Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja po prostu w 7340 zmieniłem olej na taki jak w forterze. 

Opublikowano (edytowane)

Hej Panowie czyli podsumowując do forterry 2007r zamiast aral 10w30 lać do silnika i skrzyni Aral 10w40 ???? bo przeczytałem cały ten temat i juz zgłupiałem każdy co innego leje a czeka mnie wymiana za chwile w silniku i do skrzyni musze dolac

Edytowane przez ZetorPower
Opublikowano (edytowane)

No chyba jednak nie. 10w-40 to już półsyntetyk i jest rzadszy. Mogą pojawiać się wycieki. Możesz zastosować olej innego producenta, aby był o tej samej klasyfikacji co zalecany (10w-30). Tak mi się wydaje.
I nie każdy olej nadaje się do skrzyni i silnika

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Do 2008-09 silniki zalewane były Aralem Supertraktoral 10W30 (interwały 200h) a później przeszli na Megaturboral 10W40 (interwały 500h). Silniki te same, więc możesz lać który chcesz, ale lepiej nie wierzyć w te 500h i zmieniać wcześniej 

Opublikowano

Silniki nie do konca te same bo dołożyli intercooller.
Olej może zmienić, ale wiesz jak to jest, im starszy silnik tym raczej przechodzimy na gęstszy, a nie odwrotnie. Mogą pojawić się problemy z ciśnieniem i zwiększonym poceniem silnika. Jeśli ma zdrowy z małym przebiegiem silnik to jak najbardziej nie zaszkodzi.
Co do interwałów wymiany, to jeśli producenci (oleju i ciagnika) takie zalecają to nie ma co być nadgorliwym. Bo to zwiększa koszty.

Opublikowano (edytowane)

Gl-4 to klasa jakości API. Twoj olej w skrzyni ma tą samą klasę. Masz zalaną skrzynie olejem uniwersalnym dlatego nie 80w tylko 10w-30. Przykladowo Agrol U możesz śmiało dolewać. Stosuje w starszych maszynach i w proximie też już miesza się bo podczepiam hydraulikę.

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano (edytowane)

Kolego , jest też olej z Lotosu AGROL STOU PLUS 10W30 (cena od 10 do 12 zł za litr ) ,więc go możesz mieszać z aralem o tych samych parametrach

Edytowane przez DarekD
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie czy wlewał ktoś olej do silnika 15W40 zamiast tego oryginalnego 10W40. W instrukcji są podane takie oleje z takimi oznaczeniami tylko innych producentów. Jeśli dobrze czytałem to zmieni się tylko gęstość zimą i mogą być większe problemy z odpaleniem przy dużych temperaturach na minusie. Oczywiście w niskich temperaturach olej później smaruje wszystkie pracujące części w silniku. W innych ciągnikach mam właśnie takim olejem silniki zalane i wszystko jest dobrze, chciałem do proximy również wlać taki sam olej. Proxima jest jeszcze bez DPF.

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano (edytowane)

jak nie jest to olej hydrauliczno przekładniowy ,UTTO czy STOU to nie nadaje się do przekładni . Sprawdź specyfikację oleju !!

Edytowane przez DarekD
Opublikowano (edytowane)

A ja panowie zgłupiałem leje olej jak wyżej pisałem  zetor 15w 40 l-saps dedykowany do tego motora bo jest z dpf i jest to jaki olej ??? minerał, półsyntetyk ??  silnik go lekko pobiera. Czy mogę zamienić na inny jakiś aral ???

razem z traktorem jak zakupiłem dostałem instrukcje z 2013r a ciągnik jest z 2016  tam w ogóle niema takich olejów co zostały u mnie zastosowane i się pogubiłem,

w przedniej osi mam zetor ls80w -  taki wlali z serwisu sam widziałem

do skrzyni dolałem aral traktoral sae 10w-40   jest git nie spienił sie przez 2 lata

i mam zamiar zmienić we wspomaganiu i teraz nie wiem jaki to ma być - jaki zastosować ??

podsumowując czy ja na pewno dobre te oleje stosuje pomóżcie mi rozwiać wątpliwości

Zapomniałem dodać nazwę modelu to zetor Proxima 90

Edytowane przez adamek1942
Opublikowano

Witam. mam pytanie, w zetor proxima 100, w skrzyni mam olej aral traktoral 10w40 i musze troche uzupelnic czy moge do niego dolac jakis zamiennik jezeli tak to jaki można mieszac z tym olejem ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Brak w sprzedaży Aral traktoral 10w40, co teraz ? Castrol Agri, Arbor Uniwersal, Fuchs Agrifarm ? Czy coś jeszcze innego a dobrego ?

Opublikowano

Po wycofaniu Arala Zetor rekomendował Castrola. Ten poniżej to pewnie też Castrol

obraz.png

Każdy z czołowych producentów olejów ma wyszukiwarkę według której można dobrać olej do swojej maszyny. Wybór marki to już kwestia indywidualnych przekonań

Opublikowano

Witajcie Mam pytanie do posiadaczy Zetorów z silnikami zetor od 2018r modele CL itd. Od tego roku 2023 Zetor zaprzestał produkcji i sprzedaży oleju do silnika 15w40 L-SAPS do silników z DPF, EGR pomimo, że go rekomendował lać. Teraz montuje tylko silniki Deutz i nagle ma w swojej ofercie tylko olej 10w40 Uni 100. Pytanie czy będziecie stosować olej aktualny 10w40 Uni 100 niby producent zaleca śmiało lać, czy taki jaki  rekomendowany był przez producenta do silników zetor lecz innego producenta i jakiego shell rimula R4L 15w40 czy Fuchs Agrifarm MOT LA 15w40 a może innego producenta lepszy?.  Nadmienię tylko, że producent miał w ofercie dwa oleje jednocześnie kiedyś a mimo to do silników zetor kazał lać w tedy 15w40 L-Saps a do deutz 10w40 Co o tym sądzicie bo Zetor ogłupił teraz. 

Opublikowano

Witam, mam zamiar wymienić olej w zetorze proxima 90 plus 2016r i mam pytanko bo : w silniku pisze olej ARAL MEGATURBOAL 10W-40, a w skrzyni Aral TRAKTORAL 10W-40. Czy mogę zalać skrzynię też MEGATURBOLALEM? Czy jest to samo?

Opublikowano

Witam mam w tym momencie zalany do skrzyni w Proximie 80 aral traktor aral 10w 40. Czy mogę go zmienić bez problemu na fush utto no 10 w 30 jak rekomenduje wyszukiwarka na stronie fish?