Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wywar paszowy ktoś stosuje

Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator

''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
ANALIZA LABORATORYJNA:
1. Białko – 27,3%
2. Sucha substancja – 20,6%
3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
(PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
Produkt zgodny z:
Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''

Opublikowano (edytowane)

Ma to coś wspólnego z młótem chociaż faktycznie nim nie jest. Żeby otrzymać gluten trzeba odwirować skrobię i inne niepożądane rzeczy, ten wywar to właśnie taka zawiesina z wirówki. Nie dziwi więc skąd tyle Mj, z tym że jest to cukier, w dodatku pszeniczny więc jest za***iście kwaśny, ph ponoć ok 5-6, osobiście krowom mlecznym bym tego nie podał. Dziwi mnie natomiast skąd tyle białka, przecież gluten to właśnie mieszanina białek? W te "BADANIA LABORATORYJNE" nie wierzę, chyba że zobaczę skan tak żeby było widać które konkretnie laboratorium je wykonało i czym to faktycznie jest.

Plusem jest to że jest tanie, mam nadzieję że fyrmy paszowe nie podchwycą tematu bo raz że sam odpad podrożeje to jeszcze każą sobie płacić za paszę z tego jakieś wielkie pieniądze.

 

Dodam jeszcze że zdjęcia bydlaków z ogłoszenia tego wywaru bywały na ogłoszeniach innych handlarzy więc na pewno nie przedstawiają wyhodowanych rzekomo na tym cudzie

Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 1
Opublikowano

Daje to ponad 3 miesiące i efekt jest super. Szczerze to nawet się nie spodziewałem takiego efektu. Zero treściwych dla opasow powyżej 400 kg sam premix. Do mnie z dowiezieniem i gotówką 150 tona na byka ok 600 kg 17-19 litrów na dzien. Spożycie objętościowych ok 25% nizsze. Kukurydzy daje polowe. Słoma do oporu. Miałem w jednym boksie z mieszańcami 2 hf cienkie że wyprowadził by je drzwiami 50 i to właśnie one są dowodem na to że ten wywar jest lepszy od kociołku panoramiksa i soku z gumi jagód. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez AgroLaik
      Witam
      Czy samojezdny wóz paszowy może samodzielnie rozdrabniać bele, tak jak pobiera z pryzmy, czy potrzebny jest pojazd z widłami do załadunku? 
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez darsonspire
      Witam i jak w temacie i chcialem dodac ze potrzebuje ladowacza do ciagnika lamborghini spire jest to odpowiednik R2 ciagnik 90 konny i złożony jest wniosek na udzwig do 1600kg. Co byscie polecili a dokladniej jaka firma chwali sie obecnie najlepsza opinnia uzytkownikow, co byscie mogli mi podpowiedziec przy kupnie na co zwrócić uwage przy eweltualnym dogadywaniu u dealera? Osobiscie zastanawialem sie nad agromaszem oraz intertechem a i oczywicsie traktor nie ma adaptacji i czy robia ja firmy produkujace tury czy to trzeba gadac z dealerem czy owa produkuje? 
    • Przez Ryszard123
      Bydło ma biegunkę (jaki jest tego powód).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v