Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bartek - a co tam się dokładnie działo? Wieżyczka się rozpadła, głowica rozleciała, rama przełamała, grządziel pękła? Wersje XXL powinny być ok - tak do 3-4 korpusów, rama 140x140x8mm, głowica 120 mm, grządziele grubsze niż w wersji L.

Mikruss -  a jaki ty masz pług z Unii?

Akpil w tym roku przeszedł chyba na ramę 120x120x10 mm w modelu KM 180 (wcześniej 120x120x8mm). Nie wiem jaką mają głowicę. Cena może być niższa niż pługów XXLS Unii (po negocjacjach poniżej 40 tys. zł netto).

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano (edytowane)

Wieżyczka głównie a u wuja zamiast kołki to lemiesze pękały dopiero oryginalne śruby zmieniali na słabsze a na gwarancji mu mechanizm obrotu poprawiali i to chyba jakaś większą akcja serwisowa była nie tylko w jego przypadku, farba płatami odpada i luzy wszędzie się robią.

Chcesz to broń ich ale ja nikomu pługa unii nie polecę

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano (edytowane)

Nie zamierzam ich jakoś specjalnie bronić, ale i na zagraniczne konstrukcje jestem wstanie znaleźć wiele wpadek (w szczególności dla tych najpopularniejszych kiedyś pługów jak KV (Kubota) czy nieprodukowanych już pługów Overum (obecnie Kongskilde), Rabe (a jak na Rabe to niewykluczone że podobne wady będzie można znaleźć u Gregoire Besson), niektórych Lemkenów, i jednego dużego Kuhna, a temat zgłębiam od kilku miesięcy i żadnego pługa jeszcze nie kupiłem. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to, że stosunek sprzedanych tych tańszych pługów do tych droższych i najdroższych na pewno kształtuje się w okolicy 9:1 lub jeszcze większej na korzyść tanich konstrukcji. A więc i jednostkowych problemów z nimi (tańszymi pługami) będzie na pewno znacznie więcej - raz z racji skali sprzedaży, a dwa z racji gorszego wykonania - ja temu nie przeczę, ale jednak ich cena jest często 1,5-2,5x mniejsza. Czyli w cenie 1 markowej konstrukcji masz 1,5 - 2,5 przeciętniaków.

Widzę że zarzucasz mi bronienie Unii... a co ja takiego napisałem? Czy porównywanie technicznych parametrów pługów to reklama dla Unii Group? Czy jak się Ciebie zapytałem co się z nimi działo to już się tym obraziłeś na mnie, że nie przyklasnąłem Unia jest całkiem do d*py? Czy wytknięcie budżetowym konstrukcjom znanych zachodnich producentów ich wad, słabości to już "grzech" ? No proszę - nie przesadzaj. Nawet niemiecka gazeta jak top agrar ma lepsze zdanie o dużych pługach Unii niż my, Polacy.

Pod względem jakości orki Unia wypadła lepiej niż Poettinger, Overum, Maschio, Agromasz - a więc być może i KV. Uzyskała wynik zbliżony do Gregoire Besson. Tylko testowe pługi Kuhn i Rabe wypadły istotnie lepiej. A na forach tego zdecydowanie odczuć nie można - orze lepiej tylko ten, który jest droższy.

Żeby było śmieszniej - pługi Unii nie od kilku lat niegłupio orzą. Jak ktoś pamięta to Ibis prawie 10 lat temu bdb. wypadł w teście DLG - "Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – German Agricultural Society ", Rozwinięcie skrótu zrobiłem nie bez powodu, żeby nie było że Polacy tworzą kółko wzajemnej adoracji.

Powiem ci więcej - sam byłem przedwczoraj u dealera Kuhna. A kilka tygodni temu u dealera Gregoire Besson. Stąd napisałem o cenie modeli Master 103 NSH, 123 NSH jak i tych na zabezpieczeniu kołkowym. Po powrocie do domu zacząłem dalej analizować ich konstrukcje (nie wszystko można się dowiedzieć ze strony internetowej - np. dokładne średnice głowic) i prawdę mówiąc moja początkowa/chwilowa radość i optymizm szybko wygasła - chodzi mi głównie o stosunek ceny do tego co konstrukcyjnie oferują. Wiem już też że ciężko jest uzyskać jakiś większy rabat u znanych zagranicznych producentów.

