Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Tobie nigdy nie będzie żyło się lepiej . Postawa roszczeniowa wymaga zawsze więcej i więcej i ile by nie wydarł od państwa , to takim zawsze za mało .

Mówisz..? Na prawdę nigdy mi to nie minie? Już do końca życia, ciągłe kombinowanie jak nie lewe ha aby PROW się należało, to w GOPS ukrywanie tych hektarów co faktycznie są moje.

Ja pierdziu... Oj tam jak mi się znudzi, najwyżej zostanę zetorkiem12.

Opublikowano

Panowie warto się kłócić kto ile ma, żeby się nie okazało że to będzie symboliczna pomoc po podliczeniu wszystkich hektarów, coś w stylu dopłat kiedyś do tuczników. Ja radzę się co niektórym nie nastawiać na jakieś kokosy, bo mogą się bardzo rozczarować.

Opublikowano

A kto się kłóci ? Mogę się założyć , że kredytów dla nikogo nie zabraknie . No ale czy wystarczy kasy na przyczepę dla pewnego Rolnika , to raczej wątpię .

Opublikowano (edytowane)

Nikt się nie kłóci tylko jeden próbuje rżnąć samarytanina. Ja to się dziwię dlaczego dobrowolnie z dopłat nie zrezygnował i po co ręce wyciąga po jałmużnę składając co rocznie wniosek obszarowy.

Jak być zetorkiem12 to pełną gębą i zrezygnować z dopłat, oddać ubrania na karitas i zamieszkać w lesie jeść jagody i pić wodę ze strumyka. Dopiero wtedy wytykać innym że łapy wyciągają po PANDA. Bo inaczej to czysta hipokryzja.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Oto cytat z Top Agrar 

" Patrząc na budżet przewidziany na pomoc – tj. 697 mln zł nie należy spodziewać się jednak zbyt wysokich stawek pomocy. Nawet jeżeli dotyczyłaby ona jedynie 2 mln ha, średnia pomoc na hektar wyniosłaby ok. 350 zł. A przecież wg danych IUNG susza dotknęła aż 63.14% gruntów onych w naszym kraju co daje ok. 7 mln ha. Teraz wszystko zależy od szczegółowej propozycji stawek. Jednak już w samym uzasadnieniu projektu resort rolnictwa przewiduje, że pomocą zostanie objęte zaledwie 15% użytków rolnych – tj. nieco ponad 2,1 mln ha. Co z resztą? Nie wiadomo."

Opublikowano (edytowane)

Chłopie . Nie odczułem skutków suszy , to nie składałem . Miałem składać , bo inni tak robią ? Sądzę że ta pomoc będzie znikoma , ale będzie , bo przed wyborami muszą podać ile to milionów dali . Nawet sam ten podział na tych co posiadają bydło i na tych co nie posiadają , to już jawny debilizm kogoś kto na to wpadł . Szukają tylko jak zrobić rolnika w jajo , a w mediach trąbić o pomocy .

Właściwie to co mi zarzucasz ? Że staram się zarabiać normalną harówą , a nie wyciągam ręki bo PANDA ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Pomoc owszem, tym bardziej  przed wyborami jakaś będzie, ale nie jakieś wielkie sumy na taką skalę suszy, to jest po prostu nie realne by jakikolwiek rząd pokrył jej skutki.

Opublikowano

Podobna dyskusja była 2 lata wstecz na temat prowu .Jedli liczyli na dużo pieniążków ,a znaczna część piszących odpowiadała ,że nic nie dostaną .

Co do strat i odszkodowania ,to pewnie parę groszy sypną .Jestem pewien ,że więcej niż 500zł do hektara nie wypłacą w moim regionie .A straty były ogromne .Wystarczy zobaczyć kukurydzę i prawie całkowity brak ziarna w kolbie .

Opublikowano (edytowane)

Ty , ale zauważyłeś , że jak dla rolników coś robią , to zawsze sumy podają ogólnokrajowe , a nie np ile do ha ? Nawet ile się teraz otrąbią że zwiększą dopłaty do paliwa . Nawet raz nie usłyszałem że jest to kilkanaście groszy do hektara na rok , tylko że więcej .

5 minut temu, Sean napisał:

Pomoc owszem, tym bardziej  przed wyborami jakaś będzie, ale nie jakieś wielkie sumy na taką skalę suszy, to jest po prostu nie realne by jakikolwiek rząd pokrył jej skutki.

500 ? Myślę że góra 200 i to też zależnie od % strat . Będzie szereg wymogów , które będą odejmować kasę .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Zawsze tak było, obojętnie jakie klęski, jakie kataklizmy, trąbili co to ma nie być za pomoc, do czasu aż kurz opadł i zgasły światła kamer.

