Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Aha no nie słyszałem o tym,,, ale tych 7 otworowych nie stosuje już ze 2 lata i tematem tych dysz sie nie interesuje.... Panowie pisze jak było żadne brednie po prostu taka sytuacja tu tego....

Opublikowano

no wątek czy tam zapytanie było o tych agroplastach najtańszych za pare złociszy, ja je kupiłem do drugiego opryskiwacza bo nie wiedziałem czy będę go używał do rsm czy to jednorazowy strzał więc poszedłem bo kosztach

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, XTRO napisał:

ja mam pytanie do użytkowników motopomp. Jakich używacie do zalewania opryskiwacza? zwykłe po 800-900 zł, warto nimi głowę sobie zawracać, nie wiem czy za 800 zł są już z wężami. Czy trzeba szukać na kwasówce coś?

taką pompuję już chyba  15 lat nawet jej nie wyciągam z RSMu- chyba ją konserwuje  fakt że przed sezonem niekiedy trzeba wyjąć i ruszyć wirnikiem bo się zastoi i buczy ale jak ruszy to już cały sezon chodzi   ( oczywiście już jest brązowa a mosiężny dławik już zżarło ale trzyma kabel szczelnie  kupiłem już kiedyś drugą ale ta jakoś nie zdycha    https://www.sklep-agrohurt.eu/pompa-z-rozdrabniaczem-do-brudnej-wody-550-w-wqd-10-8-0-55-nikiel-nierdzewna-p-29075.html

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Coś podobnego mam, pływaka wyrzuciłem i spiąłem na stałe. 

7 otworowe z agroplast lejace do tyłu jak najbardziej dla zaczynających przygodę, miałem i nie wiedziałem co to poparzenia. 

Kryza 1.2 rozlewalem 150-350l. 

• Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

Dobrze by zapytać lub podejrzeć co mają kierowcy na cysterkach ich sprzęt pompuje wiele razy więcej niż u rolnika...

W większości normalnych cystern masz pompę zintegrowaną lub wypychanie powietrzem. Chyba tylko wynalazki muszą podpinać pompę zewnętrzną. To co Ja rozładowywałem to zawsze mieli powietrze. Fajnie jak w mauzery lejesz bo Ci gość czyści wąż

Opublikowano

u mnie 1/4 aut wyjmuje motopompe  do wylania,,,,ostatnie auto jakieś 3 tyg temu akurat też... i nie każdy który ma powietrze wyczyści wąż bo pytałem_ a czemu?  bo nie raz miałem pół dużej beki i reszta do mauzerów.  a jak kupiłem zbiornik kingspana na rsm i mi zalewał powietrzem pod koniec jak poszło powietrze mieszane z resztami cieczy tak zaczeło robić zbiornikiem to myślałem że rozerwie zbiornik,,, Teraz każdego pilnuje pod koniec ma przykręcić zawór.

• AgroTeam
Opublikowano

Ja pracuję w spożywce i na dobę przewala się z 70 cystern różnej maści.  Każda ma jakiś system opróżniania.  Może w RSM jeździ coś gorszego albo pompy napędzane elektrycznie/hydraulicznie sa za wolne dla kierowców.

A jak nalewają zbiornik od dołu czy od góry. Jest tam jakieś odpowietrzenie? W robocie wypychamy ciśnieniem kole 6 bar ale każdy zbiornik ma went do odprowadzenia powietrza

Opublikowano (edytowane)

od dołu,zbiornik ma niby 22 tyś ale beczka wchodzi na styk,, odpowietrzniki są ale podejrzewuje ze przy dopełnianiu od bąbli powietrza chlupiący rsm przytykał odpowietrzenie i ciśnienie rozfalowało zbiornik. serio pierwsza myśl rozyebie zbiornik tak nim robilo,, jak człowiek próbujący złapać oddech,   Co do sprzętu ostatnia cysterka miała przebite 1,5 mln kilometrów.

edit : a pare aut temu był gość  u mnie co mówił że wozili taki kwas że jak beczka się rozszczelniła to przepaliło oś w naczepie..

