Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo zwiększona pomoc o 100% w przypadku ubezpieczenia uprawy miała być zachętą do zawierania umów ubezpieczeniowych, jednak jak się okazuje działa to wręcz przeciwnie.

Opublikowano

to nie jest dobra zmiana, jak każdy rząd robi to tylko dla publiki, a w rzeczywiści to inaczej wygląda, i nie ma co zwalać na gminy i komisje tylko na tych co na górze siedzą i pozwalają na to, oni nie są bez winy, to nie święci których oczerniać niewolno.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Rząd nie dał wytycznych  aby komisje wpisywały  susze od 1 kwietnia  to  wasze  komisje  tak  was  urządziły   i taka  jest prawda  

1 godzinę temu, rafkap napisał:

Do marekfarmer. Jeżeli to dobra zmiana według Ciebie to dlaczego przez 9 dni roboczych wydali tylko 3,8 tyś decyzji, a wątpliwe czy połowie W yplacili ? Mój wniosek leży od tygodnia i na koncie pustki. A miało być tak szybko, czyż nie tak mówił minister ? 

Jest   dobra  zmiana  bo   za  PO-PSL   obiecali tylko 400zł/ha jeśli 50% było ubezpieczone   a wyszło z tego 386zł   i do tego  wypłacone  koniec  października  początek  listopada   a teraz  płacą   już  od  września   a czemu tylko 3,8 tyś decyzji  nie wiem pewnie tam pracują tylko ludzie  i nie przerobią  tyle  ton  papieru 

Przepraszam wprowadziłem was w błąd  za PO-PSL  było  324zł/ha    jeśli 50%  było ubezpieczone  dla nie ubezpieczonych  162zł  i  także  to był  rok wyborczy   

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszKlim napisał:

to nie jest dobra zmiana, jak każdy rząd robi to tylko dla publiki, a w rzeczywiści to inaczej wygląda, i nie ma co zwalać na gminy i komisje tylko na tych co na górze siedzą i pozwalają na to, oni nie są bez winy, to nie święci których oczerniać niewolno.

Co Ty gadasz gmina protokołów nie robi to wina Gmin że nie potrafią roboty zorganizować koniec września i co oni szacują?

Opublikowano

przecież to wina rządu że tak późno dał prawo dla gmin szacować suszę dopiero od czerwca jak już podobno w kwietniu była susza. nie zwalajcie wszystko na regionalny urząd jak to nie od nich zaczeło się kiedy weszła pomoc suszowa w naszym kraju.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Rząd nie dał wytycznych  aby komisje wpisywały  susze od 1 kwietnia  to  wasze  komisje  tak  was  urządziły   i taka  jest prawda  

Jest   dobra  zmiana  bo   za  PO-PSL   obiecali tylko 400zł/ha jeśli 50% było ubezpieczone   a wyszło z tego 386zł   i do tego  wypłacone  koniec  października  początek  listopada   a teraz  płacą   już  od  września   a czemu tylko 3,8 tyś decyzji  nie wiem pewnie tam pracują tylko ludzie  i nie przerobią  tyle  ton  papieru 

Przepraszam wprowadziłem was w błąd  za PO-PSL  było  324zł/ha    jeśli 50%  było ubezpieczone  dla nie ubezpieczonych  162zł  i  także  to był  rok wyborczy   

No i właśnie tu jest problem . Zamiast pieprzyć ciągle o największej pomocy , to mogli jasno i wyraźnie dać te wytyczne .U nas ludzie często nie składali , bo nawet nie wiedzieli że trzeba . Śmok , a nie dobra zmiana . Dobry burdel i tyle

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Trochę  dziwne te szacowanie  -  w naszej gminie  nie szacowane  łąki i   ziemniaki  ,  w  sąsiedniej   kukurydza  i ziemniaki.  Ten sam powiat-   za dużo  kasiorki  by  było...

Gość marekfarmer
Opublikowano

Umnie w gminie szacowali  wszystko    a co  może być uwzględnione w protokole  ogłasza IUNG  w jakiej uprawie  jest  susza  a nie  Rząd

17 minut temu, MariuszKlim napisał:

przecież to wina rządu że tak późno dał prawo dla gmin szacować suszę dopiero od czerwca jak już podobno w kwietniu była susza. nie zwalajcie wszystko na regionalny urząd jak to nie od nich zaczeło się kiedy weszła pomoc suszowa w naszym kraju.

