Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam podczas pracy pronarem 1025a z agregatem nagle zatłukło się i poleciał dym jak sie okazało po rozebraniu silnika odbespieczył sie stwozen od tłoka poczaskał tłoka i tuleje korbowód udezył o blok i zrobił dziure i moje pytanie co mam z tą dziurą zrobic mam niektóre odłamki a mozna zakleic czy co prosze o rade

Opublikowano

Mam i wiem że powstają naprężenia które mogą po prostu podczas pracy spowodować pęniecie bloku. Nawet jeśli to pozaklejasz/pospawasz i znowu walnie?? Podczas dużego nawału prac?? Znowu przestój...

Opublikowano

Jeżeli nosisz się z zamiarem sprzedaży jego, to po prostu zrób to tanim kosztem, spawanie, lub właśnie klejenie i sprzedaj go, myślę że tak będzie najtaniej i najszybciej B)

Opublikowano

Witam. Co do tego bloku to wiadomo kupić drugi to troche drogo ale ładnie wyglada, ale chodzi o to że spawanie spokojnie wystarczy mi w c-360 też zrobiło dziure to wymątowałem z Tata silnik i zawieźliśmy do Białegostoku i pospawali i bylo dobrze u mnie chodziło 4 lata i pewnie chodzi u żyda:)

Opublikowano

u nas w 330 jest blok lutospawany jakieś 30 lat temu i trzyma do dziś, wcześniej był przez magika spawany ale ciekł i poszedł do salezjan w Oświęcimiu i naprawili, blok był rozmrożony w kółku rolniczym i takim go tata kupił

ważne, żeby nie były uszkodzone kanały olejowe, itp jeśli "prosta" dziura to można popróbować

Opublikowano

czyli w okolicach wału pięść wsadzisz B) jeśli to tylko obudowa bez elementów nośnych typu gniazda czy łożyskowanie wału to spokojnie możesz szukać dobrego spawacza tylko gorzej przy sprzedaży będzie widać więc odrazu zrób jakieś zdjęcia od środka że dobrze zrobione i najlepiej jakiż papier od spawacza

To teraz Musisz remont zrobić (tuleje tłoki) Swoją drogą kierowca to przygłuchy :)

Opublikowano

Wklejaj stare kawałki i niczym się nie przejmuj. Będzie jak nowe. Jak pospawasz na zimno to będzie ciekło, trzeba zagrzać miejsce spawania żeby zniwelować skurcze i spawać a i tak nie zawsze się uda uniknąć pęknięć. Kleje się nie kurczą zrobisz raz i spokój. Mam w 4011 od 20 lat dziurę pod pompą. Było spawanie... ciekło, klej do metalu załatwił sprawę. Jak nie wiesz to nie zorientujesz się że wylazł korbowód.

Opublikowano

miejcie trochę oleju w głowie. takich rzeczy się nie spawa. wątpie żeby jakikolwiek mechanik się ego podioł, bo jeśli to jest dziura a nie pęknięcie, to to nie wytrzyma.pozatym wątpie, że ktokolwiek zechce kupić ciągnik ze spawanym blokiem, a jeśli już to za dużo nie dostaniesz za ten ciągnik. no niestety, bieda się narobiła, a jeśli chcesz dobrze sprzedać ten ciągnik, to albo kup blok albo silnik. może uda ci się znaleść jakiś używany, np. po zatarciu. i tak masisz robić kapitałkę

Opublikowano

Wytrzyma. Tam żadnego obciążenia niema, ważne żeby nie ciekło. Wklej wyrwane kawałki na dobrym kleju do żelaza, obrób tak żeby śladu nie było i ciągnik będzie jeszcze lata hulał. Poszukam opakowania i powiem ci nazwę.

Jeden którym kleiłem to DEN BRAWEN EPOFIX-METAL. nie jest najgorszy. Drygi... kleiłem blok silnika c-360 za pompą dziura wielkości mniej więcej 8 na 8cm, wklejone wyrwane kawałki a brakujące uzupełnione żeliwem... TECHNICOLL.PL INDUSTRY LINE SUPER METAL. Twardszy od aluminium, w srebrnym kolorze, nie kurczy się podczas utwardzania i można nim uzupełniać ubytki. Trzyma jak diabli jak się pobawisz to nie będzie śladu że coś tam było robione. Tyle że ciężko się go obrabia bo twardy.

Opublikowano

Też mi się wydaje że klej powinien wytrzymać w tamtym roku kleiliśmy pompę w opryskiwaczy bo była żeliwna i spawać się nie dało za cienka ścianka i zły dostęp niby dziura nie zbyt wielka ale na ciśnieniu klej dobrze trzyma i nie ma problemu B)

Opublikowano

Jeżeli nosisz się z zamiarem sprzedaży jego, to po prostu zrób to tanim kosztem, spawanie, lub właśnie klejenie i sprzedaj go, myślę że tak będzie najtaniej i najszybciej B)

Zrobi na sztuke,Sprzeda z taką wadą a Ktoś z Nas, Kolegów rolników go kupi i będzie się z tym męczył.nie napychajmy siebie nawzajem w butelke.zrobić to porządnie i sprzedać żeby się ktoś tym nacieszył.

Opublikowano

Jeśli zrobi to dobrze to w żaden sposób nie ujmuje ze sprawności silnika a jeśli powie kupcowi jaka była awaria i w jaki sposób naprawiona to nie ma tu mowy o nieuczciwości czy wciskaniu bubla. To jest uczciwe podejście do sprawy.

Opublikowano

miejcie trochę oleju w głowie. takich rzeczy się nie spawa. wątpie żeby jakikolwiek mechanik się ego podioł, bo jeśli to jest dziura a nie pęknięcie, to to nie wytrzyma.pozatym wątpie, że ktokolwiek zechce kupić ciągnik ze spawanym blokiem, a jeśli już to za dużo nie dostaniesz za ten ciągnik. no niestety, bieda się narobiła, a jeśli chcesz dobrze sprzedać ten ciągnik, to albo kup blok albo silnik. może uda ci się znaleść jakiś używany, np. po zatarciu. i tak masisz robić kapitałkę

Więcej wiary w klej i spawanie , a olej to my mamy w silniku!.