Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, litewa napisał:

Dokładnie tak jest z budową trasy nr 7. Mój ojciec jest właścicielem działki przez którą ma przebiegać trasa. Nie otrzymał żadnego pisma o RZID ani że wgl będzie tam szła trasa. Na działkę wjechały maszyny, powycinali drzewka itp. Pocztą pantoflową dowiedział się, że chcą wykupić tylko część działki przy czym zostanie mu reszty kilka arów. Działka jest inwestycyjna i niby jaką inwestycję można zrobić na kilku arach... Na dzień dzisiejszy poszło pismo do wojewody o to żeby wydali i przesłali decyzję o RZID i w jakiej części zostaje wykupiona lub wywłaszczenie. Kolejnym krokiem będzie pismo, żeby przesłali wycenę tego wykupowanego gruntu... a Następnie kolejne pismo, już do GDDKiA o wykup resztówki... Ciekawe jak się to wszystko dalej potoczy. Chore Państwo. Jestem w stanie zrozumieć wywłaszczanie jeśli chodzi o cele wyższe typu trasa, ale powinno się to odbywać na zasadzie " wyceniamy działkę na 50tys i ją kupujemy, tu jest przelew na 50tys, jak Pan chce może iść do sądu i dopiero wtedy rozpoczynają się prace na działkach jak kasa jest wypłacona"...

Jeśli zostały jakieś drzewka zrób zdjęcia, może masz zdjęcia z przed wejściem sprzętu, zachowaj, później masz wycenę z którą się nie musisz się zgadzać,powołujesz własnego biegłego i walka.Może coś ugrasz, życzę sukcesu w sprawie.

Opublikowano
13 godzin temu, danielhaker napisał:

To jest nierealne, bo zanim sądy rozpatrzyłyby wszystkie odwołania, to te drogi powstałyby 20 lat później

ale jak sami wchodzą bez pytania no dobra tu masz rację ktoś się nie zgodzi i du...a ale poinformować czy wydać decyzję powinni  to nawet rok wcześniej że wchodzą od tego dnia i już .

Opublikowano

Nawet nie powinni a raczej muszą. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że z dnia na dzień wjeżdża Ci sprzęt na pole i budują drogę bez Twojej wiedzy. Az nie chce mi się wierzyć, że nie było żadnych pism

Opublikowano

Ponoć jak przy budowie trasy jest dużo osób z którymi musieliby się kontaktować że przez ich działkę będzie szła trasa to wywieszają na tablicy korkowej w urzędzie taką decyzję i do nikogo nie muszą wysyłać listem... Pewnie decyzja została wydana w trybie natychmiastowej wykonalności czy jakoś tak i wtedy się dzieje to co widzimy, czyli wjeżdżają na działkę bo wojewoda wydał decyzję a człowiek musi latać i prosić się o to co mu się należy...

Opublikowano

Bylem w gminie bo przyszło pismo, że zrobili wycenę. Chodzi o drogę dojazdową do obwodnicy dwóch miast. Zaproponowano 3960 zl/ar, plus do tego 1020zł za zniszczenie przez firmę posianego zboża. Dobra cena, czy składać wniosek o większą kwotę bo jest taka możliwość?

Opublikowano
Dnia 17.12.2019 o 07:35, kamil255 napisał:

Bylem w gminie bo przyszło pismo, że zrobili wycenę. Chodzi o drogę dojazdową do obwodnicy dwóch miast. Zaproponowano 3960 zl/ar, plus do tego 1020zł za zniszczenie przez firmę posianego zboża. Dobra cena, czy składać wniosek o większą kwotę bo jest taka możliwość?

Czyli wychodzi 396000 zł za hektar ? To genialna stawka wg mnie. Ile Ci zabierają, jaka klasa? Ile czekałeś na wycenę od zabrania ziemii? Pytam bo u mnie pod s7 zabierają ponad 5 ha i już las wycięli, na ziemii sobie robią a o pieniądzach nic nie słychać. Boje się że przez to że w większości to 5 klasa mogą pokusić się o wycenę rzędu 50-100 tys co byłoby dużym niedosytem bo niszczą wielopokoleniowe gospodartwo i tną je na pół i nie wiadomo jaki będzie dojazd. A w rejonach gdzie teraz mieszkam to za tyle to będę miał problem odtworzyć to gospodartwo :(

• Like 1
Opublikowano

Odwołalem sie, ze chcę więcej 😄. Po Nowym Roku będzie decyzja. Zabierają ogólnie mi 70-80a właśnie 5 klasy z czego się bardzo cieszę, bo juz mi sie nie chciało przewalac tego piachu. Na początku grudnia byl u mnie rzeczoznawca, pytał co jest posiane na danej działce i po jakichś 2 tygodniach przyszło pismo, ze jest zrobiona wycena i żeby się pojawić w gminie

Opublikowano

Panowie tydzień temu zadzwonił do mnie klient że przez moja działkę chcą  przekopać się z Internetem. Na mojej działce stoi słup i chcą się do niego dostać i dalej szło by górą. Trochę mi to nie pasuje raz bo chcą za darmo A dwa to umowa na 20 lat i dalej odnowa automatycznie. Będą mogli wchodzić na pole zawsze bez powiadomienia itp wszystko podnich. Działka przy drodze idealna pod budowę.

