Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Skoro o gospodarstwie nasiennym soi w linku.
Czy na Ukrainie jest zakaz GMO czy soję na niektórych odmianach glifosatem można odchwaszczać?
Dodam czy JESZCZE można bo w przypadku dostosowania prawa do unijnego istnieje ryzyko że i Ukraina zostanie wykluczona ze światowego rynku soi bo tylko "roundup ready" zdominowały towarową produkcję na szerokim świecie a biotechnologia jest w rolnictwie nieunikniona jeśli ma wystarczać żywności dla rosnącej liczby ludności przy malejącej powierzchni gruntów uprawnych na planecie a i takie odmiany mniej skażone pestycydami niż konwencjonalne które glifosatu mogą więcej zawierać bo na nich się do desykacji nadaje czyli tuż przed zbiorem co w GMO niema sensu.... rozpisałem się po za tematem, sorry

Aby nie przedłużać tylko dialogu bo znudzi w końcu każdego czytelnika (tutaj się odnoszę do następnego posta) to można długo gadać a ważne to co do zrobienia a inwestycjie obcego kapitału na Ukrainie faktem dokonanym czyli można a jak? to już każdy przypadek inny i kto by to czytał jeśli jego nie dotyczy? co najwyżej malkontenci a na dyskusję z takimi szkoda czasu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

A czy ja piszę że mi się wszystko u siebie podoba?:D więcej; zbytnia biurokracja i przerost prawnych zapisów bardziej życie obrzydza niż konieczność załatwiania spraw w bezpośrednim porozumieniu człowiek-człowiek co jeszcze na wschodzie standardem i tego nawet zazdroszczę gdzie najważniejszym prawem jest dogadanie stron a nie jak w przysłowiu "Pan Bóg przysłał kupca a diabeł faktora (czytaj urzędnika)" 

Wiele więcej istotnego raczej w tym temacie nie wymyślę w kwestiach ogólnych i widział bym tutaj bardziej wpisy czysto praktyczne od rolników inwestorów na ukraińskim terytorium zgodnie z tytułem tematu. Jakie problemy, porady dla innych, ale dobrze aby poparte praktyką (może tylko marzenie) niechby nawet pod reklamy podchodzić to miało. Tylko nie wszyscy rolnicy znają AF a wielu z neta nie specjalnie korzysta. No ale temat jest, nawet trochę postów już ma jak by się kto pytał - są dowody w sieci na współpracę polsko-ukraińską i na AgroFoto.

a zaczęło się od tego wpisu reklamowego a jak bogato ilustrowany to zobaczysz jak klikniesz na tym tekście

Przyznam że nasza konwersacja przynosi mi sporo zadowolenia, konstruktywana rzeczowa rozmowa. Mimo ze to jednak reklama , czy ogłoszenie to rozmowa super.

Opublikowano
Ukraińcy pracowici czy uczciwi haha. Jak przyjadą do Polski i pracują za te stawki to się mega cieszą. Przykład znajomy przerobił duży dom na pokoje dla Ukraińców. To co chwilę a to policja przyjeżdża czy prostytutki. Chleja non stop. Niszczą ten dom. I dosłownie sraja pod siebie. Tak jakby przyjechali z innego świata. Oczywiście są też normalni ukraińcy a dużo jest właśnie takich wieśniaków. Hitem był ostatnio jeden taki co chciał od policjanta kupić broń. Ukraina to obecnie kraj nędzy i prędzej czy później zostanie rozgrabiony i Ci co będą tam coś posiadać to stracą.
Opublikowano

Istnieje takie ryzyko ale jak byłem w Holandii to wstydziłem się swojego pochodzenia bo tam podobnie "polskie parobki okazjonalne" identycznie się zachowywały jak ten opisany przykład. Na niemieckich plantacjach podobnie i nie ma tu różnicy co do narodowości bo inne podobnie bo tylko pustaki jadą za granicę w pole na błoto, deszcz do wiązania np. cebuli w pęczki albo desperaci a jedni i drudzy jednako niebezpieczni i to problem socjologiczny, nie narodowościowy. Cierpią na tym uczciwi pracownicy najemni i Niemcy już wypracowali mechanizmy skutecznej selekcji jako bardziej doświadczeni niż my bo dłużej sobie z tym musieli radzić. 
To też po za tematem a z ukraińską imigracją MUSIMY NAUCZYĆ SIĘ SOBIE RADZIĆ bo jak do tej pory to średnio tylko właśnie takich zabijaków nie ma na Ukrainie bo wyjechali do Polski szyderczo i przewrotnie podsumuję.

