Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takiego rozwiązania jeszcze nie robiłem, ale skoro we wczesnej fazie rozwojowej dopuszczone jest bezpieczne dokarmianie 20% roztworem mocznika, więc pod względem ilości składnika w danej ilości wody wygląda to bardzo podobnie.

Opublikowano

Owszem, amonowa i azotanowa forma nie bardzo nadaje się do dokarmiania dolistnego, jednak dawałem już ok 20l w 250l wody przy okazji jakiś zabiegów dokarmiania mikro na rzepak i buraka i reakcja roślin była mocno pozytywna, bez poparzeń. Tutaj mowa jest o 50l w 200l cieczy roboczej więc trochę mocno, ale jak już ktoś to testował i wyniki zamieścił w bądź co bądź szanowanym periodyku to warto sprawę przemyśleć, spróbować na mniejszym kawałku i na swoim przykładzie sprawdzić czy coś złego będzie się działo. Zalecałbym przy tym teście zachować wszystkie środki ostrożności dotyczące dolistnego dokarmiania azotem (temperatura, nasłonecznienie, uwilgotnienie i ogólną kondycję dokarmianych roślin). Pisałem kiedyś, że stosuję RSM z herbicydami w rzepaku i buraku, ale to zabiegi doglebowe i ryzyko poparzenia minimalne.

Owszem, amonowa i azotanowa forma nie bardzo nadaje się do dokarmiania dolistnego, jednak dawałem już ok 20l w 250l wody przy okazji jakiś zabiegów dokarmiania mikro na rzepak i buraka i reakcja roślin była mocno pozytywna, bez poparzeń. Tutaj mowa jest o 50l w 200l cieczy roboczej więc trochę mocno, ale jak już ktoś to testował i wyniki zamieścił w bądź co bądź szanowanym periodyku to warto sprawę przemyśleć, spróbować na mniejszym kawałku i na swoim przykładzie sprawdzić czy coś złego będzie się działo. Zalecałbym przy tym teście zachować wszystkie środki ostrożności dotyczące dolistnego dokarmiania azotem (temperatura, nasłonecznienie, uwilgotnienie i ogólną kondycję dokarmianych roślin). Pisałem kiedyś, że stosuję RSM z herbicydami w rzepaku i buraku, ale to zabiegi doglebowe i ryzyko poparzenia minimalne.

Opublikowano (edytowane)

Czaję się z RSMem na rzepak, ale w nocy zdarzają się przymrozki, czy nie zaszkodzi jak w nocy po nawożeniu będzie minus kilka stopni?

Czy RSM nie uszkodzi nowych delikatnych rzepakowych listków?

Edytowane przez Cez4R
Opublikowano

Jak da się wjechac to lejcie ten rsm.Ja się czaje trochę, ale na podlaski to koniec marca optymalny termin choć wczoraj na prubę 5ha polałem.Będzie widac czy dobra zrobiłem jak wegetacja ruszy ale nie ciekawie to wyglada.Oby pługa nie trzeba było wyciągać.

Opublikowano

koledzy jak jest roznica miedzy dyszami 5 otworowymi a 7,poco jest ta roznica?

Podstawową rzeczą jest wielkość kropli z dyszy -logika- ilość otworów ma ścisły związek z ilością aplikowanej ciczy.

Ifo dla kolegow z problemem samooblewania belki opryskiwacza przy dyszach tylnowylewowych.

Jest firma w Nowym Dworze Gdańskim i produkuje adaptery i po klopocie

Opublikowano

aa o co chodzi z tym samooblewniem?bo ja zakupilem niedawno dysze 7 otworowe stabena one tez moga oblewac belke ?bo mi sie wydaje ze raczej nie powinny mam opryskiwacz pilmeta 1618,2006r.

Opublikowano

Jak jest wiatr to czym byś nie lał to belka będzie mokra. Są takie przedłużki ale jak dotkniesz ziemi to połamiesz, po za tym nie wiem czy na 3-4głowicowych korpusach da się to zamontować by nie przeszkadzało dla innych końcówek na głowicy.

Opublikowano

Znacie ceny nawozów azotowych , co wg was lepiej się opłaca na uprawy np. pszenica, buraki ,qq, saletra , saletrzak czy rsm bo nigdy nie stosowałem rsm a mam zamiar troche zaoszczędzić, w sumie jak wszyscy, chodzi mi o ceny dawek na ha i rezultaty przy dzisiejszych cenach

Opublikowano (edytowane)

JA MAM INNY POMYSŁ MYŚLE ŻAEBY SAMEMU ROBIĆ RSM

MAM BECZKĘ 1000L PLANUJE ZROBIĆ MIESZADŁO Z SILNIKA ELEKTRYCZNEGO SYPAĆ MOCZNIK I SALERE DO DECZKI LAĆ WODE I DALEJ TO JUŻ WIADOMO

Nie piszemy z włączonym caps lockiem

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

JA MAM INNY POMYSŁ MYŚLE ŻAEBY SAMEMU ROBIĆ RSM

MAM BECZKĘ 1000L PLANUJE ZROBIĆ MIESZADŁO Z SILNIKA ELEKTRYCZNEGO SYPAĆ MOCZNIK I SALERE DO DECZKI LAĆ WODE I DALEJ TO JUŻ WIADOMO

Nie piszemy z włączonym caps lockiem

Na pewno jest sens, mocznik 1600zł/t, saletra 1300zł/t, a gotowy RSM 1100zł/t. :lol:

Opublikowano

farmermf dokładnie .ja wiem że już zostanę przy rsm .przewaga nad saletrą czy innymi granulkami widoczna gołym okiem a w szczególności jak sucho jest.ale w tym roku na kłos chyba jeszcze posypie granulki