Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

No mogą tylko co to da? Że dłużej na kasę poczekasz

jak dłużej na kase czekasz ... A co daje zwiększasz  sb % średniej w gosp. jak komuś ma wyjść  27% a i tak kupuje pasze to warto dołączyć fakturę. A co do kasy co ma to do późniejszej wypłaty?

Edytowane przez bambrzwlkp1
Opublikowano (edytowane)

wiec tak u mnie w protokole susza od 11.04-10.06 tak mja w protokole.mam 70%strat na 3,5 ha owsa i 50%na  tuz-ach i go obsianych trawa.dzis skladalam wniosek-nic wielkiego typowa papierologia.jako ze mam jedna uprawe 70% moglam zlozyc wniosek juz.uprawy od 30-70% od 26 wrzenia do bodajze 10pazdziernika sie sklada.i tak przy uprawie 70% 1000zl(bez ubezpieczenia 500) przy uprawach do 30-70 500zl(bez ubezp 250).na wyplate pomocy maja ponoc czas do konca roku.aaa podpinam sie pod ww odp.procent strat gospodarstwa w pomocy publicznej nie ma nic do rzeczy-doplaty sa do ha

Edytowane przez rolniczka30
Opublikowano

ha, do końca roku ? to co to za pomoc.... zaliczki mają isc.... tyle pieniedzy ho,ho.... u niemca w 2 miesiace i wszyscy mają doplaty na kontach i nikt tam się nie podnieca. U nas troche wypłacą, a jaka propaganda. Z zewnątrz wszystko pieknie, ale ktoś w tym siedzi to niby 1000zl do hektara, ale na poszczegolne dzialki, ktoś ma ubezpieczone, ale termin nie ten, ma bydlo zle, ma kukurydze zle ,ma buraki zle.... koncowo wychodzi,ze otrzymamy jałmużne.... co na waciki firmowe starczy, ech.....

Gość marekfarmer
Opublikowano

Minister  mówił że ARIMR  ma kilka  dni  na naliczenie  płatności  i wypłatę   a czy mówił  prawdę  niebawem  się  przekonamy   

3 godziny temu, krzysieek napisał:

Mam 30,2 % strat w gospodarstwie

To bardzo  dziwne   pytałeś w gminie  czemu nie podpisany  

Opublikowano (edytowane)

Jutro zapytam co czynić. Ale to oszołomy wiec nie wiem czy coś dowiem się. Może zwyczajnie przeoczyli 

W jarych mam 75% strat (nie ubezpieczone) i aby załapać się na 500 zł ten podpis jest konieczny?

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

marekfarmer napisał:

Minister  mówił że ARIMR  ma kilka  dni  na naliczenie  płatności  i wypłatę   a czy mówił  prawdę  niebawem  się  przekonamy     

zlozylem wniosek w pierwszym mozliwym terminie. piatek okolo 9:00. codziennie zagladam na konto coby sprawdzic czy p. Ardanowski jest prawdomowny. poki co, nie jest. ale fakt faktem to dopiero 4 dni robocze.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzaj  sprawdzaj   jak wpadnie  kasa daj znać  

21 minut temu, krzysieek napisał:

Jutro zapytam co czynić. Ale to oszołomy wiec nie wiem czy coś dowiem się. Może zwyczajnie przeoczyli 

W jarych mam 75% strat (nie ubezpieczone) i aby załapać się na 500 zł ten podpis jest konieczny?

A masz produkcje  roślinną i  zwierzęcą   czy sama roślinna    ???

Jedź  z wnioskiem do ARIMR  to się przekonasz czy  musi być  czy nie   możesz też  do  wojewody pojechać  zapytać  czemu  nie masz podpisu 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Minister gdzieś w udzielonym wywiadzie stwierdził że po 26 ,09 wnioski dopiero będą  wprowadzane do systemu;droga wniosku powiatowe arimr,następnie wojewódzkie ,i w końcu Warszawa,w powiatowej stwierdzili że mają czas do końca roku

Opublikowano (edytowane)

Już wiem po co te wyliczenia w protokole. Dostałam pismo informacyjne z gminy do wywieszenia na tablicy.

Straty ogółem powyżej 30% - żródło finansowania pomoc publiczna.

Straty poniżej 30% - żródło de minimis.