Opublikowano

Zwróćcie uwagę na ostatnie zdjęcie. Widać tam sporych rozmiarów torfowisko. Oczyszczasz i masz za darmo niezłe jeziorko. Ziemię zaznaczoną na mapce rejstrujemy do gospodarstwa.

Изображение3.jpg

Opublikowano

ktoś tu powiedział że to drogo, ciekawa matematyka, Gdzie w Polsce wezmiesz w dzierżawę hektar za 350$ x 3,7 = 1295PLN + rocznie wszystkich kosztów ok 100$ (370 PLN podatki i inne opłaty), a Jeśli chcesz prywatyzować (w okresie trwania umowy dzierżawy) to koszt 2000-2500$ x 3,7 = 7400-9250 PLN.

Sprzęt czy w Polsce czy w Ukrainie musisz mieć. koszty uprawy o połowe niższe jak w Polsce. Do tego to nie piach ani glina.

Co do bazy 5 ha ziemi budowlanej z zabudową ponad 3000 m2, gdzie 1500 m2 od pierwszego dnia używasz bez remontu a reszta do remontu za 60 000$ x 3,7=222000 PLN to dużo? Cały teren asfastowany. Ktoś powie ale to zarosłe - ok dam dwóm chłopakom po 500 stów i mi to za kilka dni wytną wyczyszczą i wywiozą.

Tania siła robocza na miejscu, nie trzeba ich ściągać do Polski, i największy rynek zbytu w Europie.

KTOŚ KTO NIE SZUKA ROZWIĄZAŃ ZNAJDUJE TYLKO PROBLEMY.

24 minuty temu, Gregor55 napisał:

ktoś tu powiedział że to drogo, ciekawa matematyka, Gdzie w Polsce wezmiesz w dzierżawę hektar za 350$ x 3,7 = 1295PLN + rocznie wszystkich kosztów ok 100$ (370 PLN podatki i inne opłaty), a Jeśli chcesz prywatyzować (w okresie trwania umowy dzierżawy) to koszt 2000-2500$ x 3,7 = 7400-9250 PLN.

Sprzęt czy w Polsce czy w Ukrainie musisz mieć. koszty uprawy o połowe niższe jak w Polsce. Do tego to nie piach ani glina.

Co do bazy 5 ha ziemi budowlanej z zabudową ponad 3000 m2, gdzie 1500 m2 od pierwszego dnia używasz bez remontu a reszta do remontu za 60 000$ x 3,7=222000 PLN to dużo? Cały teren asfastowany. Ktoś powie ale to zarosłe - ok dam dwóm chłopakom po 500 stów i mi to za kilka dni wytną wyczyszczą i wywiozą.

Tania siła robocza na miejscu, nie trzeba ich ściągać do Polski, i największy rynek zbytu w Europie.

ZAPOMNIAŁEM DODAĆ ŻE TO NA 10 LAT 1295 PLN ZA 10 LAT DZIERŻAWY!!!

