Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

....doina zmiana , jak obecnie jest najlepsza , moim zdaniem ....

jutro wydrukuje i oprawie w ramki, bo to niecodzienne slowa z Twoich ust

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

to czemu nie zalatwiaja mimo, ze pojutrze mija 3 tygodnie? ardanowski mowil 4-5 dni. z tego robi sie 4-5, ale tygodni.

A decyzje  dostałeś  

a skad. cisza jak po smierci organisty

• Like 1
Opublikowano

Ja tez nie składałem o tą susze alensądząc po wypowiedziacu to pewnoe było by marnie bo mam sporo bydła jak na mój areał więc może by nie było nawet tych 30% widze ze znowu najwięcej dostaną ci co najmniej robią zbożowcy dopłatowcy

Opublikowano

marulekk napisał:

@Bananek każesz Yacentemu porządki tutaj robić a sam spamujesz po 2-3 razy to samo, zaraz na milicje CIę zapodam :) 

zaraz megabajtów na agrofoto zabraknie 

halo, milicja? megabajty kradno, prosze przyjechac na agrofoto.

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

jutro wydrukuje i oprawie w ramki, bo to niecodzienne slowa z Twoich ust

Ale że co ? Ja tylko śmieję się ze śmiesznego .

Opublikowano
9 minut temu, RafaKdziela napisał:

Sąsiad składał tydzień temu wniosek i dziś kasę dostał na konto .Niestety tylko połowę kwot ponieważ nie miał ubezpieczonych upraw .

No jak połowę ? Jak nie miał ubezpieczone , to ile by chciał ?

Opublikowano

Gringo obsiej sam 200 ha. Skos itd. Ale sam. I zobaczymy czy jest to prosta praca.

1 minutę temu, Szymi40 napisał:

Bo w kuj-pom  co roku susza  -komisje  i  agencje  wprawione.   

I marekfarmer 😀

Opublikowano

Nie idzie czytac tego watku albo dobra zmiana albo nie dobra rece opadają. Co z Was za rolnicy jak jeden rok przypalilo i wszyscy czekaja na zapomoge jakby byli na skraju bankructwa. Oprocz gospodarstwa prowadze przedsiebiorstwo i uwazam ze w kazdej branzy trzeba kalkulowac ryzyko suszy albo tego ze ktos zbankrutuje i za kontrakt nie zaplaci. Jak jestescie tacy nieporadni oddaje ziemie w dzierzawe i spokoj. Na pewno chetni sie znajda. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

W sumie masz rację . Ale co się dziwisz , jak nie dość że susza , to według niektórych prognoz pszenica coraz tańsza ... To w sumie nie ma co się dziwic że ludzie socjalu szukają . Nie sądzisz ???

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Co tu ukrywać . Wszystko idzie odgórnie ? Kiedyś nie dostałem zaliczki obszarowych. Wiecie co usłyszałem. Musieliśmy dac innym a pan aż tyle sieje. To jest ta równość. Czym więcej pracujesz tym bardziej Cię dobija. No 500 Plus, itd. 

Opublikowano
21 minut temu, zetorki12 napisał:

No jak połowę ? Jak nie miał ubezpieczone , to ile by chciał ?

Chciał wiele ,ale nie dostał .Dostał wedle stawki co dają po 500 zł i 1000 ,to połowę tych stawek .Każdy grosz się przyda.

Opublikowano (edytowane)

Czyli tyle ile ustalono . Czego by chciał ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Staszek Ty nie rolnik. Prowadzisz przesiebiorstwo a gospodarstwo potrzebne Ci tylko aby wyprać VAT. Może hurtownie rolnicza ? 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Gringo1 napisał:

Ja tez nie składałem o tą susze alensądząc po wypowiedziacu to pewnoe było by marnie bo mam sporo bydła jak na mój areał więc może by nie było nawet tych 30% widze ze znowu najwięcej dostaną ci co najmniej robią zbożowcy dopłatowcy

To żałuj. PiS zmienił przepisy i można wyłączyć produkcję zwierzęcą... Innymi słowy byłbyś traktowany jak "zbożowcy dopłatowcy"

38 minut temu, staszek87 napisał:

Nie idzie czytac tego watku albo dobra zmiana albo nie dobra rece opadają. Co z Was za rolnicy jak jeden rok przypalilo i wszyscy czekaja na zapomoge jakby byli na skraju bankructwa. Oprocz gospodarstwa prowadze przedsiebiorstwo i uwazam ze w kazdej branzy trzeba kalkulowac ryzyko suszy albo tego ze ktos zbankrutuje i za kontrakt nie zaplaci. Jak jestescie tacy nieporadni oddaje ziemie w dzierzawe i spokoj. Na pewno chetni sie znajda. 

A gdzie tutaj ktoś napisał, że bez tych pieniędzy zbankrutuje??? To jest taka typowa dyskusja z agrofoto: Staszek i Marek kontra reszta świata 😉 hehhe  Ja w tym roku normalnie inwestuje, dokupiłem 3,5 ha ziemi, będą jeszcze jakieś drobne wydatki na maszyny...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Mam firme produkcyjna. Nic nie wypiore. Gospodarstwo z dziada pradziada. Mialo byc hobby zrobilo sie 200ha. Produkcja rzepak, pszenica, pszenzyto bo pewnie zaraz usłyszę ze wszystko w ekologii. Plony w tym roku 40% nizsze niz przed rokiem. 

Opublikowano

Ale jaja . Kuźwa , tak jak by cię kto nie znał , to może uwierzyć ... Normalnie , powiadasz - dziad z dziada pradziada - firma taka . Ale jaja .

Opublikowano
3 godziny temu, rafkap napisał:

Czy wszystko się zgadzało z protokołem suszowym, czy coś obcieli ?

Jeśli chodzi o straty powyżej 70% to dokładnie jak w protokole. Decyzja odnosiła się jednak tylko do upraw gdzie straty wyniosły powyżej 70%. Mam jeszcze dwie małe łąki - łącznie 1,10 ha, gdzie straty oszacowano na 60%, jednak w decyzji o tym ani słowa. Nie wiem czy spodziewać się drugiej decyzji czy też jest już po wszystkim.

Opublikowano

Do mr dzięki. Do Staszka. Ja nic nie dostałem. Skończyłem studia i zacząłem gospodarczych. Od 5 ha do 200 teraz bez kredytów i pomocy uni. Z niczego nie mogłem skorzystać i nie mogę. Nikt nie przekazał mi gospodarstwa.każdego roku krok do przodu. Myślę tak dziad z pradziada a tata obok ☺ jak sam dojdziesz i zaoracujesz to możesz powiedzieć że jestem rolnik. Jak odziedziczylesz schede nie jesteś.