Skocz do zawartości

Nawożenie płynnym mocznikiem za pomocą opryskiwacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ten temat w odpowiednim dziale się znajduje jak coś to można przenieść :D.Praktykuje ktoś nawożenie rozpuszczonym nawozem azotowym np. mocznikiem zboża przy pomocy opryskiwacza polowego?? jaka dawkę ustalacie i w jakim stadium wzrostu stosować oprysk nawozowy na zbożna?? jakich rozpylaczy używacie i czy się nie zatykają końcówki, w jaki sposób rozpuszczać najpraktyczniej.Dzięki i liczę na konkretne odpowiedzi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja daje 25kg na 400l i jakiś dodatek taki niebieski proszek (nie pamiętam nazwy), na początku sezonu czyszczę wszystkie końcówki, i nic się nie zapycha.

Opublikowano

ja daje 25 kg moczniku na hektar (rozpuszczam go w ok 320 litrach cieczy bo mi akurat tyle na 1 ha wychodzi). Ja rozpuszczam nawóz na sitku w opryskiwaczu i elegancko się rozpuszcza. Efekty działania nawozu widać po paru dniach :D

Opublikowano

Ja to niekiedy wsypuję ok 150-200 kg mocznika na opryskiwacz 2000l plus odżywki,pryskam 8 lub 10ha.Dyszę szybciej się wyrabiają bo w moczniku jest krzem [lub coś podobnego].Wsypuję mocznik do beczki i wkładam węża żeby go mieszało,musi być z 400 litrów wody chodzi o stężenie.

Opublikowano

ja daje 10 kg na 400l + ekolist do tego i rozpuszczam mocznik w kotle z ciepłą wodą poniweważ jak wiadomo rozpuszczony azot ma zimną temperaturę co szkodzi rosliną Tam gdzie było pryskane "zimnym" azotem zaobserwowano gorszy przyrost roślin niż tam gdzie nie było pryskane wcale

Opublikowano

ja daję 25kg mocznika na 1ha zbóż + jakieś odżywki lub siarczan magnezowy i nic sie nie zapycha. :) nawożenie roślin można stosować w każdym stadium rozwojowym roślin oprócz kwitnienia no i nie zawsze takie samo stężenie mocznika, bo można przypalić :D

Opublikowano

panowie możecie powiedzieć jaką dyszą to dokarmiacie, Zastanawiałem się czy w tym roku na życie nie spróbować ale mam dysze 03 w opryskiwaczu. trochę za małe krople nie będą?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie wiem panowie czy wiecie ale rozpuszczanie mocznika jest zabronione. :D u nas we wsi gość na sąsiada doniósł i mu dopłaty zabrali i to nie jest żart

nie rób sobie jaj, bo jeszcze ktoś w to uwierzy :)

Opublikowano

Ja kupuję kilkanaście ton roztworu mocznika 18%N z ZA Puławy i okoliczni rolnicy go stosują jest to dopuszczony do obrotu nawóz azotowy tylko droższy N jak w granulacie ale bardzo wygodny, Coś tu nie tak z tą karą.

Opublikowano

Ja bym się bał taką mieszaniną pryskac w tym roku tylko dawałem 15kg siarczanu razem z Huzarem na zbiornik 400 l robiłem 1,5 ha i widzę że mam przypalone pszenżyto zwłaszcza na jednym polu gdzie było słabsze i mniejsze

Opublikowano

Czy dysze średniokropliste będą dobre jak rozpuszcze 20 kg mocznika w 300 litrach wody + odżywka ekosol + siarczan magnezu? Czy nie przypali zboża?

Pryskałem i nie było problemów. Teraz będę pryskał też "bogatymi "koktajlami :ph34r:

Opublikowano

Witam.Trochę odświeżam temat.Przez kilka ostatnich lat dosypywałem mocznik do opryskiwacza z opryskiem przeciw chwastom.Pryskałem mieszankę zbożową i naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego sposobu.I tutaj pytanie czy mogę zrobić tak samo z pszenicą?

Opublikowano

Witam.Trochę odświeżam temat.Przez kilka ostatnich lat dosypywałem mocznik do opryskiwacza z opryskiem przeciw chwastom.Pryskałem mieszankę zbożową i naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego sposobu.I tutaj pytanie czy mogę zrobić tak samo z pszenicą?

Jaki środek przeciw chwastom mieszałeś z mocznikiem ? I ile dawałeś mocznika na ha pszenżyta jarego ? Na jaką ilość wody ?

Opublikowano

Cześć,

Czy do nawożenia mocznikiem ale takim rozpuszczonym z nawozu, konieczne są dysze do RSM czy idzie normalnymi? Pytam bo zastanawiam się czy nie dać właśnie trochę mocznika dolistnie tylko nie mam dysz do RSM'u bo go nigdy jeszcze nie stosowałem i boję się czy nie pozapycham dysz.