Opublikowano

Od wszystkich tych kosztów w Polsce odjąć należy dopłaty bezpośrednie których na Ukrainie nie ma, co też zwielokrotni ryzyko gospodarcze, ponadto potencjalny inwestor będzie negocjował warunki z władzami Ukrainy a pośrednik winien reprezentować jego interesy a nie reklamować dochody aparatu państwowego bo to kasa w błoto jeśli nie daje tytułu własności i wiarygodnej ochrony tego prawa bo z wiarygodnością państwa ukraińskiego ....no zwyczajnie nie ma tradycji. W inwestycjach NIE MA CEN DETALICZNYCH tzn. nieruchomość jest warta tyle na ile się strony umówią i cyferki pozostawmy bezpośrednim i "dyskretniejszym" negocjacjom.
To ja kwestionowałem wydatki ale nie dla ich wysokości co charakteru, za co? Otrzymałem odpowiedź i cicho siedzę, znaczy "dotarło" i nie kwestionuję :) wiem z kim negocjować i komu a (między wierszami) za co zostało wyjaśnione.
 Reszta to kwestia zainteresowania, biznesplanu i dopiero w oparciu o niego precyzowanie szczegółów. Jeśliby taki inwestor się znalazł i poważnie traktował ofertę na pewno zniknie wątek tej inwestycji z tego forum. A co nie? Wtedy to on sam niech się już promuje tam gdzie uzna za stosowne. 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Od wszystkich tych kosztów w Polsce odjąć należy dopłaty bezpośrednie których na Ukrainie nie ma, co też zwielokrotni ryzyko gospodarcze, ponadto potencjalny inwestor będzie negocjował warunki z władzami Ukrainy a pośrednik winien reprezentować jego interesy a nie reklamować dochody aparatu państwowego bo to kasa w błoto jeśli nie daje tytułu własności i wiarygodnej ochrony tego prawa bo z wiarygodnością państwa ukraińskiego ....no zwyczajnie nie ma tradycji. W inwestycjach NIE MA CEN DETALICZNYCH tzn. nieruchomość jest warta tyle na ile się strony umówią i cyferki pozostawmy bezpośrednim i "dyskretniejszym" negocjacjom.
To ja kwestionowałem wydatki ale nie dla ich wysokości co charakteru, za co? Otrzymałem odpowiedź i cicho siedzę, znaczy "dotarło" i nie kwestionuję :) wiem z kim negocjować i komu a (między wierszami) za co zostało wyjaśnione.
 Reszta to kwestia zainteresowania, biznesplanu i dopiero w oparciu o niego precyzowanie szczegółów. Jeśliby taki inwestor się znalazł i poważnie traktował ofertę na pewno zniknie wątek tej inwestycji z tego forum. A co nie? Wtedy to on sam niech się już promuje tam gdzie uzna za stosowne. 

Proszę UWAŻNIE CZYTAĆ: a Jeśli chcesz prywatyzować (w okresie trwania umowy dzierżawy. 

Ponadto nie reklamuje dochodów NICZYICH!!!! PRZEDSTAWIAM FAKTY. I OBIEKTY RÓWNIEŻ KUPUJESZ NA WŁASNOŚĆ PRYWATNĄ POTWIERDZONĄ NOTARIALNIE, W OD 2017 ROKU WSZYSTKIE INWESTYCJE ZEWNĘTRZNE SĄ OBJĘTE OCHRONĄ PAŃSTWA.

2 godziny temu, dysydent napisał:

Opublikowano (edytowane)

Co to w ludziach siedzi, wiecznie wszystko krytykują, wiecznie im zle, ciągle narzekają, metoda na sraszaka, Kaczory też zamiast rozwiązywać problemy to straszą że jak by nie oni to by było strasznie i zle a ja jakoś widzę że jest gorzej i gorzej. O Ukrainie ciągle gadacie że tacy zli ludzie, dzicy, zwyrodniali, bandyci i lenie.

Jakoś nie zauważyłem żeby oni tacy byli, ale za to widzę jak moi rodacy przyjeżdżają mordy wysoko podniesione wiecznie nachlane i wszystkich dookoła obrażają. Wierzcie jest mi wstyd bo to co nazywa się Polakiem to takie bydło że wstyd. Przyjadą do domu to zaczynają opowiadać jacy to Ukraińcy zli. MIEJCIE TROCHĘ SUMIENIA, NIE OBRAŻAJCIE WSZYSTKICH I CIĄGLE.