Chyba już rozumiesz dlaczego tak dopytuję o techniczne wady pługów Unii czy KV.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Nie, nie rozumiem Cię, napisałem chcesz to broń ich a nie że ich bronisz. Nie twierdzę też że Unia wszystkie maszyny robi źle ale pługi tak. Przyznam że mi też diler chciał wcisnąć pottingera to pokazałem mu właśnie test TAP i się skończyły mu argumenty. Ty masz swoje zdanie i podejście ja mam inne, 3lata temu sam wybierała lem pług i wiem że łatwo nie jest wybrać i że zachodnie są drożdże ale jak to się mówi nie stać mnie na tanie rzeczy. Każdy robi jak uważa i tyle

Opublikowano

3 lata posiadam już Agro-masza 4 obrotową na resorze i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Do 40tys. spokojnie kupi z kostką pamięci i kołem na amortyzatorze. Dobrze kryje łatwo się ustawia. Kverneland czy inny zachodni zapewne dwa razy tyle.

Opublikowano (edytowane)

Dziś oglądałem Kvernelanda 150 S, pług 4 korpusowy, rama ma grubość 6 mm - niestety, KV tego nie podaje na stronie, jest tylko informacja - rama 150 mm x 150mm. Trzeci wymiar - 6mm trzeba już sobie zmierzyć samemu. Głowica tak jak podaje producent - 11 cm i tylko taka jest dostępna dla wersji 150 S. Ładnie wygląda - nie powiem że jest inaczej, ale niedosyt w poniższej cenie jednak zostaje.

Pług 3 korpusowy z zabezpieczeniem resorowym, szerokim kołem kopiującym z amortyzatorem 200x14,5, 1 parą krojów tarczowych zębatych, przedłużeniem odkładnic - 49 tys. zł netto.

3 korpusowy ED 100 z głowicą 200 - cena rozpoczyna się od okolic 60 tys. zł netto - ale katalogowo.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Panowie podpowiedzcie jaki tańszy pług obrotowy 4 skibowy z zagranicznych z zabezpieczeniem non stop kupić.? Będzie pracowała z zetorem 11641, więc chciałbym coś lżejszego i z rozstawem korpusów 90 cm.

Mam ofertę na Lemkena Europal 5 za 52 tys. netto na sprężynach, ale tylko do końca roku. Plusy: pług bardzo lekki i podobno bardzo lekko ma ciągnik. Minus: brak siłownika liniowania w tej cenie, całość wygląda bardzo delikatnie, zarówno rama jak i cała głowica, głowica obrotu 90 mm, rama 110x110x8 mm

Overum CX 4975 h mi się podoba. Mam takiego starego 30 letniego overuma i ładnie orze, ciągnik ma dość lekko. Plusy to możliwość obrotu kołem do góry, zabezpieczenie hydrauliczne, gotowe miejsce na montaż ramienia wału, dużo solidniej wygląda od Lemkena, waga ok 1400 kg, oś obrotu 125 mm, Minusy: niektóre pękają na tym suwaku przy głowicy (ale może przy 5 skibach). Tylko nie wiem za ile można takiego kupić, ktoś może zna aktualną cenę???

Kuhn 103 NSH. Plusy: cena 46 tys. netto, masa 1200 kg  Minusy: maksymalnie 40 cm na korpus, brak siłownika liniowania w tej cenie, głowica obrotu 90 mm

Kuhn 113 NSH. Plusy: 45 cm na korpus. Cena wzrasta do 53 netto.  Minusy, głowica obrotu chyba 85 mm

Maschio Gaspardo Siro 3+1. Plusy: cena 43 netto, siłownik liniowania z kostką w cenie, zabezpieczenie hydrauliczne   Minusy: waga 1850 kg, brak jakichkolwiek opinii.  Oglądałem na żywo, głowica obrotu strasznie wielka i masywna, chyba większa niż w Akpilu.

Akpil KM 180 HP  Plusy: za 40 tys netto mam plug z przedpłużkami, siłownikiem liniowania z kostką, kołem bocznym podporowo transportowym  Minusy: waga ok 1800 kg, różne ma opinie i lepsze i gorsze. 

Agromasz  POH 4 - miałem taki brać, ale po obejrzeniu na żywo odrzuciłem. Rozstaw korpusów 100 cm i do tego pierwszy korpus najdalej z tych wszystkich pługów. To będzie za ciężki pług dla Zetora.

Agromasza i Maschio odrzucam, Akpila chyba też, ze względu na wagę.