Ciekawe co to oznacza. Mam nadzieje, że te drugie to nie kredyt klęskowy😓

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)

no pisano o tym kilkukrotnie wiec trochę późno się skapłaś 😉

u nas cyrk    ...był zakaż szacowania kukurydzy a gmina jednak szacowała i zostało to klepnięte przez wojewodę ...poszło z automatu i nie czytali co stemplują 😂 

przeszedł dziś protokół podpisany i klepnięte 50%  w kuku  ...ciekawe co agencja na to ? 😃

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Cyrk w agencji jak niewiem, była jedna z gminy złożyć wniosek to od 7:30 pod drzwiami do 13:00 w kolejce i nic nie załatwiła bo wnioswk na ubezpieczenie a polisa z końca kwietnia. Normalnie to trzeba do prokuratury że się tam nie dba o dobrostan ludzi, jakby świnie na tyle godzin zegnali a która zakwiczała to już by kara była że nie humanitarnie przetrzymywane.😭

Gość marekfarmer
Opublikowano
9 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Już wiem po co te wyliczenia w protokole. Dostałam pismo informacyjne z gminy do wywieszenia na tablicy.

Straty ogółem powyżej 30% - żródło finansowania pomoc publiczna.

Straty poniżej 30% - żródło de minimis.

Ciekawe co to oznacza. Mam nadzieje, że te drugie to nie kredyt klęskowy😓

Przecież  pisaliśmy o tym  już  dawno  

Źródło De minimis   to   pula  kasy  jaką dostaje  karze  gosp  na 3 lata  jest  to  15 tyś  Euro  zwiększone będzie do 40 tyś.  I z tej kasy  masz  wypłatę  dopłat do materiału siewnego  czy  umorzenia  podatku   itd. i z tej puli  zostanie  zdjęta   pomoc  do  ha  dla tych co mają  poniżej  30 %  strat  

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Na dopłaty  do kwalifikatu   z centrali   umorzenie  Podatku   no i  pomoc  do  ha  jak masz poniżej 30% 

Pisałem w twojej sprawie  do TPR   czekam na odpowiedź  czy zajmą  się  nagłośnieniem twojego  problemu  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

No , aż się zainteresowałem suszą w naszej gminie , okazało się że takich jak ja , którzy nie składali żadnych wniosków jest większość . Złożyło coś ponad 180 osób . Najwięcej ktoś ma 29,7% , a najczęściej po kilkanaście . czyli większość miała rację .

Opublikowano (edytowane)

To do mnie ? Zbyt mocno w temacie nie jestem . To nie są straty w uprawach te % ? Znaczy poszczególnych upraw w danym gospodarstwie ? Aaaa , jak tak , to może coś tam złapią . Oooo , to mój łubin by się może załapał , bo był do niczego .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

złapią bo im się po'' prostu te pieniądze należą''😄...

mam 31% ogółem z produkcji  roślinnej i zwierzęcej ...a w uprawach od 40 -70% i to się liczy bo płacą za straty w uprawie czyli stawka 250-500 zł do ha bo nie miałem ubezpieczone ... 

Opublikowano

Korzystamy z de minimis od lat do materiału siewnego i do procentu za kary za nadprodukce mleka. Niestety mam małą skalę produkcji, więc wykorzystuje niewiele. Może  1000 zł rocznie. Mam w d***e kredyty klęskowe. Nie brałam rzadnych i wolę radzić sobie na bierząco. Dzisiaj kupiliśmy 20ha traw i lucerny. U nas nawet koniczyna wyschła😳 Mam nadzieje, że te 250 zł do ha dostanę. Na 20% pasz by było.

Opublikowano

Witam. W mojej gminie zbójno woj kujawsko pomorskie byla informacja zeby skladac wnioski o stratach. Ale pisali ze nie dotyczy to upraw zboz ozimych w klasach 3 i 4. Plon zaledwie 4 t z ha. Z tego co teraz obserwuje to tylko w naszej gminie byla informacja  z takimi ograniczeniami. Co o tym myslicie?

Opublikowano
3 godziny temu, marekfarmer napisał:

Przecież  pisaliśmy o tym  już  dawno  

Źródło De minimis   to   pula  kasy  jaką dostaje  karze  gosp  na 3 lata  jest  to  15 tyś  Euro  zwiększone będzie do 40 tyś.  I z tej kasy  masz  wypłatę  dopłat do materiału siewnego  czy  umorzenia  podatku   itd. i z tej puli  zostanie  zdjęta   pomoc  do  ha  dla tych co mają  poniżej  30 %  strat  

Ok. Dzięki za "przypomnienie". De minimis kojarzy mi się tylko z dopłatą do procentu. Jak miałam kary 50 tys. za mleko, to dołożyli do procentu jakieś 500 zł. Więc się nie dziw, mojej reakcji.