Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko ja pisałem o cenie w detalu gdzie najtaniej udało mi się wyrwać za 1030brutto za 32, a miesiąc temu wziąłbym za 860... ile można trzymać rsm? Najwyżej wziąłbym na za 2 lata (wiosna2022) albo jesien przyszłego roku.

Opublikowano

Od lat stosuję i przy 120 kg N plony jak inni przy 180 kg .stosowałem już różne raczej nigdy problemów z rozpuszczaniem (może N Lock Max lepiej najpierw w gorącej wodzie ) 

• AgroTeam
Opublikowano

Nie wolno porównywać się tak liniowo do innych. Na plon ma wpływ w cholere zmiennych. Ja daje 160N na pszenice i zbieram od 6 do 8t 200na rzepak i plon 3,5 do 5

Opublikowano

Trudno co kolwiek polecić bo to nie tania zabawa natomiast mając  słoiki RSM z inhibitorem a w drugim bez  wąchając rozróżnimy który jest który . W stanach od wielu lat to stosują a nie są przecież głupsi od nas 

• AgroTeam
Opublikowano

Do USA bym się nie odnosił to totalnie inne rolnictwo. Zupełnie odmienne założenia od tych europejskich. Trzeba by poczytać czy inhibitory są powszechne w takich krajach jak Niemcy Anglia czy Francja

Ile kg N można zejść przy stosowaniu bez uszczerbku na płonie. 1kg N mnie kosztuje 2,3 zł

Opublikowano

A co innego tam jest jeżeli chodzi o azot ? (chyba tylko to że prawie nie znają saletry natomiast na potęgę stosują płynny amoniak ) A celem stosowania inhibitorów jest zmniejszenie zanieczyszczenia wód 

• AgroTeam
Opublikowano

U nich liczą się uproszczenia i zysk osiągany skala a nie max plonem. To coś zupełnie odmiennego niż w Europie. Dlatego jeśli miał bym się kimś sugerować to jednak sąsiadami z za między. Ale jeśli u Ciebie się sprawdza to najważniejsze. Jaki jest koszt na 1t RSMu

Opublikowano

Tam nie tyle uproszczenia co ekonomia a to jest to czego w europie nie potrafimy .Ich do ekonomii nakłoniły banki a bardziej kredyty  .A jeżeli chodzi o koszt to o ile się nie mylę to 60-70 zł na t 

• AgroTeam
Opublikowano

https://m.olx.pl/oferta/nova-tec-one-dodatek-do-rsm-CID757-IDHxDnj.html?reason= Pierwszy z góry z olx. Przy moich 160kg N wychodzi 230zl za 3,5l czyli 100kg N więc gdzie tu do licha oszczędność?

• AgroTeam
Opublikowano

Dobra coś znalazłem z badań w PL "(PDF) Efektywność inhibitora ureazy NBPT w ograniczaniu emisji amoniaku z mocznika i roztworów saletrzano – mocznikowych (RSM) stosowanych w mineralnym żywieniu roślin" https://www.researchgate.net/publication/298429651_Efektywnosc_inhibitora_ureazy_NBPT_w_ograniczaniu_emisji_amoniaku_z_mocznika_i_roztworow_saletrzano_-_mocznikowych_RSM_stosowanych_w_mineralnym_zywieniu_roslin Jeśli to są faktycznie tylko takie straty to nie wchodzę w to.

Opublikowano

Nie chce mi się tego czytać ale straty dotyczą głównie formy mocznikowej od 20 do 70% i ma na to wpływ przebieg pogody ja nie namawiam nikogo bo każdy decyduje za siebie .Moim zdaniem równowartość 100 kg RSM na tonę zwróci się 

• AgroTeam
Opublikowano

Nie musisz czytać starczy ta tabela

Screenshot_20201227_225829_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Ograniczyli stratę o 4,4kg przy 100kg łącznie czyli zaoszczędzono szalone 10zl

Z tego co wyczytałem to sąsiedzi to stosują bo mają jakieś plusy prawne że względu na mniejsze obciążenie środowiska

Może kupię na test pod qq bo tam całość idzie na raz pod agregat

Opublikowano

a to akurat błąd mieszając z glebą nie stosujemy inhibitora ureazy - nitryfikacji to co innego ale i inne koszty . Te opracowanie jest chyba oparte o czujniki wychwytujące amoniak z powietrza nad uprawą a konkretnie stężenie amoniaku  w powietrzu . Nie bardzo chce mi się wierzyć że dla 4kg taki produkty są w stanie utrzymać się na rynku światowym 

• AgroTeam
Opublikowano

Jak wapno granulowane u nas się utrzymuje to czemu nie to. Tak samo jak w USA udowodnili ze lejac rsm dribble barami zbiera się więcej a jakoś poza UK nikt tego nie używa

Opublikowano (edytowane)

Griga jak byś kupował jakieś używki to załatwiłbyś mi z 10 sztuk na próbę? Tych dribble bar, zbiera się więcej bo gruba kropla i praktycznie 0 strat azotu. Ciekawe będę  szukał na ebay, może ktoś ogłosi, nowa u importera 110 zł 😕

Edytowane przez Mich9
Opublikowano

Czytam że ludzie leją tym 19 lat rsm i 0 problemów, jest parę firm ceny za nowe kształtują się w granicy 95-120 zł za sztukę, używany komplet 48 sztuk firmy chaffer 1000-1500 zł. W no-tillu szczególnie jest zwyżka plonu czyli bezorkowa.