Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dumping to my stosujemy bo sprzedajemy poniżej kosztów po to żeby wykosić niemiecką konkurencję i za to zostaniemy ukarani bo to zakazana praktyka,a karą będzie bankructwo

• Thanks 1
  • Haha 4
Opublikowano

ma ktos jakies dane dotyczące ile w PL jest tuczu kontraktowego a ile na własną reke jest trzymanych ? tu gdzie mieszkam to na własna reke praktycznie nikt nie hoduje swin, wszystko tucz kontraktowy na potężną skale

Opublikowano

A u mnie w gminie nikt na kontrakcie nie trzyma na własnąrękę coraz mniej

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

bo za chwile niemcy będą podnosili czyli nasi też zaczną równo podnosić 4centy= 10gr

kopin draniu nie znasz się to  nie oczerniaj bidnych zakładów))))))) zakłady chcą płacić ale nie mogą  wiecej bo mają zapasy mięsa i podwyżki mogą nastapic najwczesniej po 3 tygodniach a ze sa obniżki odrazu??? co poradzisz jak klienci biją sie o mięso i zakłady kupuja nowy towar po nizszej już cenie. 

Innymi słowy nasze swinie to odwrotnie jak na naszych stacjach obniżka odrazu podwyżka za miesiąc lub dwa, heheheheh

p. s. mam nadzieje ze zrozumieliscie sarkazm zwłaszcza kopin))))))

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj na blokadzie chłopaki się chwalili ze nowe kontrakty na tucz dają po 15zł/szt,kurczę  to jeszcze dożyję że za szt będą płacić 4,30zł za cały okres tuczu,i jeszcze wszyscy będą twierdzić że dzięki temu rozwijają gospodarstwo

Edytowane przez ws71
  • Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, ws71 napisał:

Wczoraj na blokadzie chłopaki się chwalili ze nowe kontrakty na tucz dają po 15zł/szt,kurczę  to jeszcze dożyję że za szt będą płacić 4,30zł za cały okres tuczu,i jeszcze wszyscy będą twierdzić że dzięki temu rozwijają gospodarstwo

wystarczy po 10zł i juz sznurek bedzie w cenie :D

Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

To nie jest oszustwo. To jest dumping

Pewnie, teraz tylko czekać, aż ktoś rolnikom karę za tan dumping dowali. Tak nie może być żeby polski rolnik niszczył zachodnioeuropejskiego takimi niskimi cenami. Powinni nam dopłaty za karę zabrać.

• Like 1
Opublikowano

15 zł za tucznika  przez 4 miesiące pracy????  Ja proponuje wprowdzadzić pańsczyzne i niewolnictwo dla dobra rodziny rolniczej . Kiedyś Pan żywił i ubierał swojego  niewolnika i napewno by to kosztowało wiecej niz 15 zł na 4 miesiace

Opublikowano
9 minut temu, tyran3 napisał:

15 zł za tucznika  przez 4 miesiące pracy????  Ja proponuje wprowdzadzić pańsczyzne i niewolnictwo dla dobra rodziny rolniczej . Kiedyś Pan żywił i ubierał swojego  niewolnika i napewno by to kosztowało wiecej niz 15 zł na 4 miesiace

jakie 4 miesiace, jakbys tyle pasł swinie na kontrakcie to bys musiał jeszcze dopłacic ze swojej kieszeni :D 2.5-3 miechy i wypad, mycie chlewni i nastepne ...

Opublikowano

mój błąd heheh ja liczę max tucz p[o odsadzeniu prosiaków zapomniałem ze dunczyki to 25-30 kg . w kazdym razie  15 zł za 3 miechy to niewolnik za 5 zł miesiecznie  16,3 gr dziennie. kurcze niewolnik za 16 gr  Ze też Rzymianie wprowadzili niewolnictwo  tysiąc lat i po państwie jakby wprowadzili tucz kontraktowy wielki Rzym istniał by do dziś))))))))))))))))))

Opublikowano (edytowane)

wstawiasz 10 tys szt i jestes bamber :D albo smierdzący dziad do smierci ....

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
38 minut temu, ozzborn napisał:

jakie 4 miesiace, jakbys tyle pasł swinie na kontrakcie to bys musiał jeszcze dopłacic ze swojej kieszeni :D 2.5-3 miechy i wypad, mycie chlewni i nastepne ...

Oczywiście że zdarza się 4 i więcej trzymać,wszystko zależy jaki dostaniesz materiał na tucz,a firmę to w sumie wali i tak potrąca i wine zrzuca na właściciela,u nas rekordzista czekał miesiąc na odbiór, a są geniusze że mają do 5  tyś szt na wsad

Opublikowano

w moim powiecie takie ilosci na wsad to normalka

Opublikowano

I prosze w Francji dziki do wybicia i wszystko do spalenia i nie ma problemu a unas mysliwemu pierdolony ekolag albo animals przed lufą stoi chory kraj to co się ostatnio wyrabia tu już powoli się nie da żyć teraz jeszcza ten tvn dopierdolił z tymi leżakami i jest pięknie

Opublikowano

3,2 wstawienia jest na rok. Jak wychodzi mniej to jest gowno a nie zarobek

1 godzinę temu, krystian1982 napisał:

a unas mysliwemu pier**lony ekolag albo animals przed lufą stoi chory kraj

Zobacz jakie mam elity w mieście 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v