9 minut temu, RafaKdziela napisał:

Podobna dyskusja była 2 lata wstecz na temat prowu .Jedli liczyli na dużo pieniążków ,a znaczna część piszących odpowiadała ,że nic nie dostaną .

Co do strat i odszkodowania ,to pewnie parę groszy sypną .Jestem pewien ,że więcej niż 500zł do hektara nie wypłacą w moim regionie .A straty były ogromne .Wystarczy zobaczyć kukurydzę i prawie całkowity brak ziarna w kolbie .

Od kiedy pamiętam to u Ciebie albo nie możesz wjechać albo Cię zalewa ulewa, więc skąd ta susza się wzięła?

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Sean

po części masz rację .Jeszcze w kwietniu obecnego roku był problem z orkami na górach ,bo było zbyt mokro .2017 cały i 2016 od połowy czerwca był bardzo mokry .Ten rok jest ekstremalny .Bardzo mało padało i było bardzo ciepło plus wiatr .Na piachu plony tragiczne .

Wczoraj siałem bezorkowo ,to o dziwo było mokro za siewnikiem .

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano
6 godzin temu, Sean napisał:

Oto cytat z Top Agrar 

" Patrząc na budżet przewidziany na pomoc – tj. 697 mln zł nie należy spodziewać się jednak zbyt wysokich stawek pomocy. Nawet jeżeli dotyczyłaby ona jedynie 2 mln ha, średnia pomoc na hektar wyniosłaby ok. 350 zł. A przecież wg danych IUNG susza dotknęła aż 63.14% gruntów onych w naszym kraju co daje ok. 7 mln ha. Teraz wszystko zależy od szczegółowej propozycji stawek. Jednak już w samym uzasadnieniu projektu resort rolnictwa przewiduje, że pomocą zostanie objęte zaledwie 15% użytków rolnych – tj. nieco ponad 2,1 mln ha. Co z resztą? Nie wiadomo."

Jeszcze trzeba powołać komisję weryfikacyjną żeby przeanalizowała plony podane na agrofoto to 80% odpadnie z pomocy bo nie stwierdzą że była susza bo jak poczytają o plonach 11.3 t i mało u kogo poniżej 7 to jaka mowa o suszy😃

• Haha 2
Gość marekfarmer
Opublikowano
10 godzin temu, zetorki12 napisał:

Ale u Nas pięć razy tańsze , to i tak się nachapieta . Trzeba było zrobić tak jak JA . Nie składałem wniosku , bo ukosiłem ... tyle co trzeba i nie wyciągam ręki z napisem PANDA . Chcecie wspomóc rząd , a wyrywali byśta ile się da - próżniaki . Tym którzy modlili się o grad , to powinni jeszcze dopłacać kazać , bo widocznie i tak mają za dużo że w główkach im się poprzewracało .

Każdy kto ma choć  odrobinę  oleju w głowie  wie że lepiej dostać   kasę z ubezpieczalni za grad  niż skosić  0,5-1,5t/ha   albo w ogóle  likwidować plantacje  talerzówką  bo nie opłacalny był zbiór.  Ale  to trzeba  myśleć  głową i mieć  w niej  coś  a nie tylko  nienawiść.

A może  by  tak  kazać dopłacać  tym  co  podatków nie płacą  za  usługi  :27_sunglasses:?????

Opublikowano (edytowane)

Rafał

u mnie podobnie 2017 i część 2016 wody Full.w 2018 od maja  powiedzmy zero....

była jedną nawałnica co dała wody ale z niej to wszystko popłyneło i było to ok 10 dni przed zniwami

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Każdy kto ma choć  odrobinę  oleju w głowie  wie że lepiej dostać   kasę z ubezpieczalni za grad  niż skosić  0,5-1,5t/ha   albo w ogóle  likwidować plantacje  talerzówką  bo nie opłacalny był zbiór.  Ale  to trzeba  myśleć  głową i mieć  w niej  coś  a nie tylko  nienawiść.

A może  by  tak  kazać dopłacać  tym  co  podatków nie płacą  za  usługi  :27_sunglasses:?????

Podobno we wniosku była rubryka "Czy modliłeś się o grad?" Jak ktoś się modlił , to ma nic nie dostać , bo takiemu to wcale zboże nie potrzebne , skoro czeka na grad ?

Co do podatku , to na ile fakturę ci marku wypisać ? Takich donosicieli pełno wszędzie .

Opublikowano

Zetorki nie było takiej rubryki🍻, a co do zboża to się sprzedaje na piniadz, ale to trzeba skosić zmagazynować, potem spowrotem naładować wisz ile to roboty dodatkowej, a tak za jednym pociągnięciem kasa na koncie + 2t z ha gratis😎

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Zetorki nie było takiej rubryki🍻, a co do zboża to się sprzedaje na piniadz, ale to trzeba skosić zmagazynować, potem spowrotem naładować wisz ile to roboty dodatkowej, a tak za jednym pociągnięciem kasa na koncie + 2t z ha gratis😎

U mnie był grad ale podobno odszkodowanie się nie należy , znikoma szkodliwosc bez wpływu na plon

Opublikowano

zetorki12 napisał:

Się ciesz że robota jest , a nie tylko kasa Ci w głowie . Piniędze to nie wszystko .