Pracuje tu ponad 15 lat zaczynałem z biura projektowego jako inspektor Unijny. Z czasem zaczołem pomagać naszym inwestoram, bo przyjeżdżali na HHUUURRRAAA, geroje holerni napieprzyli się jak bąki stracili kase a potem w domu opowiadali że ich chcieli spalić, zjeść i Bóg wie co jeszcze, ale nie przyznali się że do sałny pozamawiali sobie tanie dziwki jakie ich okradły. "INWESWTORZY" a na dobre prostytutki ich nie było stać.

Tak tak tacy jesteśmy chcemy "załatwiać" a nie zgodnie z prawem  rejstrować. I mamy co mamy na forach wszyscy są specjalistami polityki wschodniej, a tak na prawdę to w du byli i g widzieli. Usłyszał coś od jednego pseudo inwestora i roztrąbia to na świat.Nasze biuro realnie pracuje pomaga, i mamę maśe polskich prawdziwych inwestorów jacy tu latami pracują i osiągają niesamowite zyski, A reszcie niedorajdom, oszołomom i narzekaczom powiem GDERAJCIE DALEJ W SWOIM BŁOCIE.

Na szczęście jest tu jak pisałem wcześniej kilka tysięcy polskich firm, nie tylko rolników.

Propozycje naszego biura są dla rozsądnych ludzi, którzy chcą pracować. Kiedyś nie było dopłat i innych takich a ludzie żyli i pracowali. 

Dla mało zorientowanych Ukraina realizuje dopłaty w ROLNICTWIE i pomaga rolnikom, ale trzeba pracować i to wszystko. A nasz rzaów raze z Unią.

Dziękuję wszystkim za rozmowę. UKRAINA HONORUJE WSZYSTKIE WPISY NOTARIALNE. jEŚLI CHCECIE GDERAĆ TO PROSZĘ O KONKRETNE PRZYKŁADY, SPRAWDZĘ W POLSKIM KONSULACIE I W INNYCH ODPOWIEDNICH URZĘDACH. 

Prowadfzimy audyty dla wszystkich naszych propozycji i nigdy nie pozwoliliśmy żadnemu klientowi podpisać umowy po pijaku.

Edytowane przez Gregor55
Opublikowano

Podsumowując;
Jest oferta (są oferty) inwestowania w rolnictwo na Ukrainie z zarysem kosztów. Zapytałem o naturę tych kosztów bo specyfika opłat rejestracyjnych nieco inna mi się wydała niż w Polsce taksy notarialnej. Ochronę inwestycji winno gwarantować państwo za sam fakt rzetelnego odprowadzania podatków a prawo własności o charakterze notarialnym i tutaj po wyjaśnieniach widzę podobnie, a że nie interesuje mnie (przynajmniej w tej chwili) ta oferta otrzymawszy odpowiedź autorytatywną od fachowca w tej kwestii wiem kogo pytać o dalsze szczegóły, tylko mnie nie interesują z innych względów niż nieatrakcyjność czy atrakcyjność oferty i szczegóły negocjacji pozostawiam zainteresowanym tym konkretnym przypadkiem stąd nie podejmuję się argumentowania dalszego czegokolwiek bo najzwyczajniej nie mam pojęcia o specyfice akurat tamtego przypadku i pewnie na dzień dzisiejszy taka sytuacja jest jak w ofercie. Truizmy o ryzyku sobie darujmy a cała reszta odnośnie tego przypadku to już bezpośrednie negocjacje z właścicielem którym jest najpewniej Państwo Ukraina stąd 

3 godziny temu, Gregor55 napisał:

Co do bazy 5 ha ziemi budowlanej z zabudową ponad 3000 m2, gdzie 1500 m2 od pierwszego dnia używasz bez remontu a reszta do remontu za 60 000$ x 3,7=222000 PLN to dużo?