Edytowane przez rocco0987
  • AgroTeam
Opublikowano

Każdy kwas przepali. Ja mam styczność z hcl 36% pięknie utlenia. A beczkę chyba masz oszukaną. Największą cysterna jaką znam mogła zabrać 26t do max 40. A zbiornik 22 pomieści 29t rsm32 więc rezerwa spora

Opublikowano

Na pewno oszukana,, znajomy kupił jeśli dobrze kojarze 4 sztuki i miał naklejki zależy od sztuki 20 i 22 tyś a identyczne gabaryty.,,,kpina.. poza tym w zbiorniku zawsze z tysiąc zostaje bo zawór jest dość wysoko... Tak poza tematem wiem że użytkownicy polecali kogoś kto ma spore obeznanie w opryskiwaczach czy to nie czasem byłeś Ty?

Opublikowano

Poleciałem jedną dawką w pszenicy w tamtym roku na działke gdzie nie miałem dojazdu musiałem przez sąsiada,,,powiem że efekty były takie- gdzie dolina to pszenica była luks a gdzie górka była ujowa ale tak samo  było tam gdzie dawałem normalnie dwie dawki ... tylko że na górkach raczej mam deficyt wszystkiego. Do inhibitora ureazy mam raczej negatywne nastawienie przynajmniej w moczniku- w rsm nie używałem.

Opublikowano

w czasach obecnych posuch zalecają przyspieszyć durugą dawkę,,,, ja w tamtym roku dałem  w pierwszych dniach kwietnia i tak gówno z tego deszcz przyszedł dopiero w maju - było po pszenicy. Najlepsze że jestem z małopolski gdzie mapy opadów przeważnie są ponad norme a u mnie jakoś ciągle posucha...chyba przez to że przez małopolske idzie często strefa burz czyli w jedym miejscu doyebie a reszta dalej biduje. W dwa dni naleje 100 litrów niby normy przekroczone tylko wszystko poszlo z górek w pizzzu i dalej sucho

Opublikowano
10 godzin temu, rocco0987 napisał:

u mnie 1/4 aut wyjmuje motopompe  do wylania,,,,ostatnie auto jakieś 3 tyg temu akurat też... i nie każdy który ma powietrze wyczyści wąż bo pytałem_ a czemu?  bo nie raz miałem pół dużej beki i reszta do mauzerów.  a jak kupiłem zbiornik kingspana na rsm i mi zalewał powietrzem pod koniec jak poszło powietrze mieszane z resztami cieczy tak zaczeło robić zbiornikiem to myślałem że rozerwie zbiornik,,, Teraz każdego pilnuje pod koniec ma przykręcić zawór.

Wożą do mnie RSM od lat i jeszcze nigdy nie tłoczyli całości powietrzem zawsze pracuje pompa (zwykle spalinowa zewnętrzna ) na samej końcówce jak z cysterny wszystko spłynie i RSM zostaje w pompie i wężach zamyka zawór cysterny i resztki wypycha powietrzem -ale z węża a nie z cysterny . Cysterny do RSM to zawsze kwasówka i pomyślcie ile by ważyła przy ściance 5-7 mm a taka ścianka jest potrzebna aby wytrzymać ciśnienie a zbiorniki śą izolowane dwupłaszczowe .Zbiorniki na autach są bezciśnieniowe przecież kierowca po przyjeździe zawsze pyta czy chcę sprawdzić plomby bo musi pootwierać  klapy  w celu odpowietrzenia .Kolega Griga pisze o ciśnieniu 6 bar (chyba jednostki się pomyliły ) nawet gdyby coś tu nie pasuje w beczkowozach ściany dużo grubsze a pracujemy przy ciśnieniu od próżnia - 0,5 do nadciśnienia 1 bar /atm 6 bar to już nie żarty przy takich objętościach  więc to pompowanie powietrzem to coś technicznie mało realne 

• AgroTeam
Opublikowano

A czytasz ze zrozumieniem? Czy gdzieś napisałem że tak są opróżniane cysterny? Napisałem jasno że w zakładzie tak wydmuchujemy instalację do zbiorników które posiadają went. A z ciekawości spytam chłopaków jakim ciśnieniem opróżniają cysterny. I to nie z takiej popierdółki jak rsm tylko z czegoś o gęstości płynnej czekolady.

