Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmm zboża to pewnie kosili i ważyli ile z ha i na tej podstawie szacowany bo bo niby jak?po słomie widzieli jaki plon i strata?😆

Opublikowano
2 godziny temu, grzegorz2000 napisał:

A jak u was z oszacowaniem strat w ziemniaku? Byłem dziś w gminie, ale mnie odesłano , gdyż skoro ziemniak wykopany, nie ma co szacować.

W czwartek byłem w Armirze i mnie wrócono do gminy ,żeby poprawić wniosek względem ziemniaka .Gmina wnioski odsyła do wojewody .W pierwszym wniosku komisja mi wpisała 50% strat .W kolejnym 0% .Obecnie mam tak ,jak w pierwszym 50% strat .Czekam na info z gminy ,żeby odebrać wniosek .

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

U nas podobno ziemniaka susza nie dotknęła i nie ma szans. 

Bo w tv mówią że plon 2x mniejszy ale cena 2x większą to się wyrównało😁

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Zetorki dobrze wiesz że to celowe działania PSL owskich wójtów

Ale decyzję podejmuje ARiMR która jest zarządzana przez PiS... I to ARiMR robi problemy z datą wystąpienia szkody...

Opublikowano

Nie to komisje robią problemybo tam gdzie normalne komisje pracują to dTĄ WYSTĄPIENIA SZKODY JEST DATA SZACOWANIA NATOMIAST GDZIE SĄ TROLE TO WYCHODZĄ TAKIE KWIATKI

Opublikowano
1 godzinę temu, lukejro napisał:

Ale decyzję podejmuje ARiMR która jest zarządzana przez PiS... I to ARiMR robi problemy z datą wystąpienia szkody...

Komisje  nie umieją  czytać  ani  pisać i w tym tkwił problem    wstawiałem  tutaj foto  jak  powinno to wyglądać  prawidłowo .

#agricolus    próbował  zaszkodzić  rolnikom   z Kujawsko Pomorskiego  jak i  innym którzy mieli  protokoły  prawidłowo  przygotowane  przez  komisje  ale mu nie wyszło  bo mamy prawidłowo przygotowane protokoły co minister  potwierdził  :)  

Opublikowano

Mówili  tylko że  komisja  ustala  datę  szkody .

Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Nie to komisje robią problemybo tam gdzie normalne komisje pracują to dTĄ WYSTĄPIENIA SZKODY JEST DATA SZACOWANIA NATOMIAST GDZIE SĄ TROLE TO WYCHODZĄ TAKIE KWIATKI

Jakie problemy robią komisje? Powiedz mi jak mieli wpisać datę szacowania jako datę szkody kiedy szacowane było w lipcu a wg IUNG susza wystąpiła u mnie w gminie w od 1 kwietnia do 31 maja? W lipcu wg IUNG susza u nas nie występowała. A następnie kiedy już protokoły poszły do wojewody okazało się, że w sierpniu i wrześniu wystąpiła susza w ziemniakach i burakach i znowu trzeba było doszacowywać. W tamtym tygodniu znowu podpisywałem protokół który ponownie poszedł do wojewody....

4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Komisje  nie umieją  czytać  ani  pisać i w tym tkwił problem    wstawiałem  tutaj foto  jak  powinno to wyglądać  prawidłowo .

#agricolus    próbował  zaszkodzić  rolnikom   z Kujawsko Pomorskiego  jak i  innym którzy mieli  protokoły  prawidłowo  przygotowane  przez  komisje  ale mu nie wyszło  bo mamy prawidłowo przygotowane protokoły co minister  potwierdził  :)  

Komisje ustalają datę wystąpienia suszy na podstawie raportów IUNG Puławy. Nie istnieje coś takiego jak jednodniowa susza...

Ale nie ma co gdybać, dzisiaj na konferencji prasowej Ardanowski powiedział, że przygotował stosowne rozporządzenie które jeszcze dzisiaj dostaną wszystkie BP ARiMR. Datą braną pod uwagę przy sprawdzaniu wymogu ubezpieczenia 50% upraw będzie data szacowania szkody a nie data wystąpienia szkody z drugiej strony protokołu (tak jak to było do tej pory w wytycznych MRiRW)

Opublikowano
11 minut temu, lukejro napisał:

Komisje ustalają datę wystąpienia suszy na podstawie raportów IUNG Puławy. Nie istnieje coś takiego jak jednodniowa susza...

Ale nie ma co gdybać, dzisiaj na konferencji prasowej Ardanowski powiedział, że przygotował stosowne rozporządzenie które jeszcze dzisiaj dostaną wszystkie BP ARiMR. Datą braną pod uwagę przy sprawdzaniu wymogu ubezpieczenia 50% upraw będzie data szacowania szkody a nie data wystąpienia szkody z drugiej strony protokołu (tak jak to było do tej pory w wytycznych MRiRW)

Naucz  się czytać chłopie

Komisja nie ustala daty  suszy    tylko  DATĘ WYSTĄPIENIA   SZKODY    NIE  SUSZY   ROZUMIESZ  CZY NIE  OGARNIASZ  TAK PROSTEGO   SŁOWA    

Opublikowano (edytowane)

Dobra to co jest tą szkodą? Gradobicie? Ujemne skutki przezimowania? Bo ja myślałem, że susza...  Proszę zdefiniuj mi datę wystąpienia(nie zgłoszenia) szkody...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

MarekFarmer ma dużo negatywnej energii:) mimo, że ma tak dużo pieniędzy z ,,kreatywnego szacowania":):) Nasz  zuch!

Opublikowano
51 minut temu, marekfarmer napisał:

Naucz  się czytać chłopie

Komisja nie ustala daty  suszy    tylko  DATĘ WYSTĄPIENIA   SZKODY    NIE  SUSZY   ROZUMIESZ  CZY NIE  OGARNIASZ  TAK PROSTEGO   SŁOWA    

Hmmm . To jak susza tą szkodę spowodowała , to czego data dotyczy ???