Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No nic spróbuję w takim razie z samym RSM. Zobaczę może podzielę pole na trzy części. 1 RSM na zamarzniętą glebę, 2 RSM póżniej jak da się wjechać bez kolein, 3 saletra jak da się wjechać bez kolein.

Tomek90 z tego co czytałem rozcieńczasz RSM do 30% żeby się nie krystalizował. Robisz tak nadal? Nie krystalizuje się?

marian2011 piszesz zupełnie odwrotnie niż to co ja przeczytałem więc widać ile ludzi tyle opinii.

no nic trzeba spróbować na własnej skórze.

Opublikowano

Nie rozcienczaj rsmu tylko kup sobie 28 lub 30, cena za kg azotu jest taka sama w każdym z nich...

Opublikowano

Mam też takie wrażenie że kolega marian2011 pisze zupełnie inne rzeczy niż praktyka.Stosuje na wiosnę RSM w pszenicy i życie i efekt nie jest wcale taki natychmiastowy, działanie widać dopiero po upływie 2-tygodni.Korozja opryskiwacza też nie jest taka groźna,chyba że ktoś nie udolnie napełnia opryskiwacz albo leje specjalnie po belce.Ja ma dysze które leją do tyłu i z tego co zauważyłem że korozja jest nawet mniejsza od tej jak ktoś stosuje mocznik do oprysku.

Opublikowano

No nic spróbuję w takim razie z samym RSM. Zobaczę może podzielę pole na trzy części. 1 RSM na zamarzniętą glebę, 2 RSM póżniej jak da się wjechać bez kolein, 3 saletra jak da się wjechać bez kolein.

Tomek90 z tego co czytałem rozcieńczasz RSM do 30% żeby się nie krystalizował. Robisz tak nadal? Nie krystalizuje się?

marian2011 piszesz zupełnie odwrotnie niż to co ja przeczytałem więc widać ile ludzi tyle opinii.

no nic trzeba spróbować na własnej skórze.

Ja od 3 lat rozcieńczam 32 i żadnych problemów z krystalizacją. Nawóz od jesieni stoi na dworze. Dodaję 85-95l wody na mauzer 1000l i to daje dobry efekt a stężenie spada do ok 30%. 32 się częściowo krystalizowało i wczesną wiosną było sporo męczarni (zapychające się pompy i sita, nawóz pozostający w beczce). Jeśli RSM32 ma być stosowany na późniejsze dawki (koniec kwietnia czy maj) można zostawić nie rozcieńczony. ze wzrostem temperatur sam się rozpuści. 

Opublikowano

@majes chyba pomyliłeś mnie z kimś innym bo nie rozcieńczałem i raczej nie będę. Teraz w beczce zostało pare tyś litrów i tak zostanie do wiosny. Wiosną zaleje ciepłym. Zresztą u Nas nie rozcieńczają (biorą albo 32 albo 28) a wkońcu jestem z Podlasia, puszczają pompę na pusto i rozbełta to. 

Także dam wcześniej i później RSM, nawet rzucę saletrę i będę trochę wiedzy do przodu. 

Opublikowano

Może pomyliłem, sorki.

Już sam nie wiem co zrobić:) Zostawić to i na wiosnę mieszać pompą czy rozcieńczyć. Nie mam możliwości zalania ciepłym bo biorę kilka zbiorników po 1000L.

Chyba zostawię, na wiosnę będę się martwił, najwyżej nagrzewnicą podgrzeję zbiorniki.

Opublikowano

Jeśli ktoś ma problem z skrystalizowanym RSM to po co kupuje 32?.Kupić 26 i po problemie.Ja stosuje go od powstania produkcji w Puławach i nie wyobrażam sobie innej metody nawożenia.RSM skrystalizowany zawsze zostawiam i zalewam do pełna wodą i wykorzystuje z opryskiem na chwasty.

Opublikowano

Baniaki po 1000l można rozrobić na 28 jak pisał Alio bo to nie problem. Ja mam 22tyś i nie wiem ile dokładnie zostało. 

Czemu nie 26 tylko 32? Proste bo siarkę dostarczam w czymś innym jedynie w pierwszej dawce, cięższa kropla w 32 i cena akurat na 32 lepszą miałem. 

Opublikowano

RSM 26 krystalizuje sie w -7(przez siarke)

Najlepszy pod względem krystalizacji jest 28 który krystalizuje się w - 17 stopni

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku zaczynam, nie mam zbóż tylko sam rzepak, chcę dać na pierwszą i drugą dawkę. Siarkę dostarczyłem z kurzakiem.

Edytowane przez majes
Opublikowano

Piteroo na łąki to jest normalne że lepszy efekt będzie widać szybciej po saletrze bo ma składnik który dociera do rośliny bardzo szybko a RSM rozłoży się w czasie i efekt ostateczny będzie ten sam.

Opublikowano

mam troche inne pytanie a mianowicie

od jakiej najmniejszej fazy pszenicy mozna zastosowac rsm na wiosne zeby jej nic nie bylo

pytam bo pszenice pozno siane ze wzgledu na opady deszczu

w tej chwili sa w fazie pierwszego liscia i przyszla zima

a rsm juz kupiony

Opublikowano

mam troche inne pytanie a mianowicie

od jakiej najmniejszej fazy pszenicy mozna zastosowac rsm na wiosne zeby jej nic nie bylo

pytam bo pszenice pozno siane ze wzgledu na opady deszczu

w tej chwili sa w fazie pierwszego liscia i przyszla zima

a rsm juz kupiony

moje pytanie bylo pod tym kontem czy ta faza pszenicy nie jest za mala bo wyczytalem w zaleceniach ze mozna dopiero od 4 liscia 

i pytam czy ktos stosowal w tej fazie co ja mam pszenice i jakie byly skutki tej aplikacji 

rsm stosuje juz od pieciu lat ale jeszcze nigdy w tej fazie

a co do krystalizacji rsm 32 to na wiosne tuz przed aplikacja [marzec] wlanczam na pare minut mieszadlo wlasnej konstrukcji i wszystko sie kreci jak mieszanie lyzeczka w kubku i to co jest na dole skrystalizowane odrywa sie po troszku i rozpuszcza jak cukier w herbacie i nie ma czym sie przejmowac ze sie zmarznie na dole zbiornika