Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kolego KlimekPl ni bądź takim pesymista. Autor pisze że coś jednak mu tam urosło tylko słabo planowało i część ziemi ma 5 klasy nie wszystko 6 klasa. Więc podejrzewam że ziemia zakwaszona a gorczyca jako roślina fitosanitarna napewno pomoże odbudować strukturę biologicza. Dla jednych 9 ton zbioru to porażka a u innych 5 ton to dobry wynik. Wszysko zależy od ziemi, nawożenia i pogody... Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

No ale jaki był plon pszenicy z tej rzekomej 6 klasy? Dla mnie to jest trochę drażliwy temat bo ja mam dużo styczności z prawdziwą klasą 6z, gdzie nic nie chce rosnąć, ale trzeba to obrabiać bo to takie górki w środku pola i omijać też się nie opłaca. A działki, które są już w 100% taką szóstą klasą są całkowicie pomijane i jest tam odłóg.

Niektórzy mówią, że mają 6 klasę i zbierają tam 5 ton pszenicy a to się okazuje, że wcale niezgorsza ziemia tylko z kwitem na VI.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

3 godziny temu, majzel napisał:

Ja też miałem kawał ziemi 6 klasy jako nie użytek który postanowiłem zagospodarować. Orka szła że pług ciężko było wbić ale jakoś to zmordowałem, potem za  miesiąc wapno tlenkowe i bronowanie, po 2/3 tygodniach polifoska i na następny tydzień zasiałem gorczyce białą którą przyorałem po zakwitnięciu  i na jesień już posiałem pszenicę Natula C1i plon był zadowalający. Myślę że wapno i gorczyca zrobiły swoją robotę i myślę że u Ciebie też by to pomogło.

Kolego gorczyca  na ugorze szóstej klasy nawet nie wykiełkuje tym bardzie pszenica , nawet nie wiesz jakiej klasy masz grunty więc nie staraj się podpowiadać innym

Opublikowano

Z tym kiełkowaniem to już nie przesadzajmy. Jak popada po zasianiu to wszystko powschodzi nawet pszenica tylko po prostu się nie utrzyma. A jeśli się utrzyma to w obsadzie <50 roślin na metr.

Opublikowano

Kolego Marecki2922, autorowi tematu na 6 klasie zboże rosło tylko plon miał kiepski ale umnie na 6 klasie wg. Ciebie to już nawet nie zakiełkuje. No ciekawe, ciekawe spostrzeżenie... Pewnie zasiałem zboże a zbierałem kamienie bo co inne może urosnąć na 6 klasie ziemi...

Opublikowano

Posiałem kiedyś mieszankę owies jęczmień pszenica na takiej właśnie ziemi ugór i szósta klasa , no może i wykiełkowało ale na pewno pszenica nie wykłosiła się bo jej nie było widać , ogólnie to uprawiam około 40 ha 5 i 6 klasy i wiem co można na takiej ziemi i jak uprawiać 

Opublikowano

Marecki2922 napisał:

Posiałem kiedyś mieszankę owies jęczmień pszenica na takiej właśnie ziemi ugór i szósta klasa , no może i wykiełkowało ale na pewno pszenica nie wykłosiła się bo jej nie było widać , ogólnie to uprawiam około 40 ha 5 i 6 klasy i wiem co można na takiej ziemi i jak uprawiać 

No to pochwal się co można uprawiać na takiej klasie oprócz żyta aby nie dołożyć do tego interesu?

Opublikowano

Dopłaty 

A tak na serio to ze sprzedaży zboża to nie miałbym żadnego  dochodu , większość płodów skarmiam bydłem we własnym gospodarstwie i tu jest trochę zysku ot i cała tajemnica , sieję kuku , owies , seradelę , łubin i żyto i najbardziej jestem zadowolony z kuku bo miałem nawet po 50 ton sieczki z 1 ha przy zeschniętej kuku ( sprzedawałem do biogazowni i wszystko było ważone )

Opublikowano

Mam doświadczenie z prawdziwą 6 klasą i jeżeli b,obornika to w ogóle nie opłacalne nawet za dopłaty. Mówię tu o pow. 2ha i 9 km od domu, w gospodarstwie sadowniczym, trzeba wynająć kombajn , prasa i inny sprzęt. Sprzedać sąsiadom i zapomnieć o tym polu.

Opublikowano
Dnia 24.09.2018 o 19:25, staszek131415 napisał:

I co będzie jadł to lucerne czy jako sałatę sprzedawał?