A co do suszy , to wszędzie nie za ciekawie http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2018-08-24/wyschnieta-laba-odslonila-kamienie-sprzed-setek-lat-ktore-ostrzegaja-przed-czekajacym-nas-glodem/

jaki piekny widok sebixa pokazujacego swojemu brajankowi "kamien glodowy". karyna zapewne przeszczesliwa. na tym zdjeciu pieknie zobrazowana kleska naszych czasow czyli nowoczesna "rodzina".

zetorki12 napisał:

Się ciesz że robota jest , a nie tylko kasa Ci w głowie . Piniędze to nie wszystko .

A co do suszy , to wszędzie nie za ciekawie http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2018-08-24/wyschnieta-laba-odslonila-kamienie-sprzed-setek-lat-ktore-ostrzegaja-przed-czekajacym-nas-glodem/

jaki piekny widok sebixa pokazujacego swojemu brajankowi "kamien glodowy". karyna zapewne przeszczesliwa. na tym zdjeciu pieknie zobrazowana kleska naszych czasow czyli nowoczesna "rodzina".

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Podobno we wniosku była rubryka "Czy modliłeś się o grad?" Jak ktoś się modlił , to ma nic nie dostać , bo takiemu to wcale zboże nie potrzebne , skoro czeka na grad ?

Co do podatku , to na ile fakturę ci marku wypisać ? Takich donosicieli pełno wszędzie .

Święte słowa, zboże jest mi do niczego nie potrzebne. Potrzebne są mi pieniądze za to zboże. A czy z młyna czy ubezpieczalni to zależy od kalkulatora gdzie więcej wyjdzie tam bym sobie życzył dostać.

Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Twoje  całe życie  i wiedza  opiera  się na słowach  ,,podobno,,    Ja się o grad  nie modliłem a o deszcz  nawet śmiałeś  się  i drwiłeś  z tej modlitwy.  Nie wstawiałem  modlitwy  o grad  nie wiem czy w ogóle  taka istnieje. Ja jedynie pisałem w maju na początku ,,że jak nie zacznie padać  to trzeba będzie się modlić o grad,,   a poco mi kupka zboża   co mi  da plon z ha  0,5-1,5t/ha   straty   a grad  w obliczu  suszy który by  to ściął i nie zostawił nic  dał by  kasę   chociażby  po to żeby to zboże kupić  od  Rolnika1973. Wybór między  zbiór  0,5-1,5t/ha zboża    a Gradobicie  100%    dla każdego kto umie  liczyć  jest  jeden  GRAD.

Poco mi  faktura  przecież u mnie żadnych usług nie wykonywałeś 

Jakich donosicieli  ??? Przecież nie tak dano broniłeś  donosicieli  

Zapomniałeś  już  ,,Bogu  co Boskie   cesarzowi co cesarskie,,

Opublikowano

Nie wydaje mi się żebym bronił donosicieli . Z modlitwy nigdy się nie śmieję . Śmieszne jest dla mnie takie wklejanie i modlenie się na pokaz . Nie wiem kogo chcesz oszukać ? Stwórcę , czy bliźnich ? Masz tak pokrętną naturę , że zrobisz i wmówisz wszystko , byleby tylko choć trochę się wybielić . Sory nie oszukać , a tylko powiedzieć półprawdę . No i prosiłbym żebyś nie wmawiał mi że zionę do kogoś nienawiścią . Zrozum - inne zdanie to nie jest nienawiść .

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Nie wklejanie  i modlenie się na pokaz  ale po to aby do  większego  grona  mogła   modlitwa dotrzeć  im więcej osób modli  się w danej intencji  tym  bliżej celu.

Twoje inne zdanie:  ,,ale trafi się taki debil i będzie się odwdzięczał,,  ,,Normalnie świr,,  ,,Nie obiecuj jak twój PiS tylko zrób . Czekam czubie !,,  to tylko z twoich  ataków  pełnych nienawiści   pod jednym ze zdjęć z galerii  mam ładna  kolekcje zrzutów  ekranu  twoich popisów  pod zdjęciami które zostały już usunięte. 

Jeśli  tak wygląda  twoja dyskusja  z  osobami które mają  inne zdanie to  szczerze  współczuje  twojej rodzinie  sąsiadom i całemu otoczeniu 

Ubezpieczenie od suszy  :)  :)  

http://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/ubezpieczanie-upraw-od-suszy-na-nowych-zasadach/

Edytowane przez marekfarmer