Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Anetka1 napisał:

No właśnie po co protokoły sporządzone przez niezależna komisje ma cenzurować wojewoda .Wystarczyło by na przykład zrobić zestawienie gminne - całościowe a protokoły bezposrednio po podpisaniu oddać rolnikowi

Nie  Cenzurować  tylko  potwierdzić  straty   takie są  przepisy  UE  dotyczące pomocy publicznej 

10 godzin temu, ws71 napisał:

Też się spotkałem z takimi protokolami ,straty w nich wynosiły poniżej 30% i urząd gminy twierdzi że one nie muszą mieć podpisu wojewody,pomimo że w nich znajdąją się uprawy o stratach pow 70 % ciekawie czym to się skończy

Poniżej 30%  wojewoda  nie  podpisze   

10 godzin temu, mariusz4321 napisał:

Żeby nie było wyborów za pasem to pewnie wszystko by przeszło bez większego echa.

w 2016  roku susza była  i  900zł/ha  pomocy było   a wyborów  nie było 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Anetka1 napisał:

dwa pokosy po 2 bele z ha

Lepiej. Na jednej działce 3 ha były 2 bele😳 a młoda trawa siana w tamtym roku.

19 godzin temu, staszek131415 napisał:

To że nie dopadło nie znaczy że nie spotka ubezpieczenie od gradu to są grosze jak możesz mieć 80 % strat jak zebrałaś 2 pokosy?

Drugiego w sumi nie było. Pierwszy to 40% tego co zawsze. Trzeci i czwarty to ochłapy także. Licząc straty: pierwszy to połowa rocznego zbioru, więc z tego już 80% strat wychodzi. Reszta jeszcze gorzej lub podobnie.

Co do gradu i wiosennych np. przymrozków masz rację. Namawiam męża na kukurydzę chociaż. Trawy to od czego oprócz suszy można ubezpieczyć od wymoknięcia?😜 Tam gdzie bobry mi zalewały chyba. Nigdzie poza rowami woda do nas nie sięgała. W tym roku nawet bobry się wyniosły.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Byłem złożyć wniosek i d*pa, w protokole susza wystąpiła od 1kwietnia do 6 czerwca nakaz odgórny a polisa ubezpieczeniowa od 26 kwietnia i d*pa zawarta po wystąpieniu szkody , a szkoda zgłoszona 6 czerwca no i pani a agencji powiedziała że nie mam ubezpieczonych upraw do pomocy suszowej, 2 godz stania w kolejce na darmo i pisać nowy wniosek jako nie ubezpieczone.

Też tak macie?

• Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
dzwoń do MRIRW bo coś w twoim ARiMR pokrecili jak ubezpieczenie ruszylo od 10 kwietnia
Opublikowano

Nie możesz ubezpieczyć przed zasiewami powoaj się na ten przepis

Pozatym zawierając polisę 26 kwietnia była ona aktualna w dniu wystąpienia szkody zła interpretacja przepisów w ARIMR

Opublikowano

Tak czułem że to byłoby zbyt piękne by było prawdziwe, żeby dostać tyle kasy. Ja tez mam ubezpieczone dopiero od kwietnia bo wcześniej nie wiedziałem czy przezimowało, a na zimę tylko rzepak ubezpieczylem 

Opublikowano
56 minut temu, staszek131415 napisał:

Nie możesz ubezpieczyć przed zasiewami powoaj się na ten przepis

Pozatym zawierając polisę 26 kwietnia była ona aktualna w dniu wystąpienia szkody zła interpretacja przepisów w ARIMR

Dzwoniłem na info agencji, my mamy postępować tak jak w protokole, skoro susza od 1 kwietnia to polisa zawarta po wystąpieniu szkody. Odwoływać się do wojewody ale to nic się nie dostanie bo minie termin składania wniosków nim to rozpatrzy. Nawet gdybym ubezpieczył zimowe a nie byłoby to 50 % to i ta wiosenna by nic nie dała.

Opublikowano

sKŁADAJ NORMALNIE WNIOSEK Z KOPIAMI UBEZPIECZENIA NIE MOGĄ ODMÓWIĆ PRZYJĘCIA WNIOSKU JAK ROZPATRZĄ ODMOWNIE WTEDY MOŻESZ SIĘ ODWOŁAĆ

Opublikowano

Co za debile. Wiedziałem że tak będzie. W kwietniu to ja w pole nie mogłem wejść. Dopiero w maju zaczęło przygrzewać a w czerwcu to już sahara totalna.

Opublikowano

Diabeł będzie tkwić w szczegółach i tam będą cięcia sumy ,w końcu premier jako bankowiec liczyć potrafi ,na pomoc przeznaczono 1,5mld zlotych,szacunki mówią o stratach  ok 4 mld złotych więc będą wychodzić takie kwiatki aby pokryć brakujące 2,5 mld

Opublikowano

Interpretacja jest jasna i nie będą kombinować polisa w czasie suszy była aktualna i nic nie zrobią

Opublikowano

U nas suszy widocznie nie było bo we wsi tylko jeden ma powyżej 30% strat.Tylko dlatego że mało bydła ma.sąsiad jeden ma 9% strat,drugi 15 a ja 16

Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Dzwoniłem na info agencji, my mamy postępować tak jak w protokole, skoro susza od 1 kwietnia to polisa zawarta po wystąpieniu szkody. Odwoływać się do wojewody ale to nic się nie dostanie bo minie termin składania wniosków nim to rozpatrzy. Nawet gdybym ubezpieczył zimowe a nie byłoby to 50 % to i ta wiosenna by nic nie dała.

W protokole  masz napisane  że  susza  wystąpiła od  1 kwietnia  do  któregoś  tam czerwca  ????

umnie  dzień wystąpienia  szkód  to 11.06.2018  i  zapewne  Polisy   do  10.06.2018  będą  tolerowane   ale  jutro  się  przekonam na 100% jak pojadę z wnioskiem 

Opublikowano

3 minuty temu, bobienko napisał:

U nas suszy widocznie nie było bo we wsi tylko jeden ma powyżej 30% strat.Tylko dlatego że mało bydła ma.sąsiad jeden ma 9% strat,drugi 15 a ja 16

za dużo bydła. W gminie

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, bobienko napisał:

No jak tak podałeś to tyle masz

Ludzie wy naprawdę jesteście jacyś ograniczeni

pODZIWIAM JAK Z TAKĄ WIEDZĄ JESTEŚCIEW STANIE GOSPODARSTWA PROWADZIĆ

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

za dużo bydła. W gminie

Z 10 razy więcej niż ludzi xD

2 minuty temu, staszek131415 napisał:

No jak tak podałeś to tyle masz

Ludzie wy naprawdę jesteście jacyś ograniczeni

No jak qq 4m M miała to nie susza:D

Opublikowano

TV słuchać , a nie narzekać . Największa pomoc w  historii  ,  a  tu ciągle narzekają ...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, marekfarmer napisał:

W protokole  masz napisane  że  susza  wystąpiła od  1 kwietnia  do  któregoś  tam czerwca  ????

umnie  dzień wystąpienia  szkód  to 11.06.2018  i  zapewne  Polisy   do  10.06.2018  będą  tolerowane   ale  jutro  się  przekonam na 100% jak pojadę z wnioskiem 

IMG_20180917_193202.thumb.jpg.7040c5e7590f9302170412c3f640e4d1.jpg

Edytowane przez Rolnik1973
Gość marekfarmer
Opublikowano

Komisja   ci  zawaliła sprawę   jutro  pędź   do  wojewody       dziwne  że tego nie wychwycili  u wojewody