Głupoty wypisujesz i tyle

pomyśl trochę, nic nie musi robić sprzeda każdy pokos '' na pniu'' i jeszcze większa dopłata jest, jeżeli blisko tego pola jest jakiś krowiarz i jeśli jest pod spodem glina no to nie ma problemu.

Opublikowano

Kto Ci to kupi człowieku ? Jak w okolicy nie ma bydła to za darmo nikt nie wezmie jak glina głęboko to guzik to da bo lucerna wyginie zanim korzeń tam dotrze

Opublikowano (edytowane)

Mam podobny problem 0,46ha łąki i nieco ponad 2ha ornego 6klasy i to 16km od domu.

Biorąc pod uwagę odległość od domu,musisz wybrać uprawy które wymagają jak najmniej pracy(dojazdów)

z własnego doświadczenia mogę polecić:

trawa na gruntach ornych - koszona raz w roku

Gryka - niestety ceny skupu nie sa powalające

rzodkiew oleista -plon nie jest zbyt ogromny,ale za to ceny są dosyć wysokie (bynajmniej w moich stronach) a nakłady bardzo niskie

gorzki łubin - przy dobrych opadach,plonuje całkiem nie najgorzej

Proso - u mnie pomimo tegorocznej suszy plonowało na poziomie 1t/ha(jara pszenica za miedza dała 200kg/ha) przy bardzo słabym nawożeniu

Żyto,koniecznie ozime - u mnie plonowało po 2,5t/ha

Wszystko nawożone po najmniejszej lini oporu,zbyt duże ryzyko by inwestować nie wiadomo ile w nawozy

Z obornikiem na takich glebach trzeba uważać,łatwo zniszczyć rośliny przy braku opadów.dlatego lepiej siej poplony.

Edytowane przez FarMaster
Opublikowano

Zbyt ciężko dobrać dawkę obornika.OD kilku lat pogoda nie rozpieszcza opadami,a by cos to dało musiało by padać co trzeci dzień.

Płytkie orki,słaba ziemia,brak opadów i efektem są wręcz wypalone zboża.Widze co się dzieje na sąsiednich działkach gdzie dawany jest obornik w zbyt dużych ilościach ,a polny i tak rzadko kiedy przekraczają bizonowski zbiornik...

Jeśli masz VI klasy na jakiś mokradłach,to jak najbardziej  możesz szaleć z obornikiem.Całkowicie sie z tym zgadzam,tylko gdzie sa takie VI klasy?

Co do moich plonów,myślę że mógłbym uzyskać nieco więcej na tej ziemi poprzez większe nawożenie dolistne(większa dawka wody  za razem).

Tylko gdzie tu sens ganiać tyle kilometrów dla 500kg żyta? Dlatego stawiam na uprawy wymagające 1 czy 2 oprysków,a żyto uprawiam w ramach płodozmianu.

Opublikowano
podstawa zrób badania jeśli chcesz uprawiać to pole przez cały okres gospodarzenia to zrób oprócz tych podstawowych badań mg pk i ph jeszcze na zawartość próchnicy i mikroelementow jeśli ph masz do bani to ci przyczepa nawozu nie pomoże ja po tesciu też odziedziczyłem 4 hektary takiej ziemi 20 lat 0 wapna 20 lat słoma wydawana za Free czyli 0 próchnicy 0 życia do rozkładania resztek lub obornika 1 co zrobiłem badania wszystko na b niskim poziomie ph 3.9 poszło w 1 kolejności wapno na 2 rok wapno bo ph było 4.6 na 3 rok zaczęłam uzupełniać składniki ph było 5.9 250 superfosfat wzbogacony + 400 kg korn kali + 100 kg kirezytu oczywiście obornik w 4 roku koniecznie musisz wprowadzić strączkowe najlepiej łubin żółty to jest lekarstwo na taką glebę i zostawiać jak najwięcej na polu słoma poplony obornik itp, wiadomo w suche lata nawet i to na takiej ziemi nie pomoże ale 2 lata temu jak deszcz podpasował to miałem 5800kg żyta hybrydowego z he w tym roku 6.5 tony kukurydzy z he wilgotność 18% także coś tam można ździałac ale podstawa to ph i odbudowa próchnicy pozdrawiam
Opublikowano

mlodyrolnik23,tylko pytanie jest jedno.Co jest poniżej twojej ziemi?

W moich stronach jak jest 6 klasa,to na 10cm jest już tylko żółty piach i kamienie.

I odkąd pamiętam na tych polach tylko raz był tu ,,mokry rok'' .Tyle że wtedy to łubin odpłyną razem z wodą...