Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Posiadam Kaczki Pekinki. Mam pierwszy raz kaczki dlatego pytam. Posiadam 10 sztuk. Niby wszystko dobrze. Najpierw dostawali pasze kupną tą dla kaczek. Teraz daje im pszenice z przężytem. No i oczywiscie zielone bo mają i wybieg i mogą chodzić po ogrodach. Do tego teraz już daje zawsze im trochę żwiru niby się daje żeby skubały. 

A te kaczki się podziobują. Nie wszystkie ale są 2 czy 3 kaczki które dziobią inne i to tak mocno że wyrywają piura i ciągle im leci krew. Dziś to już jedną tak podziobały że do mięsa ma krew. Głównie tylko 2 kaczki do takiego stopnia ich dziobią no ale to problem jest. Jest w tym roku tak ciepło i nie chce żeby im się to psuło. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
23 godziny temu, Zefir napisał:

Zboże gnieciesz lub mielisz czy całe ziarnka ?

Witam mam przenice z przenżytem od znajomego i ją podaje całą. Do tego daje odręby bo mi znajomy zmielił. No i oczywiscie mają zielone + rzucam im takie rzeczy jak pomidory, ogórki bo wcinają to ostro.

Opublikowano
12 godzin temu, Bartek933 napisał:

Powtórzę jeszcze raz, zeszlifuj dzioby. Mieliśmy taką samą sytuację i poskutkowało

No rozumiem tylko czy u mnie to coś da bo te 2 kaczki nie dziobią tak. Że dziobią inne kaczki dziobami. Tylko dziobami wyrywają ich pióra i je jedzą. To zeszlifowanie dziobów cos da? Przecież calego nie zeszlifuje. A jak zeszlifuje trochę to itak bd mogły pióra im wyrywać.

Opublikowano
5 minut temu, Bartek933 napisał:

Nmu też mieliśmy dwie ofiary w stadzie, wszystkim dzioby przyszlifowalismy i spokój

No ok to podszlifuje a może pan jeszcze powiedzieć czym najlepiej szlifowac?

Opublikowano

Jeśli podjaesz ziarno całe kaczkom to tak samo jak byś jego nie podawał gdyż one go nie pogryzą a żołądek całego nie wchłonie i na pewno jest oddawane  z kałem staraj się zmielić ziarno to też może pomóc . 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez pawel199506
      Witam.
      Mam kurnik na 15tyś kaczek. w ostatnim czasie w mojej okolicy jest coraz większy problem ze zdobyciem słomy na ściółkę.
      Mam więc pytanie czy ktoś praktykował hodowlę kaczki na ruszcie?
      czy jest duży odór od takiego systemu utrzymania?
      Jakie ruszta wybrać drewniane czy plastikowe?
      Znam przypadek że w kurniku były ruszta drewniane, choć jeśli włąściciel zdobędzie słomę to wyjmuje ruszta i woli na ściółce...jaki może być ku temu powód?
      Jak ze zdrowotnością ptaków?

• Przez Majkelo
      Witam.
      Nosze sie z zamiarem kupna pługa Kuhn master 103  .Prosze o wyrazenie opini , czy warto...
      Dodam ze dealer wecenił mi go na  35 500 (zabezpieczenie śrubowe)

• Przez user88
      Witam.

Mam problem z napędem.
      Włącznik w kabinie wł/wył naped wiec ciśnienie i wszystko po drodze powinno byc ok.
      Przy małym obciążeniu przód wspomaga tylne koła, ale problem zaczyna sie  gdy zapieram o drzewo - na półsprzgle jeszcze widac, że przód chce krecic, ale po puszczeniu przednie koła i wał napedowy przeskakuja jakby omykał (coś po drodze  w przystawce lub skrzyni?).
      Po zdjęciu przystawki - wałek pośredni wałka WOM jest cały i ma luz na oko max 1 mm(za łożyskach igiełkowych)
      Wieniec na dzwonie ma luz dość spory na boki pod katem można go układać. Byłem u Agroszyszki bo mam niedaleko to dali mi taki pierścień który blokuje wieniec, żeby się nie zsunął, ale nie wiem jak to zdemontować...na prasie stawia opór.
      Jak się dobrze przyjrzę to widać, że na wieńcu na styku z koszem sa trochę wyrobione frezy - może to one przeskakują pod dużym obciążeniem, ale tarczki chyba szybciej by popuściły...

Prosze o sugestie i z góry dziekuje.
      Grzegorz

• Przez Pasja
      Witam! Mam problem z kaczką piżmową. Otóż tydzień temu wyniosła się i podłożyłem pod nią 15 jajek. Pierwszy dzień siedziała twardo a drugi siedziała całą noc i pół dnia... Później zeszła bez przykrycia jajek. Następny dzień siedziała tylko godzine ale noc już całą.A dziś pół dnia i całą noc. Schdzi kiedy się jej podoba a nieprzykrywa jajek.Miał już ktoś z was taką sytułację? Można coś zrobić?
      A wczoraj niesiedziała w cale. 
    • Przez Piotrrak
      Dzień dobry ile sztuk gęsi lub kaczek mógłbym trzymać w budynku o wymiarach 15m na 35m (450m2)?
  • Dodaj nową pozycję...
v