Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W normalnych warunkach rozlałoby się pod wieczór, nawet jeśli byłyby poparzenia to przy pierwszych deszczach roślina wróci do normalności, ale rok mamy jaki mamy i bez poparzeń rośliny robią się rude jakby poparzone  :mellow:

Opublikowano

Doszedłem do wniosku że w tym rok poparzenia i to dość spore są spowodowane przez wiatr podczas aplikacji, wiem że te poparzenia strasznie nie osłabiają  rośliny bardziej bym obstawiał obecną temperaturę u siebie mam dość spore poparzenia lecz nie widzę osłabienia a pszenica nawet ładnie się regeneruje  ;)     

Moze byc cos na rzeczy z tym wiatrem , bo ja rownież łałem jak był wiatr i były poparzenia.Niby warunki były idealne bo rosy nie było,pochmurno i jedynie ten wiatr.Minelo 10 dni od stosowania rsm i po poparzeniach nie ma juz praktycznie sladu

Opublikowano

A ja lałem w mocny wiatr i nie miałem poparzeń, brakło mi na 2ha. Na drugi dzień dokupiłem świeżego, spadł lekki deszcz, poczekałem godzinkę aż wiatr to wysuszy, niby rośliny były suche ale i tak przypaliło końcówki....Aż żal było na nią patrzeć, na szczęście pomału dochodzi do siebie... 

• AgroTeam
Opublikowano

W okolicy widzę że u wszystkich są poparzenia na zbożach po rsm. U Mnie powoli znikają przykrywane przez nowe liście. Też szukałem przyczyny poparzeń u Mnie i nie pomyślałem o wietrze. A wiało solidnie jak laliśmy reszta parametrów była w normie. Kolejne dawki będę lał już wężami

Opublikowano

do opryskiwacza rsm 26 s zaciągam poprzez zawór trójdrożny i wąż oczywiście. no i jest taki problem że praktycznie co jeden opryskiwacz muszę czyścić filtr bo jest cały zawalony takimi glutami z rsm'u. macie na to jakiś sposób czy z moim rsm jest coś nie tak? kupiony  w listopadzie, prosto z fabryki, trzymany w mauzerach na zewnątrz. 

Opublikowano

Czy można RSM rozlać zaraz po siewie kukurydzy? tzn niema czasu teraz bo pogoda w kratkę i lepiej i  dokładniej by było jak już będą rzędy tylko nie wiem czy nie będzie miało to wpływu na wschody?

Opublikowano

Nie rozumiem, to co w moczniki ma 47N a w rsm 32 ma 32N i to jest czysty azot więc w moczniku jest go wiecej. Jedynie na korzyść Rsm moze działac to ze wystepuje tu azot w trzech postaciach ale przecież suma azotu z Rsm jest mniejsza niz w moczniku

Dokładnie w RSM mocznik to trzecia część tego nawozu , i ni jak się ma porównywanie ceny RSM do czystego mocznika.

Opublikowano

To nawet nie ma co porównywać RSM'u do mocznika nie ta liga.... Powiem Ci tak nawet jakby RSM był droższy od mocznika, saletry czy ciort wie czego. Tak czy siak zostaje. Po 1 sezonie granuli nie chce widzieć! Tak to wygląda jak @Tomek90 napisał mocznik to nie nawóz hehe. Tylko i wyłącznie w kukurydzy pójdzie, bo nie mam jeszcze węży rozlewowych do RSM :( Chociaż może i by na tych KR5 coś ulepił ^^

Opublikowano

Czy moze sie wypowiedzieć ktoś kompetentny? Porownanie tego typu 'po 1 sezonie granuli nie chce widzieć' mnie nie satysfakcjonuje. Ja stosuje mocznik w granulkach na zmarnieta ziemie okolo 50 kg N pozniej pryskam ekolist i 15 kg N w fazie krzewienia i w fazie liscia flagowego kolejne 15 kg N. Nie ma szalenstwa ale te 4t z ha na 5,6 klasie osiagam

Opublikowano (edytowane)

3 formy azotu - stały dostęp do N 

równomierność podania azotu - wszystkie rogi mam zasilone, wszystkie ścieżki czy to 5m,9m czy 17m 

szybkość działania - 2 formy szybko działające 

cena - ma przecież N azotanowy i amonowy

elastyczny termin stosowania - pogoda, pogłównie czy przedsiewnie 

łatwość magazynowania - (jak dla mnie) zajmuje mniej miejsca niż 24 saletry BB 

z minusów to będzie łatwość o poparzenia w porównaniu do saletry i trzeba wiedzieć kiedy stosować 

A mocznik same wady poza ceną  :)

@Kondziu a wszystko przed siewnie, czy zaraz po siewie? 

Lałem RSM na pszenżyto w fazie 2 kolanka, poparzenia są ale słabiutkie. Po 2 dniach już było widać która ścieżka dostała N2. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Rsm ma jeszcze jedną no może dwie wady. 

pierwsza - nie zadowolenie sąsiadów bo już tyle nie mają plonu (mam takich co to zauważyli że przy granicy już tyle nie koszą )

druga - jak się rsm wyleje to go nie pozbierasz jak sypki nawóz , i największy koszt w pierwszym roku ( baniaki , końcówki i takie tam) 

Opublikowano

ja w tym roku pierwszy raz stosowałem rsm i juz do saletry nie wroce, i to mimo dosc specyficznego roku pozniewaz podczas lania drugiej dawki w tym roku były poparzenia.@S-PIotr stosowałes kiedys rsm w fazie liscia podflagowego w dawce 100l/ha?