Opublikowano
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Na mojej działce stoi słup i chcą się do niego dostać i dalej szło by górą. Trochę mi to nie pasuje raz bo chcą za darmo

jaki słup tam u ciebie stoi ? Z linią od internetu czy samotny jakiś ?? Dobrze że trochę Ci nie pasuje to może się dogadacie za pół darmo 😁, Bo jakby całkiem to niech płacą .

Dziwi mnie jedno chociaż jak się zgodzisz nie będzie dziwić czemu chcą na wprost iść przez pole, bo teraz to przeważnie kładą nawet linie energetyczne pasem drogowym

Opublikowano

Nie  normalny  z prądem bo od wioski idzie prąd do domu za szkoła. Im chodzi żeby się dostać do słupa A dalej góra do szkoły i może kiedyś na  wieś i dalej. Z tej strony co będą kopać muszą iść polem tzn pasek drogowym i później muszą się przekopać pod droga żeby minąć podwórko 100m szerokię sąsiadujące ze szkołą A po drugiej stronie jest moja działka i ten słup. Także nie mają wyjścia tylko z 200m moim polem muszą 

Opublikowano

a jak to policzyć bo jak kabel będą puszczać to policzą długość kabla x szerokość ale jak kabla to może być i 1 cm , albo wykopu 30 cm . Chyba że za działkę całą liczą .

Opublikowano

Dostałem wycenę ze starostwa. Wycenili od 9zl do 11zl za metr. Ziemia klas od 4 do 6 z zdecydowaną przewagą 6 i w tym las. Areał ponad 5,5ha. Ceną jestem zawiedziony. Ziemia tuż przy zabudowaniach, niestety nieodrolniona (moj błąd). Generalnie sam płaciłem 25 km dalej podobne kwoty za 3-4 klasę na wolnym rynku. Czy jest sens walki? Polecacie jak to zrobić? Czy nie uwzględnia się, że ziemia zabierana jest od kilkupokoleniowego gospodarstwa i tnie je na pół? Prawie 20 ha przeciete na pol, gdzie zostawiają wszystkie pola trójkąty, kliny, które wcześniej byly pięknymi prostokątami do uprawy. O dojeździe nie wspomnę do części ziemii za szosą, bo to niewiadoma, ale na in plus to nie będzie na pewno, bo teraz to mam wszystko za płotem. Czy nie uwzględnia się elementu odszkodowania że względu na pogorszenie reszty gospodarstwa? Za kwotę otrzymaną przecież nie jestem w stanie na swoim terenie odtworzyć obecnej sytuacji w formie jaka byla. Ziemię wykupują pod s7, już wjechali, wycięli las, robią. Co polecacie zrobić? Dzięki za wszystkie rady, będę za nie bardzo wdzięczny.

Opublikowano

U mnie też nie patrzą ile i w jakim kształcie pozostanie pole, sporo działek jest tak podzielone że przykładowo po jednej stronie drogi zostanie hektar a po drugiej kilka arów ale nikt się tym nie martwi, dla mnie ważne, że dobrze płacą

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli się nie zgadzasz to się odwołuj, ja 11 lat temu się odwoływałem się.  Wziąłem rzeczoznawcę i warto było, ich wycena razy 3.Rzeczoznawca najlepiej z innego powiatu, województwa.

Edytowane przez Jurek321
Opublikowano
dawid515 napisał:

Dostałem wycenę ze starostwa. Wycenili od 9zl do 11zl za metr. Ziemia klas od 4 do 6 z zdecydowaną przewagą 6 i w tym las. Areał ponad 5,5ha. Ceną jestem zawiedziony. Ziemia tuż przy zabudowaniach, niestety nieodrolniona (moj błąd). Generalnie sam płaciłem 25 km dalej podobne kwoty za 3-4 klasę na wolnym rynku. Czy jest sens walki? Polecacie jak to zrobić? Czy nie uwzględnia się, że ziemia zabierana jest od kilkupokoleniowego gospodarstwa i tnie je na pół? Prawie 20 ha przeciete na pol, gdzie zostawiają wszystkie pola trójkąty, kliny, które wcześniej byly pięknymi prostokątami do uprawy. O dojeździe nie wspomnę do części ziemii za szosą, bo to niewiadoma, ale na in plus to nie będzie na pewno, bo teraz to mam wszystko za płotem. Czy nie uwzględnia się elementu odszkodowania że względu na pogorszenie reszty gospodarstwa? Za kwotę otrzymaną przecież nie jestem w stanie na swoim terenie odtworzyć obecnej sytuacji w formie jaka byla. Ziemię wykupują pod s7, już wjechali, wycięli las, robią. Co polecacie zrobić? Dzięki za wszystkie rady, będę za nie bardzo wdzięczny.

5,5 ha chcą ci wyciąć z 20? dobrze rozumiem?

Opublikowano
Dnia 5.02.2020 o 07:03, kamil255 napisał:

U mnie też nie patrzą ile i w jakim kształcie pozostanie pole, sporo działek jest tak podzielone że przykładowo po jednej stronie drogi zostanie hektar a po drugiej kilka arów ale nikt się tym nie martwi, dla mnie ważne, że dobrze płacą

I nie wykupowali razem tych kilku arów? Bo ktoś tu wcześnie pisał że takie resztki również szły

Opublikowano

Niestety nie chcą tych skrawków wykupić, trudno jakoś to przeboleje. Dodam jeszcze, że jestem bardzo zdziwiony, że lepiej płacą za wykup pol pod obwodnicę dwóch miast niż pod s19 🤔