Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 2018 roku było u mnie budowane pomieszczenie gospodarcze z wiatą (25m + 50m). W urzędzie powiedzieli, że nie trzeba ani zgłoszenia ani pozwolenia. Pytali tylko czy daleko od granicy działki i od sąsiada.

Opublikowano

ja robię tak piszę zgłoszenie na druku z opisem  do tego mapkę z zaznaczonym usytuowaniem i odręczny szkic składam w starostwie i czekam - niezbadane są interpretacje i poglądy urzędników a papier i tak musisz mieć .Ważne aby dopisać że na działce wchodzącej w skład gospodarstwa jeśli w terminie 30 dni nie otrzymasz sprzeciwu to możesz stawiać- oczywiście przechowujesz potwierdzoną kopię zgłoszenia . Jeśli wniosą sprzeciw analizuję przepisy i albo dostosowuję albo szukam przepisu na moją korzyść .Przy odrobinie chęci pracownicy starostwa podpowią ci jak i co napisać aby przeszło na pewno nie więcej jak 50m2 i rozpiętość poniżej 4.8m     

Opublikowano

Wiate 50m2 stawiasz bez zgłoszenia. Ja stawialem w zeszłym roku zgłosiłem przy okazji innych rzeczy i dostałem odpowiedź ze nie wymaga zgloszenia. Jeśli masz jakieś obawy to wyciągnij mapkę narysuj wiate złóż wniosek i wszystko na papierze będziesz miał. Ta rozpiętość co wyżej nie dotyczy wiaty.

• Like 1
Opublikowano
RU68 napisał:

ja robię tak piszę zgłoszenie na druku z opisem  do tego mapkę z zaznaczonym usytuowaniem i odręczny szkic składam w starostwie i czekam - niezbadane są interpretacje i poglądy urzędników a papier i tak musisz mieć .Ważne aby dopisać że na działce wchodzącej w skład gospodarstwa jeśli w terminie 30 dni nie otrzymasz sprzeciwu to możesz stawiać- oczywiście przechowujesz potwierdzoną kopię zgłoszenia . Jeśli wniosą sprzeciw analizuję przepisy i albo dostosowuję albo szukam przepisu na moją korzyść .Przy odrobinie chęci pracownicy starostwa podpowią ci jak i co napisać aby przeszło na pewno nie więcej jak 50m2 i rozpiętość poniżej 4.8m     

a nie wiesz czy przyjadą później to sprawdzić?

Opublikowano

specjalnie nie przyjadą bo kontrole to inny inspektorat ale przypadkiem lub po( zawiadomieniu na pewno)  a dziś legalizacja samowoli to problemy i koszty lub rozbiórka  nie polecam natomiast zgłoś i czekaj łba ci nie ukręcą a jak się uda to ok

Opublikowano

Po co zgłaszać coś , co zgłoszenia nie wymaga ? Wiata do 50 , a budynek gospodarczy do 35 nie wymaga . Ma spełniac jedynie pewne kryteria , o których można sobie poczytać .

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

dokładnie, zgałszać i prosić sie o kontrolę?

Kontrole przeprowadza Powiatowy inspektor nadzoru budowlanego a zgłoszenie odbiera starostwo wydział budownictwa dwie różne instytucje ( nie jedną kontrolę przeszedłem więc raczej wiem co piszę a kontrole z uprzejmości więc dość szczegółowe )

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, soltys48 napisał:

jak wiesz o czym piszesz to dlaczego twierdzisz,że do 50m trzeba zgłaszać?

a znasz interpretację kontrolującego? możesz stawiać co chcesz ale sens w tym aby uniknąć konsekwencji a nie czarujmy punktów podpunktów i zmian tyle że jak nie koszt to warto zgłosić nie jedno nawet nieuzasadnione zgłoszenie uratowało mi du.ę bo jak zaczynają drążyć to na poważnie 

4 minuty temu, kopin napisał:

nie trzeba,budowałem w zeszłym roku

że nie trzeba to pisz po kontroli to że nie sprawdzili to nie legalizuje

Edytowane przez RU68
Opublikowano

prawda jest taka że jak zgłosisz to dla swojego sumienia ,że masz papier z potwierdzeniem ,bo nikt nawet do tego nie zajrzy i nie ostempluje jak zobaczy że np 45 m

Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał:

a znasz interpretację kontrolującego? możesz stawiać co chcesz ale sens w tym aby uniknąć konsekwencji a nie czarujmy punktów podpunktów i zmian tyle że jak nie koszt to warto zgłosić nie jedno nawet nieuzasadnione zgłoszenie uratowało mi du.ę bo jak zaczynają drążyć to na poważnie 

że nie trzeba to pisz po kontroli to że nie sprawdzili to nie legalizuje

Chcesz to i toi-toja  zgłaszaj i wołaj geodetów do ustawienia,

Ale piszemy o prawie a nie o tym czy ktoś sra po nogach ze strachu czy nie 

Opublikowano

dobra a mówi wam coś art cyt. obiekt trwale związany z gruntem (na fundamencie) podlega zgodzie na  budowę   a polecam przeczytać art 29 PB wraz z załącznikami i ograniczeniami oraz wstępem tj użyte formułki i określenia.  Może i jestem przewrażliwiony  ale śpię spokojnie a budowałem i buduję dużo a znam takich co dopiero w momencie inwentaryzacji obiektów  przy uchwalaniu planu zagospodarowania dochrapali się konsekwencji po 15 latach  

Opublikowano (edytowane)

czy wymiary dotyczą tylko np rozstaw stup fundamentowych na słupy czy rozpiętość dachu, chodzi mi że dach przeważnie wystaje min 30cm ? a niekiedy dużo więcej, i czy my tu piszemy o wiacie własnie takiej dach na słupach, czy murowanej z fundamentami? kiedy budowla ma nazwę wiata?

Edytowane przez suzuki18l
Opublikowano

inwentaryzacja obiektów  które robią powiaty rzadko ma powiązanie z planem zagospodarowania przestrzennego,po prostu w ostatnich latach była szeroka akcja i kasa na aktualizację ,a po 2 tylko dureń dochrapie się konsekwencji po 15 latach ,bo wystarczy że ten budynek stał wcześniej niż 94r,A PRZECIEŻ STAŁ SKORO DOPIERO TERAZ AKTUALIZUJĄ MAPY 😉

Opublikowano

Teoretycznie obrys dachu się liczy , a w praktyce to widzimisie urzędnika .

4 minuty temu, suzuki18l napisał:

czy wymiary dotyczą tylko np rozstaw stup fundamentowych na słupy czy rozpiętość dachu, chodzi mi że dach przeważnie wystaje min 30cm ? a niekiedy dużo więcej, i czy my tu piszemy o wiacie własnie takiej dach na słupach, czy murowanej z fundamentami? kiedy budowla ma nazwę wiata?

Opublikowano

tak czytam i o ile dobrze zrozumiałem , to na obszarach natura 2000 chyba należy zgłaszać . Stąd może te rozbieżności ?