Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

i jak wychodzi Ci zakiszane??? super pasza pewnie. ja myślałem kupić w tym roku i kisić ale mam miałem problem z miejscem do zakiszenia i odpusciłem sobie a cena QQ była w tym roku opłacalna do kiszenia. osobiście na ziarno nie mogę zasiać bo nic nie zbiore bo dziki wszystko wpie**** :(

Opublikowano (edytowane)

mf 255 predkosc obrotowa silnika 1500 bieg 1 to daje jakies 6.5 km /h cisnienie na zaworze 3 atmosfery belka 15 m kryzy 1.2 kolpaki 7- otworowe wylew rsm 32  200 litry /h

mam tez takie pytanie

czy jak wylewacie na zamarznieta ziemie na pszenice wczasie szronu to nic sie nie dzieje nawet jak na drugi dzien jest -5 

Edytowane przez reno9034
Opublikowano

ja nigdy tak nie robiłem. ogólnie to po co tak robić?? RSM działa szybko i na czas jak zrobi sie cieplej rozlać.   ogólnie jest zasada ze powinno  się stosować rsm jak już jest w miarę ciepło i temperatura nie spada poniżej 0

aha nie znam prękośći mf255 ale z tabeli wychodzi ze koło 1500 na jedynce bedzie ok 5.5km/h więc powinno wyjść ok 260l/ha to duż różnica a szerokość belki tu nie ma zanczenia

Opublikowano

Panowie pytanie. Mam opryskiwacz biardzki 12m z tą potrójną głowicą. te dysze do rsmu, które tam są fabrycznie są delikatnie mówiąc słabe i leją jak chcą. Czytałem w tym temacie trochę o tych końcówkach i Albuzy ESI wyglądają solidnie i w miarę korzystnie cenowo. Ale tu pojawia się moje pytanie czy będą one pasować w te głowice.

Opublikowano

A określ precyzyjnie co to znaczy "leją jak chcą"? Dysze do rsm właśnie mają "lać" czyli ma w nich powstawać gruba kropla, jak deszcz Krople mogą być mniejsze i większe. O wydajności na końcówce decyduje kryza a nie dysza. Kryza wydziela dawkę RSM a dysza ją kropluje i raczej im kropla większa tym lepiej. Stosowanie RSM to nie jak stosowanie odżywek dolistnych tylko zabieg doglebowy. Gruba kropla gdy spadnie na roślinę to się z niej stoczy na glebę a drobna może na roślinie zostać i powodować poparzenia. Akurat do RSM od kilku lat stosuję tanie krajowe rozlewacze i żadnych problemów z nimi. Co innego dysze do normalnych oprysków.

Opublikowano

Ja dokładnie wiem jak ma wyglądać duża kropla. Wiem też jak ważne jest żeby od razy spadła na ziemię.te biardzkiego końcówki podobno są bezkryzowe i owszem sciągnalem każdą jedną i nic poza uszczelką tam nie ma. A "leją jak chcą" wygląda tak: jedna dysza leje ładnie książkowo, druga sobie "sika" że oblewa może na szerokość 20cm, inna znowu rozlewa na prawie metr. to właśnie te genialne "gratisowe końcówki". prosze o namiary na coś lepszego  w przystepnej cenie.

Opublikowano

pytanie do kolegi eMWu i innych którzy mają kmputer przy opryskiwaczu. mam opryskiwacz z komputerem brawo 180s i w tym roku chcę wylać nim RSM 30% i zastanawiam się czy zmieniać w Menu gęstość cieczy??? przepływomierz mam taki zielony z żółtym czujnikiem. Aktualnie gęstość mam wpisana 1,00.

Opublikowano

Ja mam w Blanchardzie też przepływomierz zielony z żółtym czujnikiem i nigdy nic nie przestawiałem. Jak woda tak i RSM i jest ok. Nawet nie wiem gdzie to się przestawia :)

Opublikowano

Nie mam komputera ale jeśli chodzi o gęstość to z grubsza mozna przyjąć że ile w RSM azotu tyle wychodzi gęstość czyli 32% będzie miał gęstość 1.32 kg/dm3, 30% odpowiednio 1.30 a 28% 1.28. Gęśtości akurat zawsze sprawdzam przy zakupie czy ktoś mnie w bambuko zrobić nie chce.

Opublikowano

Kolego Alio czy masz może to urządzonko do mierzenia gęstości? Mi co roku z Litwy przywożą RSM i czas najwyższy zmieżyć czy na pewno ma 32%. Był u mnie gość z Puław i właśnie mówił żeby kupić i sobie zmierzyć.

Opublikowano (edytowane)

Ja nawet nie pomyślałem o mierniku gęstości. Mam po prostu dokładną menzurkę i wagę. Staroświeckie metody pomiarów ale jak dla mnie wystarczająco dokładne:)

Edytowane przez Alio