaż czasem jakiegoś swojego dzika bo potem jak się tematu szuka to trzeba 2 stron przekopać

Dziki powinny na przełomie miesiąca się prosić ,to postaram się zdjęcia powklejać już z porodówki .Teraz mają ciężko ,ponieważ są wysoko prośne i duchota straszna w chlewiku .

Opublikowano
3 minuty temu, RafaKdziela napisał:

Dziki powinny na przełomie miesiąca się prosić ,to postaram się zdjęcia powklejać już z porodówki .Teraz mają ciężko ,ponieważ są wysoko prośne i duchota straszna w chlewiku .

A ja myślałem że gdzieś w lesie w komfortowych warunkach je trzymasz 🤔 jak się urodzą to na pępkowe wpadnę tylko się tam już przyszykuj 😛

Opublikowano

Kuźwa , a niedaleko mnie znowu dzika z ASF znaleźli . Znowu się zacznie jebanie rolników , bo to przecież chłop temu winien . :S

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v