Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, koordynator napisał:

Witam. Jestem posiadaczem Sn 300 talerze 510 i wał gumowy drugi sezon. Kosztował ze ścieżkami elektr. I podporami 39,5 k netto. Zestaw waży wg. Producenta 2350kg. Ciągam go T6 125 z 2017r, który waży 6t + 1t na przednim tuzie i jest to Zestaw minimum. Agregat ma kilka wad w/w ale pole równe jak stół. W t6 jeżdżę Od 9,5 do 12km/h jak ziemia odleżała. Samą talerzówka z wałem po deszczu też ładnie się uprawia ściernisko- równiutko -wałgumowy robi robotę. Rex 15 Jak się ustawia czułość tego czujnika? 

A jak utrzymywaniem normy wysiewu szczególnie w rzepaku

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, rex15 napisał:

Ile waży ten ares? Moim zdaniem do tego zestawu, a tymbardziej z wałem gumowym to ciągnik o wadze +6T. Wagi nie znam realnej, ale pewnie tyle co podają na stronie 2150kg(pewnie na talerzach 460) natomiast to co podaje unia w swoich specyfikacjach wydaje sie zaniżone, dlatego poprosiłem kiedys jednego z uzytkownikow tego forum o zważenie swojej unii, bo mówil, ze ma taką możliwosc.

Wady które już zaobserwowałem:

-wał packera- na piachu sie nie sprawdza, gumowego nie chciałem, bo spora dopłata+spora waga, no i dużej roznicy w nim nie widze wzgledem packera. Nie wiem dlaczego agromasz nie pozwala montować do nich daszkowego, lub teownikowego, na pewno wziąłbym ktorys z nich.

[...]

zagarniacz jest bardzo cieżki, wiec nie wszedzie sie sprawdza.

Jakiej średnicy wał packera masz w swojej maszynie? Wiesz może jaką średnice ma wał gumowy dla takich zestawów u Agromasza? Chociaż na dużym piachu to i 58 cm potrafi pchać ziemię... z tego co zasłyszałem - i gumowy i packera, tyle że gumowy znacznie mniej się oblepia.. czy tam prawie wcale.

Zagarniacza nie da się podnieść w górę tak, aby tylko minimalnie pracował? Oczywiście można się spierać wtedy czy ta minimalna praca jest warta jego ceny, ale wydaje mi się że może się nieraz przydać, chociażby właśnie do takiej subtelnej pracy.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kos_pl napisał:

Wiesz może jaką średnice ma wał gumowy dla takich zestawów u Agromasza?

Zarówno Packer jak i gumowy to ø 500

Co do zgarniaczy to powinna być możliwość całkowitego uniesienia tak aby wcale nie pracowały, ale jednocześnie żeby można było korzystać ze znaczników przedwschodowych.

Edytowane przez Fugeo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, koordynator napisał:

Rex 15 Jak się ustawia czułość tego czujnika? 

W tej małej instrukcji od ścieżek jest wszystko opisane, a jeśli jej nie masz to jest na stronie agromasz ;)strona 9

http://www.agro-masz.eu/download/t1.pdf

Rzepak ustawiony na 3kg i tyle też wysiał, o skrzynie bym sie tu nie martwił, bo to sprawdzona konstrukcja z poznaniaków(przekładnia ustawiona na wolny bieg)

Zagarniacze możesz odkręcić, a belke do której są przymocowane zostawić i w ten sposób bedziesz mogl korzystac ze sciezek przedwschodowych.

W tej skrzyni na dole to prawda, ze są szczeliny i te stożki dużo nie pomagają w wypadaniu ziarna ze skrzyni, chyba na dole przelece silikonem jakimś między łączeniem blach.

Jeszcze jedno, u mnie po włączeniu ścieżek nie blokowało kółek wysiewających, bo te pierścienie blokujące były na oko przykręcone, zbyt daleko takiego bolca o które muszą zaczepić i trzeba to skontrolować u siebie, ja dopiero po paru hektarach to zauwazylem :D

Edytowane przez rex15
Opublikowano (edytowane)

Agro Tom ATSN 3.0

• talerze 460 mm
  • wał gumowy 500 mm
  • piasty bezobsługowe
  • redlice dwutalerzowe z kołem kopiującym
  • zgrzebło
  • podest załadunkowy
  • znaczniki hydrauliczne

Cena katalogowa 45 750 zł netto

Dopłata za komputer ze ścieżkami technologicznymi 3 450 zł netto

Dopłata za znaczniki przedwschodowe 2 300 zł netoo

Edytowane przez Fugeo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wał gumowy 500 mm zapomniałem dopisać.

Na wale rurowym, który zapewne jest w podstawie to pewnie tak jak podają na stronie 2200 kg, ale na full opcji z gumowym i znacznikami przedwschodowymi to pewnie okolice 2500 kg.

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano
28 minut temu, rex15 napisał:

Fugeo zaczep jakiś podobny zestaw od kogos znajomego i sprawdź, czy ciągnik da sobie rade, bo szczerze cięzko to widze :/

Nie no bez przesady. Myślę, że nie będzie miał problemu ten mój Claas tym bardziej że będzie balast w wadze około 900-1000 kg

Nie daleko mnie podobny zestaw ale na zębach/kultywatorze facet ciąga jakimś starym 4 ccylindrowym Casem.