Technicznie najlepiej wygląda Overum, ale pewnie cena najwyższa. Co byście wybrali, a może jakaś inna propozycja.

Opublikowano (edytowane)

To co wybrać? Mocno kusi mnie lemken, będzie ważył około 1200 kg, tylko czy nie jest za słaby, a te wyższe modele  już są dużo  droższe. Czy forterra obróci go bez siłownika liniowania.

Mam overuma cv 4 skiby na hydraulice, fajnie to orze, ale jest już pospawany w każdym miejscu. Fajnie, że obraca koło górą, to nie trzeba siłownika liniowania i nie ma problemu z obrotem. Nie chciałbym, żeby po kupieniu nowego pługa okazało się, że stary orze lepiej, bo myślałem mocno o akpilu km 180. Wizualnie wygląda to całkiem dobrze.

Edytowane przez tompil
Opublikowano

Z tych co podałeś to raczej lemken. Spokojnie zetor mu krzywdy nie zrobi. Sąsiad ciąga takiego jd6630 i nic się nie dzieje. Inne to jeszcze poetinger, raczej lekki, inny sąsiad ciąga go nht5.105.

Opublikowano

Lemken blisko, 25 km.  Już go oglądałem i wygląda dużo delikatniej od starego overuma, szczególnie miejsce połączenia słubicy pługa z ramą, tam gdzie się obraca słubica, ale widzę że stare i większe Lemkeny mają tak samo, więc pewnie się sprawdza. Wie ktoś czy to zabezpieczanie sprężynowe Lemkena dobrze działa, czy słubica nie chodzi na boki?

Rano pojechałem na wagę z Overum CV 498 H: 4 skibowy obrotowy, zabezpieczenie hydrauliczne, rozstaw korpusów 90 cm, przedpłużki, rama 150x100,  głowica obrotu rurowa 125 mm waży dokładnie 1300 kg. Zetor radzi sobie z nim bardzo dobrze, więc lepiej nie pchać się w cięższy pług.  Akpil 180 HP byłby ok 550 kg cięższy.

Podpowiedzcie jeszcze  czy brać takiego Lemkena z rozstawem korpusów 90 cm (max 4x45 cm) czy 100 cm (max 4x50 cm). Różnica w cenie niewielka. Tylko boje się, że zetor będzie miał problem z obrotem bez siłownika liniowania bo za wysoko nie podnosi i może lepszy krótszy. Na radzie będę orał i tak pewnie 4x40 cm, tak jak orałem Overumem.

Opublikowano

tylko na placu jest 3 skibowy. Za lemkena europal 6 trzeba zapłacić 62 netto. W stosunku do piątki ma głowicę obrotu 100 mm, zamiast 90 mm. oraz naspawaną na ramie dodatkową blachę wzmacniającą. 10 tys. zł to bardzo dużo trzeba dołożyć.

Przedpłużki zamiast ścinaczy dopłata około 1800 zł, może warto? Jak na Lemkena to niewielka różnica. Siłownik liniowania 5500 zł.

Opublikowano (edytowane)

Za 65 tys. jest już Kuhn 123 NSH, czwórka, z siłownikiem liniowania, szerokim kołem podporowym z amortyzatorem, przedłużkami odkładni. Zostaje już tylko dołożyć kroje nożowe i jest b. dobry zestaw w pole. Całkiem inna rama 120x120 mm i może jeszcze na 10 mm (bo waga jest konkretna - 1525 kg). A głowica obrotu 125 mm (rura). Dopuszczony do użytkowania z ciągnikami o mocy do 140 czy 145 KM. Przedpłużki w podobnej cenie jak u Lemkena, ale nie wiem czy standardowe czy kukurydziane, czy jeszcze jakieś inne bo jest ich kilka rodzajów.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Będzie chyba Lemken europal 5. Nie mogę się tylko zdecydować jaki brać rozstaw korpusów, czy brać 90 czy 100 cm? Boje się żeby forterra obróciła go bez siłownika liniowania na rozstawie 100 cm. No i nie wiem czy dopłacić do przedpłużków czy nie, dopłata nieduża ok 1500 zł za komplet.

Opublikowano

Jeżeli nie siejesz qq na ziarno to wystarczy rozstaw 90. Przedpłużki jak nie masz qq to kwestia indywidualna, chociaż 1500pln za komplet to tanio. Jak masz qq to przedpłużki, ale kukurydziane, nie zwykłe.