Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Kupiłem opryskiwacz z jakimś dziwnym wtykiem do sterownika, Chcę go wywalić i założyć klasyczną wtyczkę trójbiegunową bo takie gniazdo mam w ciągniku.

Jak to się podłącza? Ma znaczenie na który bolec pójdzie plus a na który minus?
Mówimy o takiej wtyczce: x1420-271000_h.jpg.pagespeed.ic.-Z-hdQo9

Opublikowano
pewnie, ze ma znaczenie. zaczalbym od rozebrania ori wtyczki i obejrzenia kolorow kabli. czerwony to plus (chyba jasne) czarny bedzie minusem. zreszta rozbierz, zrob foto i tu wrzuc. ty akurat mozesz to zrobic szybko.
Opublikowano
post pod postem, ale niech mi tam. zawsze warto w kazdym sterowniku czy innym urzadzeniu elektrycznym na prad staly za wtyczka dac prostownik. wtedy nawet jak ponylisz kable to nic sie nie stanie.
Opublikowano

Weź miernik ustaw na 12 DC i zmierz polaryzację przy ciągniku. Zdejmij obudowę komputera opryskiwacza zobacz czy niebieski idzie na masę a brązowy na bezpiecznik . A jeszcze  szybciej i bez ingerencji - ustaw miernik na zwarcie , brzęczyk. niebieski do jednego kabla miernika a drugi kabel miernika do metalowych elementów sterownika jeżeli takie posiada. Jeżeli zapiszczy to znaczy że niebieski jest minusem czyli masa..

Opublikowano
leee myslalem, ze to gardlowa sprawa. jesli bedziesz robil to na spokojnie to rozkrec obudowe sterownika i tam zobaczysz dokladnie ktory kabel od czego. duzo podpowiedza Ci kolory, ktore dochodza do elektrozaworow. jesli w kazdym bedzie po jednym kolorze takim samym to w takim kolorze bedzie tez masa czyli minus.
Opublikowano

Bananek napisał:

niebieski masa. tak mnie uczono w szkole. jesli nikt nie majstrowal to powinno zagadac.

Nie zawsze. W Niemcach brązowy to masa. Tak mam w beczce, kombajnie i dwóch mz.

Opublikowano
No dokładnie. A tak na przyszłość, da to się jakoś sprawdzić np. Multimetrem?