Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są w ogóle na rynku jakieś małe dawki środków grzybobójczych w ziemniakach? Mam 10 arów. Nie chce żeby to stało kilka lat jak ostatnio bo później skuteczność tego jest wielką niewiadomą. 

Ziemniaki fajne czyste i wypadało by czymś polecieć przeciw zarazie i alternariozie bo mam posadzone przy drodze i nie trzeba wjeżdżać w nie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.07.2017 o 10:38, Fugeo napisał(a):

Witam :)

Ktoś wie co to za choroba?

Liście są żywe, ale zwijają się w takie jakby rurki. Nie występuje to na całej działce, lecz w kilku miejscach.

Stosowana ochrona fungicydowa:

Cabrio DUO 112 EC

Pyton Consento 450 SC

Chciałem napisać wiadomość do tego Pana co miał taki sam problem co ja, czyli zwijanie i słabe krzaki po jesiennym oprysku czymś na chwasty, ale wyskakuje że do Fugeo nie można pisać. Czy ktoś coś wie o takim porażeniu? Poprawi się krzak, zdrowe będą i jadalne ziemniaki?

Edytowane przez michal_t25
dopisanie tekstu
Opublikowano

@michal_t25 jeśli to wirus liściozwoju to nic nie zrobisz. W żadnym wypadku nie możesz przeznaczyć takich ziemniaków na sadzeniaki bo będzie to samo.

Kiedyś gdzieś czytałem że niby duże dawki boru i chyba cynku mogą ograniczyć rozwój tego wirusa.

U mnie jak widzę jakiś pojedynczy krzak który ma zwinięte liście to od razu do wyrywam i wynoszę jak najdalej z pola :D

Stan na dziś, Albatros

IMG20250616162814.jpg

Opublikowano
W dniu 16.06.2025 o 18:45, Fugeo napisał(a):

@michal_t25 jeśli to wirus liściozwoju to nic nie zrobisz. W żadnym wypadku nie możesz przeznaczyć takich ziemniaków na sadzeniaki bo będzie to samo.

Kiedyś gdzieś czytałem że niby duże dawki boru i chyba cynku mogą ograniczyć rozwój tego wirusa.

U mnie jak widzę jakiś pojedynczy krzak który ma zwinięte liście to od razu do wyrywam i wynoszę jak najdalej z pola :D

Stan na dziś, Albatros

IMG20250616162814.jpg

Zgłębiłem temat to nie zaraza -to po oprysku. Wiem co to za oprysk, ma możliwe działanie rakotwórcze i wpływa na reprodukcję ssaków, wysoki próg zagrożenia toksykologicznego. Tylko zastanawiam się czy te ziemniaki po posadzeniu i po zbiorze(za rok) będą tez miały te cechy. ?

Opublikowano

Jakie stosujecie adiuwanty jako dodatek do fungicydów w ziemniach dla lepszego pokrycia, poprawy przyczepności itd... u siebie stosowałem Asystent+ ale że się kończy trzeba zaopatrzyć się w coś nowego

Opublikowano (edytowane)

mocznik, biopewer z Atlantisa mi został to ładuje 30% dawki

Można przesunąć troche termin T2 oprysku na alter jeśli w nocy  jest 10-12 stopni, dzien 18-20  to chyba tak nie ma alternariozy?

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Dwa tygodnie temu zrobiłem pierwszy zabieg. Pojawiały sie pierwsze plamki alterniarozy. Dałem propulse i carial flex więc no dość konkretnie wydaje mi się a do tego siarczan magnezu, dolistny dr green ziemniak i do tego bor. W maju 100 litrów spadlo, w czerwcu 50 póki co ale już sucho sie robi. Na stonkę poszedł coragen bo były stare osobniki też 2 tyg temu i do teraz czyściutko. 

Myślę o kolejnym zabiegu. Z środków ktore mam to

Infinito, Propulse, Carial Flex, Cabrio duo, Revus

Coś z tego sie nada czy coś kupić? 

Aktualnie takie jak na foto 

Screenshot_20250621_152116_Messenger.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

CABRIO

Nie miałem i infinito pojechałem teraz cabrio opryskać 🤔 chociaż zastanawiam się czy nie kupię tego ridomil gold dlaroślin 

Opublikowano (edytowane)

ridomila nie ma juz, jak masz kupic to Samar [signum], jest niezły porównałbym go do do najmniej difeno+ azoksy. Cabrio 3 lata używalem kiedyś, jest najwyzej średni. Moim zdaniem T1 głownie alter  , T2 alter i  mozna dać cos lekko na zaraze , T3 alter i zaraza , na tym koncze  sadze dla siebie znajomych. u mnie głowie alter zjada

revusa na koniec dodaje

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

W poprzednich latach pryskałem pierwszy raz Infinito, Cabrio Duo, Diprospero i tak naprawdę to różnicy nie widziałem żadnej. 
Cabrio duo o tyle lepsze, że na dłuższy czas powinno zabezpieczyć ale i tak staram się jezdzic co 10-14 czy po 7 dniach jesli pasuje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał(a):

Gdzie to tak to prawie za darmo

Wieluń, Sieradz...w całym kraju tanio bo nie ma przerzutów, paczkarnie oferują 50-60gr luzem ale ludzie nie chcą kopac