Opowiadasz  głupoty     to  IUNG  ogłasza kiedy  jest susza  a nie Rząd

W kwietniu  to  szacowali  wymarznięcia  a   jakim cudem mieli by  w kwietniu  szacować  susze  dobrze  się  czujesz  ??

Opublikowano
To jest niepoważne ze strony agencji żeby traktować ubezpieczenia po 1 kwietnia jako odrzucone ze to się nie liczy... bo tak większość w agencjach mówi.. co ja mam na polu w kwietniu ubezpieczac kamienie?? Tym bardziej jest ustawa ze rolnik ma prawo się ubezpieczyć do 30 czerwca
Opublikowano

No nie ma co się rzucać . Znowu rolnicy zawinili , bo w nieodpowiednim terminie się ubezpieczyli ...

Opublikowano
Trzeba się będzie odwoływać jak nie przejdzie.. bo to jest nielogiczne wszystko.. To już chyba przewidzieli w rządzie bo Pan Minister Rolnictwa mówił że nie wielu rolników otrzyma 1000zl do hektara... musieli sobie już to powyliczac wszystko
Opublikowano
Do 30 czerwca się masz prawo ubezpieczac ZETOR ... to nie ma znaczenia ... przede wszystkim trzeba ubezpieczac na polu jak wzejdzie .. to musi podrosnac żeby wiedzieć jakie da plony... NIE mogą oszukać rolnika! Po co się ubezpieczac na przyszły rok jak tak gadasz? Skoro i tak 50 % tylko mozesz dostac...?
Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie  musi  nic  podrosnąć  nie pisz bzdur   można ubezpieczać w dniu zasiewu  

Trzeba było  czytać   co  komisje  gminne  nawpisywały w protokoły  i nie podpisywać bzdur   że od 1 kwietnia była  susza  

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ten kto  zasiał  1 kwietnia  ten może ubezpieczyć    1 kwietnia

Jedynie  zboża  ozime  jak ktoś chce ubezpieczyć   wiosną  wymagana  jest  lustracja  plantacji  w PZU  

Trzeba było  czytać  co  podpisujesz  w protokole   

Gość marekfarmer
Opublikowano

To co jest w protokole jest  wiążące dla ARIMR  

Masz mieć  ubezpieczone 50%  przed  wystąpieniem klęski    a że  daliście  się zrobić  w bambuko  komisją   to  wasza  strata   

Opublikowano
Nie szpanuj Marek Farmer... cieszysz się dobra zmiana.. A za PO-PSL w jedynym roku było mniej na susze a nie pamiętasz że był wtedy kryzys??? I było mało pieniądza?? Teraz dobra koniunktura jest akurat więc Państwo może sobie pozwolić na większe kwoty
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Kryzys  był w 2008 roku  a nie 2015   i podobno  Polskę  ten Kryzys  ominął   przynajmniej tak mówili  ci z PO-PSL

3 minuty temu, Matey napisał:

ja podejrzewam że same komisje nie wiedziały o co chodzi, albo kazali im to wpisać albo wpisali tak jak uznali i potem problem

Nikt z MRIRW nie kazał wpisywać  od 1 kwietnia 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
Ty słuchaj u jednych nawet w protokole nie ma daty wystąpienia szkody. .. jedna gmina tak wpisała .. I co protokl jest wiazacy? Albo jak jeden rolnik wpisal w date wystapienia szkody 10.06 tylko jeden dzień.. I protokół jest wiazacy?? Jedna fikcja wielka... po prostu prawda jest taka Marku ze nie ma wytycznych żadnych
Opublikowano

A wiedzieli w ogóle co mają napisać ? Mieli czas ci z rządu im powiedzieć ?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Musi być  data  wystąpienia  klęski w protokole   nie ma opcji że niema wpisanej daty.

I tak data  11.06.2018  jest  prawidłowa  i  wiążąca  ja taką miałem i  kasa na konto  wpadła  a ubezpieczenie z 26.04.2018  roku   W  banku  mają  z dyspozycji  MRIRW   datą  tak samo 11.06.2018  do Kredytu