Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pierwsze to porządnie odwietrz sprzęgło. wg instrukcji napraw przy wciskaniu sprzęgła skok tłoka w cylindrze biorącym (skok łożyska oporowego) powinien wynosić 8-10mm. jeszcze sprawdź skok pedału... powinien wynosić 17cm...

Co prawda u mnie te miary są zachowane ale też czasem tak jakby niewysprzeglało dobrze i "ciągnie synchronizator" przy włączaniu biegu... czy możliwe że łożysko na wałku sprzęgłowym jest uszkodzone? Zdarza się to od czasu do czasu.  Faktem jest że na wysprzegliku zawsze ta kropla oleju jest jak się tam zajrzy

Opublikowano

Skok pedału 17cm ale od pierwszego oporu jest 11-13cm, zaglądałem do wyprzęgnika  rusza się ale nie mierzyłem jak dużo, uszkodzenia łożyska czy tarczy raczej odpadają bo w marcu odebrałem go z warsztatu gdzie robili mu wysprzęglik, co do kropli oleju u mnie jest mokry ten dekielek ale kapnie od czasu do czasu. byłem dziś w tym warsztacie z reklamacją twierdzą zę na bank to nie t ich robota obstawiają "słoneczko sprzęgła", ale ja im nie wierzę jutro spróbuje to odpowietrzyć i napisze.

Opublikowano

no to może być właśnie tak, że w pompce przy pedale masz powietrze... temu pierwszy opór 11-13cm... odpowietrzaj.... niech wyleci z pół litra oleju to powinieneś mieć pewność że powietrza nie ma

Opublikowano

Jeżeli uszkodzeniu uległ by docisk to w większości przypadków sprzęgło się ślizga, jeżeli siłownik to zacznie z niego lecieć i się zapowietrzać, ale dział raczej poprawnie, no i pozostaje pompka, złe działanie, przepuszczanie to za mały skok siłownika i z tego wynikają Twoje problemy, masz odpowiedz ale posłuchasz jak Ci skrzynia padnie, a wtedy lament że takie to drogie części MF ma... 

Wczoraj wymieniałem pompkę (kosztowała 325zł - to nie jakiś majątek) a identyczne problemy jak u Ciebie skończyły się zaraz po odpowietrzeniu. Napisz jak dojdziesz co było.

Aha, jak mechanik słyszy od progu o reklamacji a klient naczytał się czegoś w internecie to ma już dość, większość (nie wszyscy oczywiście) operatorów nie zna się a wymyśla niestworzone rzeczy. 

Opublikowano

Problem okazał się banalny trzeba było rozkręcić cięgło przy pedale sprzęgła i odrazu zaczęło lepiej pracować. czasem jednak zdarza ją się małe problemy z rewersem czy biegiem że szarpnie ale nie wiem czy to normalne czy coś jest jednak nie tak,

Opublikowano

Moje pytanie jest takie sprzęgło działa jakby poprawnie ale czuć że wysprzęgla dopiero przy samym końcu ruchu pedału i czego to może być wina wcześniej wydaje mi się że brało bliżej środka a teraz przy końcu i się zastanawiam czy wytrzyma do końca sezonu jeżeli to sprzęgło czy jedynie pompka, jak to fachowo zdjagnozować? MF3060

Opublikowano

Witam! Jestem posiadaczem massey ferguson 3070.  Mam skrzynie 16x16 czyli A/B. Mam następujący problem. Wszystkie biegi wchodzą idealnie ale jak puszczam sprzęgło to ciągnik jedzie ale tak jakby sprzęgło cały czas jechało na pół sprzęgle a jak dodam dużo gazu to ciągnik jedzie. Np jak chce wyjechać z bruzdy to na wolnych obrotach nie idzie coś stuka  w tylnym moście a jak dogazuje odrazu jedzie. 

Proszę o jakieś podpowiedzi od czego zacząć co to może być ?

Opublikowano

witam!
ponawiam swoją prośbę o pomoc. W massey ferguson 3070 coś się dzieje ze skrzynią. sytuacje opisywałem 2 odpowiedzi wyżej teraz zauważyłem jeszcze, że jak włącze bieg i jadę a następnie nacisne nawet lekko na hamulec to od razu ciągnik staje nie ma siły jechać ?

Co może być przyczyną?

proszę o pomoc

witam!
ponawiam swoją prośbę o pomoc. W massey ferguson 3070 coś się dzieje ze skrzynią. sytuacje opisywałem 2 odpowiedzi wyżej teraz zauważyłem jeszcze, że jak włącze bieg i jadę a następnie nacisne nawet lekko na hamulec to od razu ciągnik staje nie ma siły jechać ?

Co może być przyczyną?

proszę o pomoc

Opublikowano

Witam mam problem z moim 3080. Przy jezdzie do przodu na biegu szybkim(skrzynia 24) w obciazeniu lub przy ujeciu gazu i gwaltownym dodaniu wyskakuja biegi na dzwigni AR BR  co moze byc tego przyczyna? Pozdrawiam i prosze o porade.

Opublikowano

Witam ,mam problem ze skrzynią w 3095 ,dokładnie problem polega na tym że gdy przełaczam z zakresu b na a są zgrzyty i tak jakby nieumiały żeby się zazębic ,a gdy już złapią to jest dobrze ,ktoś coś wie na ten temat ?

Opublikowano

witam pomóżcie mi mam problem z MF3070 4 cyl w turbo z 1993r wyskakuje mi tylko 3 bieg a pozostałe wchodzą bez zażutów i jest wszystko z nimi ok słyszałem coś o jakiś widełkach czy wodzikach jak coś wiecie to pomóżcie pozdrawiam