Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No właśnie widzisz tak się złożyło że czytałem i nie ma żadnej wzmianki na temat ziemniaka w tym oprysku a tym bardziej o 7 dniach karencja zaczyna się od 14 do 35dni więc chciałem się upewnić dlatego zapytałem o to tutaj. Ale dzięki że mi poświęciłeś swój czas;)

Screenshot_20220708-183630_Samsung Notes.jpg

Opublikowano

I nie zobaczysz karencji na ziemniaki. Gdzie masz tam napisane że Bolid 250SE można stosować w ziemniaku, on nie ma rejestracji w tej uprawie i nie wolno Ci pryskać nim ziemniaków, a Ty jeszcze chwalisz się publicznie że robisz takie cuda i strzelasz focha jak powiedziałem żebyś przeczytał etykietę.

• Like 1
Opublikowano

Większość środków z azoksy ma 7 dni. Wystarczyło popatrzeć na coś innego. 

Sytuacja z tym środkiem to tak jak kolega wyżej napisał 😎 nie ma się co chwalić. 

Opublikowano

Ups nie wiem czemu wyskoczył mi bolid jak wyszukiwałem czegoś innego no nieważne. W każdym bądź razie nie chodziło mi o to że się obrażam bo mi każesz czytać etykiet tak się składa wlsnie ze czytalem i nie było nic o karencji na ziemniaka dlatego zapytałem tutaj 

Opublikowano

Nie podałeś szerokości opony choć i to nic by nie dało bo wiele zależy od konstrukcji/producenta opony. Na oponie masz wybity indeks nośności, musisz go odczytać plus wziąć poprawkę jeżeli opony są jakieś stare/spękane/zużyte.

https://ditopony.pl/opona/10-0-75-15-3-ascenso-imb-160-i-2-10pr-123a8-tl/

https://ditopony.pl/opona/10-0-75-15-3-bkt-aw909-10pr-123a8-tl/

https://ditopony.pl/opona/11-580-15-3-bkt-aw909-10pr-137a8-tl/

Wszystkie mają 10 płócien ale pierwsza ma nośność 123 czyli 1550 kg druga jest tak samo szeroka i ma już indeks 128 czyli 1800 kg a trzecia jest szersza i ma 137 - 2300kg. Dwukółka opiera się też na zaczepie czyli lekko odciąża oś ale masa przyczepy plus 4 tony ładunku plus stare opony słabo trochę, po polach wkoło komina jeszcze ujdzie ale w trasę nawet krótką to ryzyko.

Opublikowano

Czemu chcesz mieszać Infinito z Drumem? Infinito jest wystarczające na zaraze a Drumem nie rozszerzasz ochrony o alter. Imo. 

Do Infinito daje pol litra azoksy na alter o czym już było wałkowane. 

Cariala stosuje solo. Nie słyszałem o tej mieszance. 

Opublikowano (edytowane)

Wyboru wielkiego niż nie mamy. 
Najbliższy zabieg pod kątem alter będzie szedł fluazynam choc może to nie jest najmocniejsze rozwiązanie ale azoksy i difeno już u mnie było (i jeszcze będzie). 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
49 minut temu, tobago napisał:

Czemu chcesz mieszać Infinito z Drumem?

Bo gdzieś na jakiejś stronce była wymieniona taka mieszanina i jestem ciekaw czy ktoś stosował i w jakich dawkach 

52 minuty temu, tobago napisał:

Do Infinito daje pol litra azoksy na alter o czym już było wałkowane. 

Te że pół litra azoksy to może i było wałkowane ale czy infinito dajesz tyle co na etykiecie czy zmniejszasz  

Opublikowano

Jak mnie nauczył kolega @mikad fungicydów ziemniaczanych nie stosuje się na tej samej zasadzie co w zbozu czy rzepaku ze możesz zjechać z dawkami gdy robisz mieszanki.

Tutaj idą pełne dawki. 1,5l Infinito 0,5l azoksy. Reszta miksów tak samo. 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie o to chodziło bo czasem są sprzeczne informacje ktoś kiedyś chyba wspominał o litrze Infinito i pół azoksy.

samo Difeno  można kupić w jakimś środku aby sobie zrobić mieszaninę bo jakoś nie orientowałem się... zazwyczaj stosowane to co tam było dostępne gotowe czyli solo ridomil, solo infinito, solo carial star, solo cabrio duo.

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

@tobago a na zarazę co jeszcze jest teraz sprawdzone bo stosuje różnie naprzemiennie Infinito, Carial Star, Cabrio Duo, Banjo Forte, Revus no i zapasy manka czy rido, coś jeszcze może jest sprawdzonego przykładowo solo aby do tego dodać difeno czy azoksy aby była pełna ochrona. Bo teraz jedne wycofuja inne wchodzą :)

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Jedziesz na tych samych produktach co ja wiec niewiele mogę doradzić. 

Z własnych obserwacji powiem tylko ze wystartowanie z mocnego pierwszego zabiegu Infinito z azoksy dało lepszy efekt niz jak do tej pory robiłem - Armetil 2,5kg. 

Opublikowano

Armetilu nie stosowałem tylko Fantic M czy Ridomil ale to chyba one podobne działanie mają. Jeszcze z tymi środkami własnie rok rokowi nie równy i tez termin pierwszego zabiegu spore ma znaczenie.

Myślałem że może coś nowego weszło o czym się nie słyszało bo ostatnio tylko słyszy się co wycofali 

Opublikowano
1 godzinę temu, przemol87 napisał:

Tores,

Na t3 dałem tores+proxanil+drum

W jakim celu dałeś drum skoro w proxanilu już jest i jest go więcej niż w "czystej" dawce drumu, nie boisz się że będą pozostałości przy wysokich jednorazowych dawkach.