Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, ZYLA napisał:

I ma to sens? To już lepiej polać przed siewem. Nie ma przynajmniej strat. 

Masz czym wytyczyć przejazdy przed siewem i chęć trząść się po skibach to nie widzę przeciwwskazań. Ja jestem leniwy i nie chce mi się latać po polu z chorągiewki. To jest tak samo jak z saletrą pogłównie.

Opublikowano

Ta napewno bardziej rdzewieją jak ziemia ściera wszystko razem z samymi elementami roboczymi. Jeśli miał bym stosować przed siewem kukurydzy to wszystko przebronowane więc pole równe. To bedzie mój pierwszy rok z rsm wiec spróbuje sobie tak i tak czy beda jakies różnice.

Opublikowano
3 godziny temu, Szron88 napisał:

Witam.

Nie stosowłem jeszcze nigdy rsm jestem laikiem w temacie. Pytanie czy takimi koncówkami otworowymi da sie w miare precyzyjnie rozlac rsm pogłównie?

20180216_152521.jpg

Niestety nie pomogę Ci w tym temacie dokładnie bo sam dopiero 1 rok zacznę stosować RSM,ale sąsiad lał takimi i nawet ładnie to wyglądało i nie było pasów.Jaki masz opryskiwacz?

Opublikowano (edytowane)

Polski z firmy Promar. Standardowy 400l belka 12metrow. Chodzi mi głownie o to czy nie za mocno rozpyli zeby nie przypalic roślin.

Edytowane przez Szron88
Opublikowano

Nie no ja myślałem o tych końcówkach które masz w zestawie te rozlewowe 5 albo 7 otworowe chyba.Ja mam biardzkiego 12m i nigdzie nie umiem znaleść tabel dawkowania.Będę musiał samemu jakoś do tego dojść.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lonoh napisał:

Najpierw sobie ustaw predkosc traktora:)

tabele prędkości na poszczególnych biegach c 360 znajdę na necie :) 

Edytowane przez AgroSzymi99

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 
  • Dodaj nową pozycję...
v