Jeżeli nie używają instalacji na beczkach (a jest kilka sposobów) to znaczy że dla nich jest to szybsze lub wygodniejsze. Żeby wydmuchać z beczki trzeba nabić ciśnienia a to czas i paliwo.  Będę w robocie to spytam gościa który rozładowuje kwas i sodę przy jakich parametrach to jest rozładowywane.

Tak Mi się teraz przypomniało że jak ładowana jest cysterna przez górny właz to też wypychamy do niej 5-6 bar więc wiem o jakich wartościach piszę

Co do czasu, zdarza nam się rozładowywać zwroty i wtedy kierowca zazwyczaj decyduje się na swój system bo nasza pompa jest wolna. Rozładowanie czegoś o suchej masze 80 % to czas około 1h 25t. Jak mają pompy napędzane hydraulicznie lub elektrycznie to dużo szybciej

9 godzin temu, rocco0987 napisał:

Tak poza tematem wiem że użytkownicy polecali kogoś kto ma spore obeznanie w opryskiwaczach czy to nie czasem byłeś Ty?

Napisz PW

Opublikowano
11 minut temu, griga napisał:

A czytasz ze zrozumieniem? Czy gdzieś napisałem że tak są opróżniane cysterny? Napisałem jasno że w zakładzie tak wydmuchujemy instalację do zbiorników które posiadają went. A z ciekawości spytam chłopaków jakim ciśnieniem opróżniają cysterny. I to nie z takiej popierdółki jak rsm tylko z czegoś o gęstości płynnej czekolady.

Jeżeli nie używają instalacji na beczkach (a jest kilka sposobów) to znaczy że dla nich jest to szybsze lub wygodniejsze. Żeby wydmuchać z beczki trzeba nabić ciśnienia a to czas i paliwo.  Będę w robocie to spytam gościa który rozładowuje kwas i sodę przy jakich parametrach to jest rozładowywane.

Tak Mi się teraz przypomniało że jak ładowana jest cysterna przez górny właz to też wypychamy do niej 5-6 bar więc wiem o jakich wartościach piszę

Co do czasu, zdarza nam się rozładowywać zwroty i wtedy kierowca zazwyczaj decyduje się na swój system bo nasza pompa jest wolna. Rozładowanie czegoś o suchej masze 80 % to czas około 1h 25t. Jak mają pompy napędzane hydraulicznie lub elektrycznie to dużo szybciej

sory źle zrozumiałem   jednak ten załadunek jeżeli przy ciśnieniu 6 bar trafił by się pęcherz powietrza wąż średnicy około 50 mm to 5 chłopa tego nie utrzyma - przy piaskowaniu 8 mm dysza a odrzut znaczny 

• AgroTeam
Opublikowano

Będę po nowym roku w robocie to zapytam pierwszego lepszego kierowcy. Ale tak Mi świta ponad 2 bary. Pamiętaj że uniesienie cieczy na 10m to 1 bar a często zbiorniki mają i po 20m więc już aby było na zero masz 2 bar.  To są węże bodaj dn 80 oczywiście pod UDT bo ciśnieniowe. Wszystko pospinane na stałe złącza. Nikt tego nie trzyma.

Dobrze wiem co to znaczy 6 bar puszczone przez wężyk 8mm już boli jak dostaniesz

Opublikowano

jak zbiorniki 20 m i gęstość np 1,5 to już 3 bary do wyrównania a do tłoczenia jeszcze potrzebne co najmniej raz tyle ale nie pasuje mi to tłoczenie RSM powietrzem jeszce nigdy u mnie tak nie było a przyjąłem już sporo aut i zawsze pompa a końcówka z węża powietrze 

Opublikowano

Ja w tym roku miałem powietrzem cysternę oprórznianą a tak to agregat mieli. 3 lata do tyłu to nówka cysterna była i miała już liczniki ile rsma leci dobre to jak np ja z kolegą na pół biorę auto i do mauzera lejemy wtedy nie ma ważenia. 

Opublikowano

witam jakie polecacie końcówki miałem kołpakaowe agroplast 7 otworów i teraz muszę kupić nowe i jakie wybrać mmat 5 otworowe czy arag 5 otworów one kosztują w granicach 11 zł w okolicznym sklepie ?