Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, sawin698 napisał(a):

A sprawdzałeś poziom oleju w zbiorniku ? Może Ci wykapało od żniw. Mi tak 2 lata temu przez szybkozłącze przy hederze się ulotniło pół zbiornika....

Nie sprawdzałem ale godzinę wcześniej podniósł heder co prawda wolno ale podniósł . Ale dziwne że wgl nie można opuścić tylko stoi z podniesionym na max

Opublikowano

Poza ubytkiem oleju nic innego nie przychodzi do głowy, no może jakiś problem z pompą lub jej napędem.... Układy hydrauliczne w tych kombajnach są tak zrobione że przez małą nieszczelność grawitacyjnie wyleci wszystko. Ale jeśli jest olej no to zostaje rozdzielacz- nie działa tylko podnoszenie hedera czy pozostałe też? Jeśli nie działają wszystkie sekcje to znaczy że pompa nie daje oleju....

Opublikowano
34 minuty temu, sawin698 napisał(a):

Poza ubytkiem oleju nic innego nie przychodzi do głowy, no może jakiś problem z pompą lub jej napędem.... Układy hydrauliczne w tych kombajnach są tak zrobione że przez małą nieszczelność grawitacyjnie wyleci wszystko. Ale jeśli jest olej no to zostaje rozdzielacz- nie działa tylko podnoszenie hedera czy pozostałe też? Jeśli nie działają wszystkie sekcje to znaczy że pompa nie daje oleju....

A na hydrostat nie idzie ten sam olej w nim ? Nic nie działa właśnie

Opublikowano
W dniu 23.07.2022 o 07:14, ftl napisał(a):

W MF27 szczelina między klepiskiem a cepami mam : przód 12, tył 4. Tak podaje książka, tak ustawiam. Jęczmień ozimy kosiłem na prędkości mlocarni 1200 obr/min, wiatr 650-700 obr/min. Ziarno całe, nie przetrącone, kłosy wymlocone, czysto w zbiorniku. 

Witam masz może jakaś instrukcje po polsku ?

Opublikowano
W dniu 23.07.2022 o 07:14, ftl napisał(a):

W MF27 szczelina między klepiskiem a cepami mam : przód 12, tył 4. Tak podaje książka, tak ustawiam. Jęczmień ozimy kosiłem na prędkości mlocarni 1200 obr/min, wiatr 650-700 obr/min. Ziarno całe, nie przetrącone, kłosy wymlocone, czysto w zbiorniku. 

U mnie niestety w kłosach trochę zostawia 

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 03:05, ujm napisał(a):

U mnie niestety w kłosach trochę zostawia 

Cześć. Tak mam cała instrukcje po polsku i do unicontrol też. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 31.05.2025 o 20:44, ftl napisał(a):

Cześć. Tak mam cała instrukcje po polsku i do unicontrol też. 

A podesłał byś do ubicontrola bo instrukcje już zakupilem

Opublikowano
12 godzin temu, ujm napisał(a):

A podesłał byś do ubicontrola bo instrukcje już zakupilem

Skan dopiero w poniedziałek jak będę miał dostęp do skanera. 

Wyślij mi adres mailowy 

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 17:19, ftl napisał(a):

Skan dopiero w poniedziałek jak będę miał dostęp do skanera. 

Wyślij mi adres mailowy 

budyn946@gmail.com  było by super dzięki 

Opublikowano
W dniu 27.11.2024 o 19:54, sawin698 napisał(a):

Okazało się że nie było prawie oleju bo przez nieszczelności przy hederze wykapał sobie :D 

Opublikowano

W zeszłym roku kupiłem MFa 27 z 1992r.. Pierwszy sezon spędziłem na zapoznaniu się z maszyną :)

Teraz przed sezonem robię przegląd i mam problem taki, że na maksymalnych obrotach cały kombajn tak jakby podskakuje. Rytmicznie, ale nie identycznie obie strony, tylko się buja.

Zauważyłem, że lewy targaniec od podsiewacza był reanimowany (czytaj spawany - możliwe, że nierówno). Jak myślicie, czy to może powodować, że podsiewacz pracuje nierówno i buja całym kombajnem?

Może ma ktoś do sprzedania taki targaniec?

targaniec.jpg

Opublikowano
W dniu 15.07.2025 o 22:08, KACZOR1984 napisał(a):

W zeszłym roku kupiłem MFa 27 z 1992r.. Pierwszy sezon spędziłem na zapoznaniu się z maszyną :)

Teraz przed sezonem robię przegląd i mam problem taki, że na maksymalnych obrotach cały kombajn tak jakby podskakuje. Rytmicznie, ale nie identycznie obie strony, tylko się buja.

Zauważyłem, że lewy targaniec od podsiewacza był reanimowany (czytaj spawany - możliwe, że nierówno). Jak myślicie, czy to może powodować, że podsiewacz pracuje nierówno i buja całym kombajnem?

Może ma ktoś do sprzedania taki targaniec?

targaniec.jpg

Jeśli szukasz części to w Lasocinie i sklep beki lublin. Polecam wejść na formy na FB odnosnie MF i droningborgów. Tam wiecej informacj i od ręki otrzymasz, 

Opublikowano

Dedykowany jest 68, od 46 też się nic nie stanie, oleje hydrauliczne są mieszalne i nic się nie spieni. Mój chodzi na 68 bo tak jest w specyfikacji i nie widzę potrzeby kłócić się z fabryką.

Opublikowano
W dniu 20.07.2025 o 21:43, Skarpeta123 napisał(a):

Witam do czego to służy w dronningborg D4000s

IMG_20220720_115521.jpg.5ecb744be9592f8d39dd3fd62f38c125.jpg

Tu regulujesz kierownice wiatru