poczytałem jako reklamę wyjątkowości czy tego akurat przypadku czy całej Ukrainy, jeśli opatrznie to przepraszam bo czy to dużo czy nie nie? Jak dla kogo, a kupi ten dla którego to niedużo bo będzie wiedział co z tym zrobić i jak (przynajmniej będzie Mu się wydawało).
Warunki zakupu z każdym inne bo jednego tylko lokalizacja samych budynków interesuje innego grunty rolne najlepiej aby jedno i drugie bo że ta oferta pójdzie wcześniej czy później w ten czy inny sposób jest najbardziej prawdopodobne, na razie ten kraj się modernizuje a nie cofa i nie widać na przestrzeni kilku następnych lat innej możliwości bo Oni nie mają innego wyjścia jeśli zamierzają sobie zbudować lepsze warunki codziennego życia.
Z mojego punktu widzenia lepiej aby to była polska inwestycja a nie jakaś niemiecka czy jakakolwiek inna tylko te nacjonalizmy sporo utrudniają nawet temu co uzna że niedużo podjęcie decyzji. I tak ukraińskie rolnictwo zdominuje europejski rynek jeśli skutecznie obroni się przed rosyjskimi wpływami a na razie tam najciekawszy tu cytowany interes zrobił Niemiec reprezentujący Austriaków. Najnowocześniejsze rolnictwo to wielkoobszarowe a tylko na Ukrainie można go zbudować najłatwiej tak że nie ma tego złego... dalekosiężny efekt kołchozów i właśnie widok tu i ówdzie najnowocześniejszych maszyn na polach różni ówczesną Ukrainę od Polski przedbalcerowiczowskiej do której analogii się wcześniej odwołałem tak że tu są "do przodu".
Nie należę do huraaa-optymistów a do realistów bo rolnictwo to nie tylko zmaganie się z władzami, nieudolnością pracowników, wrogością sąsiadów zrodzoną z zazdrości w każdym miejscu świata ale też zmaganie się z przyrodą stąd pytania celne jak wnioskuję po emocjonalnym ładunku ostatniego wpisu.
Spokojnie, bo znam realia ukraińskie i jeszcze jest ten zapał w zwykłych ludziach (u nas wygasający bo brak takich możliwości jaki dzikie ugory na tysiącach hektarów czarnoziemów i wiele innych) tylko wielką sztuką jest aby uznali kogoś za reprezentującego ich interesy bo tam też by chcieli się dorobić w rok i nawet wielu w to wierzy że to możliwe i będzie uczciwe. Szkoda by było aby w takim stanie budynki trafiły w ręce kolejnego napaleńca co tylko ich ruinę pogłębi a ten który potrafi cokolwiek naprawdę jeszcze twardsze warunki postawi niż kilka moich pytań które zada każdy poważny inwestor na samym początku nie ważne jakiej narodowości bo tacy wyznają tylko dwa narody na planecie - skutecznych i całą resztę.

27 minut temu, Gregor55 napisał:

A reszcie niedorajdom, oszołomom i narzekaczom powiem GDERAJCIE DALEJ W SWOIM BŁOCIE.

o czym wspomniałem  o malkontentach (nie chce mi się cytować) bo żaden z nich żadnym inwestorem i nigdzie nie dostanie i po co nawet podejmować dyskusję?

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym wszystkich (kogo uraziłem) przeprosić, ale dyskusja nie może polegać na ciągłym narzekaniu, że świat jest do D. Nie widzę nic dziwnego w składowych ceny, czy wielkości wartości gdyż jest to regulacja popytu i podaży, a na każdej tranzakcji każdy rząd pobiera swoje i to jest normalne. Ja pobieram 3% normalne? tak to normalne, bo inni biorą więcej za mniejszy spektr usług. 

Pozdrawiam i zapraszam do współpracy.

Edytowane przez Gregor55
Opublikowano (edytowane)

Otrzymaliśmy dodatkową informacje co do wielkości złóż torfu to jest ponad 200000m3. wielkość ta może być o wiele większą, a jeśli ktoś jest zainteresowany torfami to mamy gigantyczne torfowiska niedaleko Lwowa.

Edytowane przez Gregor55
Opublikowano
Dnia 24.07.2018 o 10:42, Gregor55 napisał:

Otrzymaliśmy dodatkową informacje co do wielkości złóż torfu to jest ponad 200000m3. wielkość ta może być o wiele większą, a jeśli ktoś jest zainteresowany torfami to mamy gigantyczne torfowiska niedaleko Lwowa.

Co słychać na ua ?