Skocz do zawartości

Wypłaty suszowe 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś składał wniosek w arimr przed 20.09. i jeszcze czeka na kasę i decyzje ?

Opublikowano
6 minut temu, Dawid727 napisał:

Pomorskie powiat Człuchowski straty w przedziale 30-70%. Rano kasa na koncie po południu decyzja :)

Gratuluję, kiedy skladales wniosek ?

Opublikowano

Nikt już się już nie chwali, ktoś czeka, kiedy składaliście wnioski, czyżby wszyscy już dostali ?

Opublikowano

Decyzji brak, suszowego brak, zaliczek brak, grzybów brak. No jest tylko jeden rydz  😆

Opublikowano

Chłopie . ale za to widoki na kasę masz . Później dostaniesz , dłużej będziesz miał . ;)

Opublikowano

zetorki nie filozofuj...z takim podejściem, to jest po prosu słabe nie wszyscy przejadają doplaty, czy suszowe.... niektóry też inwestują, a tu im szybciej kasa tym lepiej ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Nie zawsze, gdybum dostał wcześniej kupiłbym on po 5.18, a dziś już on 5.13, także nie zawsze lepiej wcześniej😁

I w zimę sobie zatankujesz i będziesz oral ? Bo może w marcu będzie jeszcze tańsza i co w tedy ? Powiesz zaoszczędzone ? Ile ? Gra nie warta świeczki. Alegra napisał mądrze wie chyba o co chodzi .

Opublikowano

Krótko. Kupujesz 500 litrów w zwyz , cysterna przyjedzie Ci do domu i masz taniej o 25 gr niż na cpn. Tak robie. Więc nic nie warte są wywody rolnika. Po drugie na stacjach paliw między wschodem a zachodem Polski jest około 10 gr różnicy. Czym bliżej wschodniej granicy tym taniej. I tyle w temacie.

Opublikowano
Kasa na koncie, wniosek złożony 3.10, straty 70% i 30% decyzji brak, grunty ubezpieczone, maksymalną stawkę otrzymałem, pomoc z puli de minimis. Generalnie nie wierzyłem w całą tą szopkę, a jednak miło się rozczarowalem. Powodzenia Panowie i cierpliwości.
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No płyną wypłaty

Screenshot_20181019-200156.jpg

Ciekawe gdzie. 100 mln poszlo w pierwszej kolejności na kujawsko pomorskie. Są wytyczne ministra. Polecam posłuchać wypowiedzi ministra na agro strefa a nie czytać dane. Wyplacili ale gdzie ?

2 godziny temu, Bartek01 napisał:

Kasa na koncie, wniosek złożony 3.10, straty 70% i 30% decyzji brak, grunty ubezpieczone, maksymalną stawkę otrzymałem, pomoc z puli de minimis. Generalnie nie wierzyłem w całą tą szopkę, a jednak miło się rozczarowalem. Powodzenia Panowie i cierpliwości.

Czemu z de minis.? Jeżeli w uprawach takie straty wylaczasz produkcję zwierzęca i de minis nie ruszone ?

Opublikowano
6 minut temu, Bartek01 napisał:

tak mi doradzono, że będzie szybciej kasa, a ja i tak nie jestem w stanie wykorzystać puli de minimis więc wsio ryba chyba.. a straty ogólnie miałem na poziomie 26%

Może dobrze , może źle. Ale przez 3 lata nie możesz przekroczyć puli 15 tyś euro na dofinansowanie z de minis. Liczy się materiał siewny,jakieś gminę doplaty itd. Jak przekroczysz , zwracasz. Powiem tak , jak 10 ha to jeszcze ok. Jak więcej robią rolnika w bambuko. 

Opublikowano (edytowane)

Kasa w banku. Dzisiaj sprawdzam konto online a tu niespodzianka. Wczoraj był przelew z ARiMR na kwotę bagatela 24 tys zł. Wniosek złożony w tamtym tyg. w czwartek i równo po tygodniu kasa w banku. Brawo PiS!!

Jeszcze jak dochód z ha nie wzrośnie i 500+ mi nie zabiorą to już całkiem będzie bajka a jarek mym idolem B|

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Kasa w banku. Dzisiaj sprawdzam konto online a tu niespodzianka. Wczoraj był przelew z ARiMR na kwotę bagatela 24 tys zł. Wniosek złożony w tamtym tyg. w czwartek i równo po tygodniu kasa w banku. Brawo PiS!!

Jeszcze jak dochód z ha nie wzrośnie i 500+ mi nie zabiorą to już całkiem będzie bajka a jarek mym idolem B|

Gorzej jak to zaliczka dopłat😀😀😀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie, nie w tytule pisało pełno cyferek a między wierszami coś o pomocy z powodu suszy.

I ubezpieczenie miałem raptem kilka tyg. przed komisją na polu. I wypłacili całe 500 zł do każdego ha objętego suszą. Więc z mojej str. szczere wyrazy uznania, oby tak dalej. No zobaczymy.

Za PO / PSL miałem dużo więcej ha objętych suszą (więcej zbóż a mniej kukurydzy) i dostałem pół tej kasy, bo w 2015 coś około 12 tys zł dali.

Teraz niewiele zbóż, za to więcej kuku która nie była ususzona, a kasy deczko więcej niż ostatnio. Dla mnie spoko.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
12 godzin temu, damianzbr napisał:

Miałeś wcześniej decyzję czy kasa pierwsza?